Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Księżycowy...

Księżycowy...

AgataP 08:45, 29 maj 2018

Wendy79 napisał(a)

Ewuś, mnie wykańcza ten upał, jestem jakby chora, a od dzisiaj mam krótki urlop. Nie dałam jednak rady iść coś robić. Może za godzinkę, jak odpuści upał.

Za to na zakupy ogrodnicze pojechaliśmy i znowu samochód zapchany wrócił. Na szpaler wzdłuż ściany kupiliśmy miskanta Yakushima Dwarf. Do tego na brzozową nowe funkie kwitnące na biało i świecznice. Dla mnie jeden ogromny arcydzięgiel i smółkę pospolitą, którą jestem zauroczona, bo pięknie się wpisuje na różance. Już żałuję, że nie wzięłam kilka sadzonek więcej. Robienie zakupów ogrodniczych się zmieniło. Nie patrzę już na drzewa i krzewy. Byliny oglądam bardzo uważnie, szukam jakiegoś rarytasu. Nie mam gdzie wsadzać.

Aga ja nie jeżdżę do szkółek, bo wykończyłoby mnie to psychicznie
Bylin mam dużo i muszę już je odświeżyć wiosną więc nie dokupuję nic innego. Choć wizyta w szkółce działa na mnie oczyszczająco i traktuję to nieomal jak psychoterapię

Aga potrzebuję coś podsadzić pod cisy, mam tam podlewanie i pasowałyby mi jakieś niskie byliny kwitnące na biało najlepiej... może wpadnie Ci coś do głowy
Makusia 12:22, 29 maj 2018

Ach te bylinówki! Chwała im za to, że są, chwała Tobie za idealne ich skomponowanie!
Pszczelarnia 12:29, 29 maj 2018

Gdzie byliście?

Wendy79 18:12, 29 maj 2018

U nas własnie taka sytuacja. Nie wiem co się ratuje

Gruszka_na_w... 18:28, 29 maj 2018

O matko, wygląda przerażająco. Współczuję.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Wendy79 18:48, 29 maj 2018

No cóż, pomidory zniszczone i ich najbardziej mi żal, bo już nie wysieję ponownie. Cukinie, dynie i ogórki wyglądają kiepsko.Warzywny pływa.
W ozdobnym poszatkowane anabelki, świecznice, funkie. Piwonie połamane. Wysoka szałwia leży, bodziszki też.
Serce się kraje.
A to tylko tak z grubsza Maciek obchód zrobił.
Wendy79 20:01, 29 maj 2018

Co zrobić z połamanymi hortensjami bukietowymi? Przyciąć?Nie wiem czy w ogóle jakieś hortensje będą u mnie kwitły w tym roku. Jak się teraz zabrać za porządki po czymś takim? Czy bodziszki, szałwie się zbiorą w kupę czy czeka mnie jednak przycinanie?
UlaB 20:38, 29 maj 2018

o mój Boże wspólczuję...
połamane hortki pewnie powtykalabym w ziemie a matki bym po przycięciu nawiozła (chyba ze dawalas niedawno interwencyjny to wtedy bym sie chwile wdtrzymala)
bodziszki chyba sie zbiorą ale szałwia ta wysoka to moze podeprzec?
Gruszka_na_w... 21:21, 29 maj 2018

Odczekaj aż trochę obeschnie, wtedy będziesz widziała, czy byliny się podniosą. Być może trzeba je będzie opłukać z błota. Pomidory, jeśli mają całą łodygę i czubek, też się powinny odbudować. Nadłamane gałęzie trzeba odciąć. Może nie wszystkie pąki są uszkodzone i jednak będą kwiaty na hortensjach.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Monia81 22:04, 29 maj 2018

Jak się na to patrzy, to aż serce boli... współczuje...