Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Księżycowy...

Księżycowy...

Pszczelarnia 17:20, 27 lis 2017

Aga, np. fragment rabaty cisowej może być jedną inną sekwencją wśród sekwencji grabowych. Np. rabatę będzie spinać tylko 1 gat. trawy a będzie ona inna.

Gdzie jest ten klon cynamonowy względem narysowanego cisa?

Nie umiem tego wytłumaczyć. Ja narysowałam sobie wszystkie żywopłoty i struktury w ogrodzie zimą (tzn. pokolorowałam odpowiednio) i zobaczyłam, czy nie mam za dużo żywopłotów cisowych w stosunku do innych. Wydaje mi się, że żywopłoty cisowe są dobre: chronią przed wiatrami, spojrzeniami, przeciągami i dają tło najlepsze dla ciekawych roślin, są świetnym schronieniem dla ptaków (jeżeli ktoś nie ma iglastych roślin). Byle nie przesadzić.

Możesz sobie wprowadzić gdzieś takie przegrody cisowe, kawałki cisowe, żeby ten jeden fragment żywopłotu nie był "od czapy".

Ale musisz sama to czuć, czy dobrze się czujesz z mocną zielenią w zimie. Mnie bowiem te mocne ciemnozielone bryły rh, cisów, kul bukszpanowych, laurowiśni i kaliny sztywnolistnej zimą zaskakują, że są. Tak w innych porach roku nie zauważam ich prawie (poza podjazdem, który jest obsadzony na zimozielono, pionowo). Ale w zimie też ładnie widać na nich wszystkie te brązy i płowe kolory.

Żywopłoty liściaste też potrafią zasłaniać, zwłaszcza jak mają dużo drzew na rabacie, dom sąsiada wydaje się wtedy oddalony i przesłonięty.
Wendy79 17:45, 27 lis 2017

Pszczelarnia napisał(a)

Gdzie jest ten klon cynamonowy względem narysowanego cisa?

Na środku mniej więcej.
Pszczelarnia 17:58, 27 lis 2017

Aga, a możesz narysować dom i żywopłoty i Twoje kwatery rabatowe - tak schematycznie z uwzględnieniem dróg?

Wtedy sama zobaczysz, czy ten cis będzie grał.

Wydaje mi się, że wcale nie trzeba mieć po całości takich samych żywopłotów, zwłaszcza jak ogród jest prostokątny i taki przejrzysty w linie.

AgataP 09:08, 28 lis 2017

Wendy79 napisał(a)

Ewa, ale jak? Coś dla mniej wtajemniczonych ogrodowo? Jak je podkreślać sensownie? Próbowałam gdzieś na zdjęciach/inspirkach znaleźć takie połączenie, ale bez powodzenia.

Tutaj cis posadzony tylko na długości całej bocznej ściany mojego domu. Reszta grab.

A proszę Cię bardzo - buk czerwony z cisem...

http://www.e-ogrodek.pl/a/zywoploty-formowane-jakie-wybrac-rosliny-9621.html

łączenie można zamaskować nasadzeniem typu fastigiata, coś się wybierze jeśli tylko tak postanowisz zrobić
Wendy79 16:25, 28 lis 2017

AgataP napisał(a)

A proszę Cię bardzo - buk czerwony z cisem...

http://www.e-ogrodek.pl/a/zywoploty-formowane-jakie-wybrac-rosliny-9621.html

łączenie można zamaskować nasadzeniem typu fastigiata, coś się wybierze jeśli tylko tak postanowisz zrobić

No podoba mnie się to Bierzem i robim na wiosnę

Przemyślałam oczywiście to co napisała Pszczółka. Motyw cisa mam przy tarasie. Pomyślę nad tym czy by go gdzieś nie dać jeszcze po drugiej stronie domu... I zdecydowanie lepiej się czuję z ciemną zielenią cisa w zimie, niż z widokiem za nim.

PODZIĘKOWANIA ŚLĘ KOBIETY, że Wam się chciało trochę moje rozmyślania pchnąć do przodu
Pszczelarnia 17:00, 28 lis 2017

Wendy79 10:52, 30 lis 2017

Własnie odebrałam, obietnica wiosny i lata

Misia 12:25, 30 lis 2017

O raju ile nasionek zawrotu głowy można dostać
AgataP 12:37, 30 lis 2017

Wendy79 napisał(a)

chwal się
anka_ 12:43, 30 lis 2017

Wendy79 napisał(a)

...
Optymizmem powiało... a nie tylko zimą wszędzie straszą i zimą...
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies