Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 18:39, 24 lip 2019

Gosiek33 napisał(a)

A jeszcze tak niedawno chwaliłaś oliwniki, dopiero teraz kolce pokazały?

Przegorzany mnie nęcą, ścinasz gdy kolor tracą?

Przegorzany bardzo się wysiewają, a że są masywne, to pilnuję, żeby ich nie było za dużo. Ścinam, kiedy tylko zaczynają tracić niebieski odcień.
Oliwniki muszę podcinać, bo rosną dosyć szeroko, włażą na żywopłot. Zwisające gałęzie z powodu kolców są niebezpieczne dla koszącego. Niestabilność w gruncie to chyba największa wada. Obawiałam się, że runą na ogrodzenie podczas nawałnicy. Zachwalałam je z powodu kolorystyki. Idealna jest.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gosiek33 18:47, 24 lip 2019

Pamiętam, że właśnie kolor Cię zachwycał... nie ma róży bez kolców?
Gruszka_na_w... 21:02, 24 lip 2019

Gosiek33 napisał(a)
Pamiętam, że właśnie kolor Cię zachwycał... nie ma róży bez kolców?

Czasem. Szukałam wtedy gruszy wierzbolistnej, ale nigdzie nie mieli na stanie. Ten był w zastępstwie.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gosiek33 06:03, 25 lip 2019

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Czasem. Szukałam wtedy gruszy wierzbolistnej, ale nigdzie nie mieli na stanie. Ten był w zastępstwie.

Eureka! Stąd gruszki na wierzbie Tyle lat w nieświadomości...

Od niedawna gdy wracam do domu widzę nieduże drzewko o gęstej koronie - świeci na srebrno-biało i wygląda, że ma drobne liście. Zawsze widzę je dopiero gdy jestem po przeciwnej stronie ulicy. Nie wiem czy teraz z ciekawości nie zlokakizuję go i z bliska nie obejrzę
Pszczelarnia 10:13, 25 lip 2019

Gdzie kupowałaś jarząby szwedzkie i czy mieli odmianowe?

Grusze wierzbolistne są piękne, funkcjonalne i bardzo elastyczne - szkoda, że nie ma ich w szkółkach.
Gruszka_na_w... 13:54, 25 lip 2019

Pszczelarnia napisał(a)
Gdzie kupowałaś jarząby szwedzkie i czy mieli odmianowe?

Grusze wierzbolistne są piękne, funkcjonalne i bardzo elastyczne - szkoda, że nie ma ich w szkółkach.

Ewo, w początkach zakładania ogrodu poszukiwałam drzewek liściastych, głównie na zapłocie. Znalazłam szkółkę , w której sprzedawano je na pęczki. Tam nabyłam jarząby pospolite i szwedzkie, klony Ginnala, oliwniki. Sadzonki były przyzwoite. Teraz widzę, że pęczki są ciut większe, ale może można zamówić mniejszą ilość?
U mnie zaszła pomyłka, bo zamówienie zrealizowali dwukrotnie, a zwrotu nie chcieli.
Z jarząbami szewdzkimi w okolicznych szkółkach się nie spotkałam. Sporo zamówień robiłam w tej szkółce2 Też były przyzwoitej jakości.
Gruszka_na_w... 14:00, 25 lip 2019

Gosiek33 napisał(a)

Eureka! Stąd gruszki na wierzbie Tyle lat w nieświadomości...

Od niedawna gdy wracam do domu widzę nieduże drzewko o gęstej koronie - świeci na srebrno-biało i wygląda, że ma drobne liście. Zawsze widzę je dopiero gdy jestem po przeciwnej stronie ulicy. Nie wiem czy teraz z ciekawości nie zlokakizuję go i z bliska nie obejrzę

Są jeszcze grusze migdałolistne i śnieżne. Też mają srebrzyste liście. I topole. Te srebrzystolistne chyba lepiej znosza upały.
Ale dziś skwar.
mrokasia 14:17, 25 lip 2019

Dziękuję za przegląd drzewek . Jeśli chodzi o jarząby to podoba mi się mączny, jest właśnie taki srebrzysty.
Generalnie, ostatnio zaczęłam się interesować drzewami i muszę przyznać, że opis np. buka Riversi (który mi się szalenie podoba)skutecznie zniechęca mnie do myślenia o nim. Wysokość 20m i tyle samo w szerokość korony to jednak za dużo. Podobnie z platanem. Piękny, ale docelowo wielki. Wiem, że być może nie dożyję tych rozmiarów ale jednak myślenie "po mnie choćby potop" jest mi obce. Dlatego szukam mniejszych odmian.

Edit: A może ja przesadzam???
Gruszka_na_w... 14:41, 25 lip 2019

mrokasia napisał(a)
Dziękuję za przegląd drzewek . Jeśli chodzi o jarząby to podoba mi się mączny, jest właśnie taki srebrzysty.
Generalnie, ostatnio zaczęłam się interesować drzewami i muszę przyznać, że opis np. buka Riversi (który mi się szalenie podoba)skutecznie zniechęca mnie do myślenia o nim. Wysokość 20m i tyle samo w szerokość korony to jednak za dużo. Podobnie z platanem. Piękny, ale docelowo wielki. Wiem, że być może nie dożyję tych rozmiarów ale jednak myślenie "po mnie choćby potop" jest mi obce. Dlatego szukam mniejszych odmian.

Edit: A może ja przesadzam???

Nie. To bardzo racjonalne podejście. Kiedyś też zdarzało mi się myślenie "na skróty": co z tego, że duże; przytnie się.
Od jakiegoś czasu odchodzę od takiego myślenia. Młodsze nie będziemy, a liczenie, że ktoś przyjedzie i będzie ciął może być błędne.
Zaakceptowałam fakt, że mogłam popełnić pomyłki nasadzeniowe i to, co w przyszłości może sprawić problem, to usuwam. Mam graby Fastigiata, ale w życiu bym się nie porywała na ich cięcie. Po co sobie dokładać roboty?
Szukaj drzewek do 8-10 m o luźnej koronie. Wybór jest dość duży.Zrobią fajne tło.
jolanka 15:02, 25 lip 2019

Haniu, o ile pamietam masz Kalinę mariesii. Gdzie masz ja posadzoną? Chodzi o wystawę i o towarzystwo.