Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Księżycowy...

Księżycowy...

vita 18:39, 03 mar 2017

Wendy79 napisał(a)
Własnie wczoraj dotarły piwonie i irysy. Data wysyłki miała być po 1 marca, ale nie sądziłam, że tak dosłownie. Myślę, że Cię posłucham. Najszybciej jak dam radę, przygotuję rabatę, odczekam te dwa tygodnie i będę sadzić (irysy też na tą rabatę). Czy w takich woreczkach doczekają? Wszystkie mają widoczne oznaki życia. Czy zraszać te woreczki?

Woreczki trzeba otworzyć, wysunąć na zewnątrz pąki, a kłącze otulić tym co tam w woreczku jest, aby nie wysychały. Trzymaj w chłodnym miejscu. Raz możesz zrosić kłącza, nie za dużo. Wytrzymają Jak się obawiasz, to skróć czas na osiadanie ziemi do tygodnia i posadź odrobinę płycej.

Zastanawiam się dlaczego nie wzeszły mi moje groszki, może miałam przeterminowane nasiona? Spróbuję, skoro piszesz, że bez namaczania taki procent wschodów

violka171 20:43, 03 mar 2017

no no jakie mega zakupki
Wendy79 07:56, 04 mar 2017

Pszczelarnia napisał(a)

Szalotki nigdy nie miałam własnej - jak ją siać/sadzić?

Szalotkę miałam pierwszy raz w ubiegłym roku. Wsadziłam w tym terminie co inne cebule, z tym, że na części ziołowej, bo ona rośnie w "kępce". Przy cebuli matecznej pojawiają się nowe cebulki. Zbierałam małe, bo nie mogłam się doczekać sosów z nią i miałam rację, pyszne. Zresztą i tak za duża nie urośnie
Ceną zaporową była dla mnie cena cebul do sadzenia. W tym roku posadzę swoje te najmniejsze, które mi zostały i mam nadzieję, że co roku będę mogła powiększać zbiór.
Może zapoluję na jakąś nową? Hmm...
Wendy79 08:09, 04 mar 2017

Z dziennika domowych wysiewów z 26 lutego:

Las kapustnych...

Dzień dobry rabarbarze

Jest i ona - nikandra

A oto lewkonia

Wendy79 08:16, 04 mar 2017

A oto dzisiejsze świeżynki:

nieśmiała cleome

i malutki pan heliotrop

Wendy79 08:20, 04 mar 2017

Stan kłączy traw na dzisiaj. Zdecydowanie lepiej ma się Panicum (wszystkie podzielone części odbijają) od Pennisetum

Wendy79 08:35, 04 mar 2017

Widziałam jeszcze jedną knautię z własnych, na wariata zbieranych, nasionek. Reszta wysiewów śpi. Jutro kolejna partia wysiewów.

Knautia (jeszcze przed wsadzeniem: czerwiec i we wrześniu na rabacie) - chcę więcej

margaretka3 21:17, 04 mar 2017

Knautia u mnie przezimowała, podobnie jak gaura. Mam nadzieję, że i przedwiośnie przetrwają. Nie zdążyłam napisać, że wysiałam daleę, a ona po dwóch dniach już kiełkuje. Trojeść ciemnopurpurowa też już ma kiełki
Wendy79 21:26, 04 mar 2017

margaretka3 napisał(a)
Knautia u mnie przezimowała, podobnie jak gaura. Mam nadzieję, że i przedwiośnie przetrwają. Nie zdążyłam napisać, że wysiałam daleę, a ona po dwóch dniach już kiełkuje. Trojeść ciemnopurpurowa też już ma kiełki

A mogłaby nie przezimować? W każdym razie, dzisiaj podczas czyszczenia bylinowej widziałam, że jest ok. Gaura raczej nie przezimowała, ale może będę jeszcze zaskoczona. Widzę, że najwcześniej ruszyły rozchodniki, krwawniki i astrowate.
U mnie jutro kolejna partia nasion. Dzisiaj nie zdążyłam. Jestem padnięta, już mi się oczy zamykają
margaretka3 21:40, 04 mar 2017

Niestety mogłaby. Dlatego posadziłam ją w zacisznym miejscu, dom osłania ją od zachodnich wiatrów. U mnie większość bylin rusza, pół ogrodu dziś posprzątałam.