Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Księżycowy...

Księżycowy...

Gruszka_na_w... 22:14, 13 maj 2018

Wendy79 napisał(a)
Co ile sadzić Gracka w szpalerze?

Podpytaj u Polinki albo Oli. One mają takie u siebie.

Dobry pomysł z tymi miskantami wzdłuż budynku.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Wendy79 09:45, 14 maj 2018

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Podpytaj u Polinki albo Oli. One mają takie u siebie.

Dobry pomysł z tymi miskantami wzdłuż budynku.

Dobra podpowiedź, byłam podpytałam Polinki
laurowisnia 09:51, 14 maj 2018

Nie wiem czemu ale ten Twój warzywnik przypomina mi ten, który mieli moi dziadkowie, również na końcu działki, przez całą szerokość, odgrodzony od reszty ogrodu. Reszta ogrodu oczywiście już inaczej rozplanowana, najmniejszy kawałek stanowił ogród ozdobny.
Może za późno ale ja Morning Light mam co 70, pomiar między środkami kęp, teraz bym dała więcej, zależy też co będzie przed nimi.
I melduję, że moja dziewanna odbiła, więc będzie znowu, nie wiem jak duże siewki już masz ale ją trzeba posadzić na miejsce docelowe, dać jej sporo miejsca na rozetę liściową, którą wytworzy w tym roku.
AgataP 10:07, 14 maj 2018

Aga masz wypracowanie u mnie
Pszczelarnia 12:13, 14 maj 2018

Jejku, zapomniałam o palikach do pomidorów - skąd ja je teraz wezmę na już?

Fajna akcja z cisem a ja kupiłam wreszcie klony polne na żywopłot. Na razie 5 szt. ale duże już.

Wendy79 20:45, 14 maj 2018

Och, Kochani! Nie miała baba kłopotu, dostała sąsiada. Mój bardzo inteligentny, jak mniemam, nowy sąsiad, spryskał sobie czymś działkę, podejrzewam, że jakimś randapem, a przy okazji mój chuchany i dopieszczany żywopłot z grabu oberwał. Mam nadzieję, że jakoś sobie poradzi, bo chyba kogoś rozszarpię.
Wendy79 20:53, 14 maj 2018

laurowisnia napisał(a)
Nie wiem czemu ale ten Twój warzywnik przypomina mi ten, który mieli moi dziadkowie, również na końcu działki, przez całą szerokość, odgrodzony od reszty ogrodu. Reszta ogrodu oczywiście już inaczej rozplanowana, najmniejszy kawałek stanowił ogród ozdobny.
Może za późno ale ja Morning Light mam co 70, pomiar między środkami kęp, teraz bym dała więcej, zależy też co będzie przed nimi.
I melduję, że moja dziewanna odbiła, więc będzie znowu, nie wiem jak duże siewki już masz ale ją trzeba posadzić na miejsce docelowe, dać jej sporo miejsca na rozetę liściową, którą wytworzy w tym roku.

Faktycznie, mój warzywny ma coś ze starych ogrodów naszych dziadków i rodziców, takie wzory wyniosłam, ale myślę, że będzie dojrzewał trochę w stronę angielskich potager.
Moje Gracki będą sadzone co 80 cm.
Niestety moje siewki dziewanny nie przeżyły, ale za chwilę będę wysiewać byliny jeszcze raz spróbuję z nasionami od Ciebie.
Wendy79 20:53, 14 maj 2018

AgataP napisał(a)
Aga masz wypracowanie u mnie

Lecę czytać.
Wendy79 20:54, 14 maj 2018

Pszczelarnia napisał(a)
Jejku, zapomniałam o palikach do pomidorów - skąd ja je teraz wezmę na już?

Fajna akcja z cisem a ja kupiłam wreszcie klony polne na żywopłot. Na razie 5 szt. ale duże już.

Mam duże obawy, że nie przeżyje, nie z mojej winy, tylko dostawcy.
KasiaWB 22:25, 14 maj 2018

margaretka3 napisał(a)
Głosowałabym na ML, ale obawiam się, że jego niebieskość zleje się z szarością elewacji. Ciemna zieleń by się chyba przydała.

Posadź Gracka to dobry wybór pod każdym względem ML ładny, ale faktycznie na tle elewacji lepiej będzie wyglądał zielony ja mam białą elewację i właśnie ML nie mogę sobie posadzić, a Gracilimusa jeszcze w ogrodniczym nie widziałam, ale kiedyś tam się trafi )
Serdecznie pozdrawiam