Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Księżycowy...

Księżycowy...

Anda 10:21, 01 mar 2017

Warzywnik extra przygotowany
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Wendy79 17:22, 01 mar 2017

polinka napisał(a)
Aga, bardzo Cię proszę pisz na bieżąco co siejesz i sadzisz w warzywniku ok?
Szczerze się przyznaję, że będę podpatrywać i działać wg Twojego terminarza.
Warzywnik mam już przygotowany to też posadzę cebulkę

Postaram się oczywiście
Jeśli masz w planach groszek, to można już zdecydowanie, to samo z bobem (jeśli lubisz). Im wcześniej jest taka możliwość, tym lepiej, bo potem mniej problemów ze szkodnikami( dodam, że siewki groszku pachnącego przezimowały mi na rabacie pod śniegiem ). Ja postaram się przykryć bób wiosenną agro, bo chcę przyspieszyć wschody, by zdążyć przed mszycami (czy się da?).
Z cebulą możesz się jeszcze chwilę oczywiście wstrzymać, ale obserwuję długoterminowe prognozy i nie widzę nagłego załamania pogody u nas (będę mieć kawałek agro dla ochrony jakby temperatura miała spaść poniżej -3). Wsadzę tylko jeden rządek (dla wcześniejszej cebulki i szczypioru), resztę za 2 tygodnie jakoś.

A jaki masz warzywnik: tradycyjny czy w skrzyniach?
Wendy79 17:25, 01 mar 2017

mira napisał(a)
Ależ cudnie masz przygotowany warzywnik, zazdroszczę,
u mnie kompost na dole jest zamrożony dziś chciałam podebrać i nic - trudno łopatę wkopać.
Dziś dopiero dotarły nasiona do mnie - ach gdybym miała tak przygotowane grządki -trudno trzeba działać nie biadolić

Dobrze, że nasionka doszły Na warzywnym jeszcze dużo roboty, ale są rzeczy, które wiem, że już muszę, bo inaczej później będzie problem z czasem. Poczułam się po wczorajszym, jak nowo narodzona, chociaż ból barku mówił co innego
Wendy79 17:27, 01 mar 2017

Nowalijka napisał(a)

Koniecznie, ja też mam nasiona sałat, cebul, rzodkiewki, ogórków, cukini, buraków, fasolki... Daj znać, będę działać wtedy kiedy i Ty.

Dobrze, ale koniecznie musisz też patrzeć na lokalną pogodę. Uczciwie mówię, że u mnie część grządek nie nadaje się np. teraz do "grzebania", bo za mokro.
Wendy79 17:29, 01 mar 2017

AniMa napisał(a)
Ale kawał roboty - warzywniak czyściutki jak salon jakiś
Piszesz, że od soboty cebulowe...a czosnki też wsadzasz?????

Warzywniak był wysprzątany na koniec sezonu Czosnek sadzę na jesień. Ten wiosenny mi nie wychodzi.
Wendy79 17:29, 01 mar 2017

AniMa napisał(a)
Aguś pokaż proszę zdjęcia swoich piwonii - jakie już maja kły nad ziemią?????

W sobotę ok?
kasja83 17:29, 01 mar 2017

Ale przygotówka do wiosny...Warzywnik już czeka
Wendy79 17:38, 01 mar 2017

AgataP napisał(a)
Aga czy płotek na granicy warzywnika i bylinówki kupowałaś czy robiliście?
Jakie koszty możesz napisać.. priv
Warzywnik pierwsza klasa. Ja do swojego jeszcze nie zawędrowałam, dzieciaki w domu chore, moja praca w tyle, poddasze do zrobienia...nie wyrabiam normalnie

Kupowany płotek ( płot sztachetowy 180/ 60), pergole robione przez Maćka z elementów ( kantówki + kotwy, kratki 90 cm, legary strugane na górę). Nie wiem czy nie powinnaś sobie sprawdzić cen sama, bo my wszystko po cenach promocyjnych braliśmy w sklepie budowlanym, a może na all. coś taniej znajdziesz.
Wendy79 17:38, 01 mar 2017

Anda napisał(a)
Warzywnik extra przygotowany

Dziękuję
Pszczelarnia 18:01, 01 mar 2017

Warzywnik Twój mnie zdołował, pokazał mi moją niemrawość.

Jaką masz siankę, znasz odmianę?