Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Księżycowy...

Księżycowy...

Wendy79 18:33, 01 mar 2017

Pszczelarnia napisał(a)
Warzywnik Twój mnie zdołował, pokazał mi moją niemrawość.

Jaką masz siankę, znasz odmianę?

Słowo "sianka" mnie zaskoczyło, aż musiałam sprawdzić Czy chodzi o cebulę? Mam dymkę żółtą odmiany "Wolska" i czerwoną "Red Baron". W tamtym roku sadziłam jeszcze białą, ale nie posmakowała nam, za to Maciek bardzo polubił szalotkę i w tym roku też posadzę na ziołowym.
Wendy79 21:09, 01 mar 2017

Dla warzywno-zakręconych coś miłego

http://ogrodtamaryszka.blogspot.com/2017/02/angielski-ogrod-kuchenny-w-moim.html
AniMa 08:08, 02 mar 2017

Poczekam do soboty
Swoje czosnki zagubiłam w czasie jesiennych porządków.... Wysiałam teraz nowe ale na razie nic nie widać...Ciekawe jak one długo kiełkują??????
Pszczelarnia 10:39, 02 mar 2017

Wendy79 napisał(a)

Słowo "sianka" mnie zaskoczyło, aż musiałam sprawdzić Czy chodzi o cebulę? Mam dymkę żółtą odmiany "Wolska" i czerwoną "Red Baron". W tamtym roku sadziłam jeszcze białą, ale nie posmakowała nam, za to Maciek bardzo polubił szalotkę i w tym roku też posadzę na ziołowym.

Szalotki nigdy nie miałam własnej - jak ją siać/sadzić?

Sianka to u nas to samo co dymka. A jest różnica?

"Wolskiej" mam cały woreczek ale nie sadzę, do mokrej, zimnej ziemi u mnie. Jeszcze poczekam.
mira 12:03, 02 mar 2017

Ja grządkę przykryje czarna agro i poczekam tydzień ponoc ma się tak ogrzać tyle ze za tydzień widzialam minusy.
vita 23:56, 02 mar 2017

Ale robota wre! Czytałam, że posiałaś groszek pachnący, kiedyś próbowałam i zero wschodów. Moczyłaś wcześniej nasiona?
Będę kibicować warzywnikowi, masz wspaniały i widać, że bardzo się angażujesz. Zaraziłam się pięknymi warzywnikami i zabieram się też za urządzanie swojego.

Jeśli mogę w sprawie piwonii. Ja bym je już posadziła do gruntu, nie widzę powodu aby męczyć je od wiosny w donicach. Co innego późną jesienią.
Możesz sobie teraz przygotować doły z odpowiednią mieszanką ziemi (ważne aby ziemia osiadła)- dwa tygodnie wystarczą. Jak będziesz je sadzić, warto ułożyć sobie na krawędziach dołka patyk, umieścić karpę piwonii tak, aby oczka znalazły się 3-4 cm pod patykiem. Przysypać ziemią tak, aby karpa nie przesunęła się.
Sadzenie z doniczki w sierpniu jest trudniejsze, czasami ciężko zlokalizować oczka i sadzi się za głęboko.
Rench 09:28, 03 mar 2017

Groszek pachnący wysiewasz już teraz?
Ja zawsze wprost do gruntu i się zastanawiałam,że taki marny
Wendy79 16:17, 03 mar 2017

mira napisał(a)
Ja grządkę przykryje czarna agro i poczekam tydzień ponoc ma się tak ogrzać tyle ze za tydzień widzialam minusy.

Tak, też o tym sposobie słyszałam. Minusy, ale chyba niewielkie.
Wendy79 16:26, 03 mar 2017

vita napisał(a)
Ale robota wre! Czytałam, że posiałaś groszek pachnący, kiedyś próbowałam i zero wschodów. Moczyłaś wcześniej nasiona?
Będę kibicować warzywnikowi, masz wspaniały i widać, że bardzo się angażujesz. Zaraziłam się pięknymi warzywnikami i zabieram się też za urządzanie swojego.

Jeśli mogę w sprawie piwonii. Ja bym je już posadziła do gruntu, nie widzę powodu aby męczyć je od wiosny w donicach. Co innego późną jesienią.
Możesz sobie teraz przygotować doły z odpowiednią mieszanką ziemi (ważne aby ziemia osiadła)- dwa tygodnie wystarczą. Jak będziesz je sadzić, warto ułożyć sobie na krawędziach dołka patyk, umieścić karpę piwonii tak, aby oczka znalazły się 3-4 cm pod patykiem. Przysypać ziemią tak, aby karpa nie przesunęła się.
Sadzenie z doniczki w sierpniu jest trudniejsze, czasami ciężko zlokalizować oczka i sadzi się za głęboko.

Własnie wczoraj dotarły piwonie i irysy. Data wysyłki miała być po 1 marca, ale nie sądziłam, że tak dosłownie. Myślę, że Cię posłucham. Najszybciej jak dam radę, przygotuję rabatę, odczekam te dwa tygodnie i będę sadzić (irysy też na tą rabatę). Czy w takich woreczkach doczekają? Wszystkie mają widoczne oznaki życia. Czy zraszać te woreczki?

Jeśli chodzi o groszek, to pierwszy raz wysiałam w domu, bo poczytałam u Kasi B., że miło taką sadzonkę wsadzić w kwietniu do ogrodu i szybciej cieszyć się kwitnieniem
Nie namaczam nasion, 80 procent wschodów, w torfowych doniczkach, żeby nie grzebać w korzonkach. Na chwile obecną są już po uszczykiwaniu stożka wzrostu za drugą parą liści.
Wendy79 16:28, 03 mar 2017

Rench napisał(a)
Groszek pachnący wysiewasz już teraz?
Ja zawsze wprost do gruntu i się zastanawiałam,że taki marny

A u mnie ten do gruntu siany zawsze rośnie jak wariat. W tamtym roku zagłuszył mi róże na kratce i w tym roku dostanie własne wigwamy. Muszę się tylko nauczyć częściej zrywać kwiaty, aby obficiej i dłużej kwitł.