Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Kawa 08:22, 30 sie 2019

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Spokojnie dadzą radę. To przecież zwykłe krzewy.

super bardzo ci dziękuję za odpowiedź
mikina34 14:58, 30 sie 2019

Haniu, jakbyś do mnie zajrzała zatrzymaj się chwilę przy wiśni amanogawie i podpowiedz co zrobić z tymi gałązkami
galgAsia 19:35, 01 wrz 2019

Hania, żyjesz po tych upałach ?!? Ja już normalnie nogami powłóczę...Trawki jutro jadą do domu Dobrego tygodnia i duuużo spokoju ducha
Margerytka40 20:04, 01 wrz 2019

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Liście się jej przebarwiają, ale wciąż zdobią. Na zdjęciu to te seledynowe.

W październiku też wyglądają dobrze.

Mam ochotę nabyć kilka
Pszczelarnia 16:25, 02 wrz 2019

U mnie jeszcze derenie mają lato. Chyba poczuły wodę w nogach.

Nadal masz zachowane właściwe proporcje trawnika i rabat?

Czy obrzeża między rabatą a trawnikiem Ci się sprawdzają? Mnie moje kancikowanie (krzywo oczywiście) bardzo denerwuje.
Pszczelarnia 16:25, 02 wrz 2019

Jaka to odmiana amsonii i czy zakupiłaś już coś cebulowego?

Gruszka_na_w... 21:11, 02 wrz 2019

Margerytka40 napisał(a)

Mam ochotę nabyć kilka

Nabywaj. To bezproblemowa roślina.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 21:21, 02 wrz 2019

galgAsia napisał(a)
Hania, żyjesz po tych upałach ?!? Ja już normalnie nogami powłóczę...Trawki jutro jadą do domu Dobrego tygodnia i duuużo spokoju ducha

Spokój ducha nieco mi się nadszarpnął. Cieszę się, że urlop Ci się udał i tyle atrakcji miałaś.
Upały doskwierały i mocno ograniczyły działania ogrodowe. Oczyściłam poletko z truskawkami i ścięłam kocimiętki. Na tyle mi starczyło czasu i sił.
A dzisiaj spadek temperatury aż o 20 stopni i pada cały dzień.

Już bez kocimiętki. Może zdąży z trzecim kwitnieniem.

Pamiątkowy!

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 21:33, 02 wrz 2019

Pszczelarnia napisał(a)
Jaka to odmiana amsonii i czy zakupiłaś już coś cebulowego?

Czas mi się skurczył i o cebulowych jeszcze nie zaczęłam myśleć, a w zasadzie to chyba nie odczuwam potrzeby powiększania ich kolekcji. Dobrze powtarzały kwitnienie te, które już są.
Amsonię nabyłam w Radkowie, bo spodobała mi się na rabacie. Słabo kojarzę kwestię odmian bylin. Może dlatego, że rzadko je nabywam.

W maju wyglądała tak

Ładnie przyrasta, ma całosezonową atrakcyjność, bezproblemowa. Lubię takie rośliny.

Gruszka_na_w... 21:53, 02 wrz 2019

Pszczelarnia napisał(a)
U mnie jeszcze derenie mają lato. Chyba poczuły wodę w nogach.

Nadal masz zachowane właściwe proporcje trawnika i rabat?

Czy obrzeża między rabatą a trawnikiem Ci się sprawdzają? Mnie moje kancikowanie (krzywo oczywiście) bardzo denerwuje.

Nie jestem fanką trawnikowych połaci. W sezonie wiodę życie głównie tarasowo-hamakowe. Mam tę swoją fobię związaną z tworzeniem intymności ogrodowej , a trawnik w jej powstawaniu średnio się sprawdza. Są ścieżki trawiaste i na moje potrzeby wystarczą.

A czy proporcje są zachowane? Nie mam pojęcia. Sporo trawnika jest w sadzie, z boku budynku. Trawę mam tam, gdzie nie mam okien.

Kancikowałam w tym sezonie 2-3 razy. Na froncie sprawdzają mi się ekobordy.

Kanciki upiększają ogród w I części sezonu. Potem rabaty się rozlewają i często nie widać granicy rabaty z trawą.

U mnie Sibrica już jesiennie wygląda.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies