Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

mrokasia 21:44, 03 wrz 2019

Ha, kupiłam sobie niedawno barbulę. Złotolistną. Czekam na kwiaty .
Gruszka_na_w... 21:55, 03 wrz 2019

AnnaCh napisał(a)
Chyba muszę sobie sprawić melisę do ogródka na problemy ze światem, czy ona zimuje?

Nie tylko zimuje, ale też namiętnie się mnoży. Trzeba pilnować ścinania w sezonie, żeby sie nie wysiała. U siebie mam ja posadzona w stópkach róż. Listki na surowo mają cytrynowy zapach.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 21:57, 03 wrz 2019

mrokasia napisał(a)
Ha, kupiłam sobie niedawno barbulę. Złotolistną. Czekam na kwiaty .

Ta złotolistna kwitnie szybciej. Dobra roślina na upalny klimat.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Brzozowadzie... 08:00, 04 wrz 2019

Też muszę meliskę sobie sprawić Na problemy ze światem i z szyją
Zdjęcia piękne.
KasiaBawaria 08:09, 04 wrz 2019

U mnie melisa sie nie sieje- ale to faktycznie chyba ze wzgledu na to, ze zawsze ja scinam do zera jak sie brzydka robi
April 08:19, 04 wrz 2019

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Nie myślałaś żeby nóżki tego miskanta obsadzić czymś, np wianuszkiem rozchodników. Bo w takim pięknym ogrodzie jakoś mi to nie pasuje do reszty
Albo falą Red Barona dla podbicia koloru.
kasia1 08:31, 04 wrz 2019

A ten sadziec, to dużo wody potrzebuje? Widziałam ogromne sadźce (ok. 2 metrów) w ogrodzie Katarzyny Bellingham na Kaszubach. Pamiętam, że ona mówiła, że rzadko podlewa rabaty. Takie 2-metrowe wyglądały zjawiskowo. Miała je posadzone w czystym kompoście.

Haniu, a wiesz może dlaczego miskant Gracillimus rośnie szybciej wszerz niż w górę? U mnie 3 rok i dorósł do około 1,2 metra (bez kłosów), za to nabrał masy. Na rabacie staje się widoczny dopiero w sierpniu Warunki ciężka glina i dużo słońca, ale w podobnych warunkach Silberfeder radzi sobie super i już dawno mnie przerósł.
Gruszka_na_w... 22:44, 04 wrz 2019

kasia1 napisał(a)
A ten sadziec, to dużo wody potrzebuje? Widziałam ogromne sadźce (ok. 2 metrów) w ogrodzie Katarzyny Bellingham na Kaszubach. Pamiętam, że ona mówiła, że rzadko podlewa rabaty. Takie 2-metrowe wyglądały zjawiskowo. Miała je posadzone w czystym kompoście.

Haniu, a wiesz może dlaczego miskant Gracillimus rośnie szybciej wszerz niż w górę? U mnie 3 rok i dorósł do około 1,2 metra (bez kłosów), za to nabrał masy. Na rabacie staje się widoczny dopiero w sierpniu Warunki ciężka glina i dużo słońca, ale w podobnych warunkach Silberfeder radzi sobie super i już dawno mnie przerósł.

Gracki to nie są wysokie miskanty. Zalicza się je do średnich. Przeciętnie mają nie więcej niż 1,4- 1,5 m. Dokarmiane i podlewane mogą być trochę wyższe. Rzadko zakwitają, więc dodatkowo brak jest możliwości wyskoczenia w górę. Silberfeder zalicza się do wysokich miskantów. Zawsze kwitną i z kłosem mogą mieć 2.5 metra. Miskanty potrzebują czasu, żeby być w pełni widoczne. Tymi dużymi trawami delektujemy się zazwyczaj w końcówce sezonu. Podpędzone gnojówkami i podlewaniem mogą być okazalsze trochę wcześniej.

Sadźce lubią wilgoć i słońce. U mnie rosną w głębi rabaty i ciężko je podlewać ręcznie.
Gruszka_na_w... 22:56, 04 wrz 2019

April napisał(a)

Nie myślałaś żeby nóżki tego miskanta obsadzić czymś, np wianuszkiem rozchodników. Bo w takim pięknym ogrodzie jakoś mi to nie pasuje do reszty
Albo falą Red Barona dla podbicia koloru.

Niestety z przyczyn praktycznych tak musi zostać. Obwódki tej skarpy są zrobione przy różach; na górze i dole skarpy. Z miejsc, z których patrzę najczęściej na tę skarpę, nie widzę wtedy nóżek róż. Róże zaś przesłaniają dół miskanta. Miskant się rozrasta i trzeba mu zostawić z boku miejsce. Musi też być rezerwa na manewrowanie kosiarką tak, aby nie zostawały wąsy (jednym kołem przejeżdżam po rabacie).
A miskant rośnie tam jako maskownica prywatnej części ogrodu. Front jest widoczny z drogi, a teren z boku budynku już nie.
Gruszka_na_w... 22:56, 04 wrz 2019

KasiaBawaria napisał(a)
U mnie melisa sie nie sieje- ale to faktycznie chyba ze wzgledu na to, ze zawsze ja scinam do zera jak sie brzydka robi

Swojej pierwsze cięcie robiłam na początku lipca.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies