Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 15:20, 25 lip 2019

jolanka napisał(a)
Haniu, o ile pamietam masz Kalinę mariesii. Gdzie masz ja posadzoną? Chodzi o wystawę i o towarzystwo.

Mam, ale bidną. Najpierw rosła na rondzie, ale tam jakoś nie pasowała. Teraz rośnie w okolicach perukowca (ona z przodu, on ponad metr za nią). Susza jej doskwiera drugi rok, więc przyrostów oszałamiających nie ma.
Za późno się na nią zdecydowałam i posadzona w towarzystwie dorosłych roślin ma trudności aklimatyzacyjne.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
TAR 15:25, 25 lip 2019

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Mam, ale bidną. Najpierw rosła na rondzie, ale tam jakoś nie pasowała. Teraz rośnie w okolicach perukowca (ona z przodu, on ponad metr za nią). Susza jej doskwiera drugi rok, więc przyrostów oszałamiających nie ma.
Za późno się na nią zdecydowałam i posadzona w towarzystwie dorosłych roślin ma trudności aklimatyzacyjne.

no i to jest chyba przyczyna, miejscowka moze jej nie pasowac perukowiec woli sucho i slonecznie a kalina wilgoc i polcien.
TAR 15:31, 25 lip 2019

Cofnełam sie o kilka stron, masz bosko. Drzewa zachwycaja, moze i moje tak urosna. Co ja robie nie tak z jarzabami, ze mam takie rzadzizny, obstawiam ze kupilam duze i sie wolno aklimatyzuja od jesieni. Za to bosko sie przebarwia jesiennie, moje to Joseph Rock.

Przegorzany wymiataja. I w ogole czadowo.
jolanka 15:37, 25 lip 2019

Dzięki, muszę ja posadzić bo marnieje w donicy zadolowana niby, ale ma chyba za dużo słońca. A tak ładnie wygląda na zdjęciach na środku trawnika
mrokasia 15:44, 25 lip 2019

jolanka napisał(a)

Dzięki, muszę ja posadzić bo marnieje w donicy zadolowana niby, ale ma chyba za dużo słońca. A tak ładnie wygląda na zdjęciach na środku trawnika

Ja mam jakąś kalinę w firmowym, bodajże St.Keverne. Stała w miejscu jak zaklęta przez dwa sezony. Po przesadzeniu w tym roku w maju, w czasie kwitnienia!, w nowe miejsce - ocienione i wilgotne, ruszyła jak dzika i prawie podwoiła swoje rozmiary.
Zaczynam podejrzewać, że te zdjęcia kalin na środku trawnika to zgrabny fotomontaż.
Gruszka_na_w... 16:32, 25 lip 2019

TAR napisał(a)

no i to jest chyba przyczyna, miejscowka moze jej nie pasowac perukowiec woli sucho i slonecznie a kalina wilgoc i polcien.

To nie takie proste. Kalina jest częścią dosyć gęstych nasadzeń żywopłotu nieformowanego (taka przesłona z nieciętych drzewek i krzewów). Kiedy ją sadziłam, to pozostałe rośliny wokół rosły już kilka lat. Maleńkiej roślinie trudno konkurować z tymi dużymi. Widać to świetnie w lesie. Maluchy zaczynają rosnąć dopiero, kiedy stare drzewa padną. W "Sekretnym życiu drzew" autor opisywał kilkudziesięcioletnie dęby, które miały 2-3 metry wzrostu. Czekały na swoją kolej.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 16:37, 25 lip 2019

Rośliny zdecydowanie nie lubią zmian miejscówek, zwłaszcza drzewa i duże krzewy. Tam, gdzie wszystko wsadzane było jednocześnie, to rośnie we właściwym tempie. Tam, gdzie coś próbowałam dosadzać już tak zgrabnie nie jest. To jak z długoletnimi mieszkańcami jednej klatki schodowej w bloku. Częste rotacje mocno zaburzają całość struktury. Więzy zamierają.
Gruszka_na_w... 16:45, 25 lip 2019

TAR napisał(a)
Cofnełam sie o kilka stron, masz bosko. Drzewa zachwycaja, moze i moje tak urosna. Co ja robie nie tak z jarzabami, ze mam takie rzadzizny, obstawiam ze kupilam duze i sie wolno aklimatyzuja od jesieni. Za to bosko sie przebarwia jesiennie, moje to Joseph Rock.

Przegorzany wymiataja. I w ogole czadowo.

Tar, Po budowie byłam tak spłukana ze środków płatniczych, że najnormalniej w świecie nie stać mnie było na kupowanie odmianowych rarytasów. Ogród w większości zapełniają rośliny pospolite, które w momencie sadzenia miały mikroskopijną wielkość. Nie mam duszy kolekcjonera.
Gosiek33 19:17, 25 lip 2019

Są jeszcze grusze migdałolistne i śnieżne. Też mają srebrzyste liście. I topole. Te srebrzystolistne chyba lepiej znosza upały.
Ale dziś skwar.

dziś w szkółce zdjęcie zrobiłam - grusza drobnoowocowa - pendula

ogólnie widok tych drzewek mnie nie powalił, ciekawa jestem ile czasu potrzebują by jakoś wyglądać
Gosiek33 19:35, 25 lip 2019

Są jeszcze grusze migdałolistne i śnieżne. Też mają srebrzyste liście. I topole. Te srebrzystolistne chyba lepiej znosza upały.
Ale dziś skwar.

dziś popatrzyłam na to srebrzysto listne drzewo - to topola biała, nawet z daleka powinnam poznać - gdyby nie sypała monstrualnymi kotami to byłoby to drzewo idealne - szybko rośnie, zawsze ma rozedrgane liście