Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

galgAsia 13:04, 03 wrz 2019

Makusia napisał(a)
Świetna ta świdośliwa w ....silver sceptre? Bo jeśli to ptasie łapki, to umieram w powolnej agonii z zazdrości!

EDIT: Jeśli to nawet nie jest świdośliwa, to jeszcze ze wstydu umrę

Makusiu, ja nie Hania, ale żebyś już nie umierała - to jest świdośliwa, to jest silver, a na dokładkę - montana. Piękno prostoty, nie? :
TAR 14:46, 03 wrz 2019

to prawda, piekne roze az bym chciala sama miec. to pisze ja - wielka przeciwniczka roz w ogrodzie . po cichutku sie tez pozachwycam reszta, jest na czym oko zawiesic.
Gruszka_na_w... 17:17, 03 wrz 2019

April napisał(a)

Bardzo podoba mi się to miejsce. Rośliny świetnie się nawzajem podkreślają i nie przytłaczają.

To było trudne dla mnie miejsce.
Mam problem z obsadzeniami niewielkich, wąskich rabat, bo szalenie kłopotliwe jest wymyślenie takich nasadzeń, żeby była całoroczna atrakcyjność. Z uwagi na to, że rabata jest wąska, to musiałam wykopać irysy syberyjskie. Późnym latem i jesienią ich liście utrudniały życie trawom.

Przytłoczeń wzajemnych u mnie sporo. Detalistką zdecydowanie nie jestem.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 17:18, 03 wrz 2019

kasia1 napisał(a)
Haniu, teraz cięłaś kocimiętkę?

Dwa dni temu. To żelazna roślina.Da sobie radę.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 17:28, 03 wrz 2019

Makusia napisał(a)
Świetna ta świdośliwa w ....silver sceptre? Bo jeśli to ptasie łapki, to umieram w powolnej agonii z zazdrości!

EDIT: Jeśli to nawet nie jest świdośliwa, to jeszcze ze wstydu umrę

Pamiętam to planowanie ptasich łapek u Ciebie. Po swoich negatywnych doświadczeniach, odradzałam. U mnie dwie trawy rosną kiepsko- hakonka i te łapki.

Pięknie rozpoznałaś świdośliwę. A turzyce Silver Sceptre polecam z całego serca do cienistych zakątków. Takie warunki ma u mnie na garażowej. W słońcu ją przypala i dopiero jesienią zaczyna dobrze wyglądać.

Kiedy ją ścinam wiosną, to godnie zastępują ją szafirki i narcyzy.

kwiecień

maj
Gruszka_na_w... 17:31, 03 wrz 2019

Dominika11 napisał(a)
przepiekne rabaty i dorodne roslinki

a co to za trawka ???

GalgAsia pięknie odpowiedziała. SS jest atrakcyjna do późnej jesieni.

Gruszka_na_w... 17:38, 03 wrz 2019

Brzozowadziewczyna napisał(a)

Co ja widzę - moja ulubiona frontowa w nowej odświeżonej odsłonie Równie piękna jak dotychczas, ale przyglądam się, co tam zmieniłaś - bo coś na pewno, prawda? Nie wiem, co Ty robisz, że te róże tak Ci kwitną.

Ograniczyłam imperatę bezodmianową i miedzy nią dosadziłam kremową różę i rozchodniki.

A róże ...sadzę głównie te plebsowe. Mam mniejsze zapotrzebowanie na zapach i kształt kwiatu, a większe na barwną plamę. Wiosną dostały obornik.

Gruszka_na_w... 17:42, 03 wrz 2019

Brzozowadziewczyna napisał(a)

I choć wiem, że u mnie tego szału nie będzie, to ta różami się po prostu marzy i kiedyś ją w końcu posadzę. Nie wiem zupełnie gdzie, ale zrobię to

Mnie samą ta róża zaskoczyła. Kwitnie niesamowicie obficie i długo. I ten kolor....zupełnie nie wiem jak go określić. Warta grzechu. Były wiosną w Bie..nce. Mam ją z podobnego źródła, a zdrowotnością pobija te z renomowanych szkółek.

Gruszka_na_w... 17:50, 03 wrz 2019

galgAsia napisał(a)

Piękno prostoty, nie? :

Tak. Ale to bardziej skomplikowane chyba jest. Monotematyczne rabaty na dłuższą metę mogą być męczące. Dla niektórych.

Muszę się zmobilizować do tego, aby sadziec w przyszłym sezonie dostał więcej wody.

Gruszka_na_w... 17:55, 03 wrz 2019

TAR napisał(a)
to prawda, piekne roze az bym chciala sama miec. to pisze ja - wielka przeciwniczka roz w ogrodzie . po cichutku sie tez pozachwycam reszta, jest na czym oko zawiesic.

Tarcia, gdybym jeszcze raz miała podejmować decyzję, to róż byłoby zdecydowanie mniej. Sporo już usunęłam. Te duże potrafią zaleźć za skórę. Dosłownie.

Jesień to dobry okres w moim ogrodzie. Chyba najlepszy.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies