Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

galgAsia 19:18, 24 wrz 2019

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Ja też! na usprawiedliwienie mam dodatkowy argument w postaci podeszłego wieku.
Ściętolistny zaczyna gwiazdorzyć.

Musiałam zacytować wszystkie - nie dało się nic wyciąć . No gwiazdor prawdziwy, muszę moim maluchom pokazać, na kim mają się wzorować za rok
A z tym wiekiem to Pani se nie dodaje, psze Pani. Białej głowy jak gołąbek Pani nie ma
Haniu, czy pamiętasz może, jakie wysokie obrzeża kupowałaś na te rabaty na zapłociu / przedpłociu? (zależy, od której strony patrzeć ). Waham się między 78 a 58mm i nie mogę wybrać...
ryska 19:23, 24 wrz 2019

Wszystko mi się podoba, bardzo
Gruszka_na_w... 19:40, 24 wrz 2019

galgAsia napisał(a)

Haniu, czy pamiętasz może, jakie wysokie obrzeża kupowałaś na te rabaty na zapłociu / przedpłociu? (zależy, od której strony patrzeć ). Waham się między 78 a 58mm i nie mogę wybrać...

Sprawdziłam w historii zamówień. Obie półkoliste rabaty na froncie plus ścieżka do furtki na zapłociu mają ekobord wysokości 45 mm. Wystarczająco. Możesz dokupić dodatkowo kotwy, bo z reguły dają 3 na jeden panel. Lepiej zakotwić gęściej. Jeżdżę po krawędzi kołem kosiarki- stabilne to jest.
Kupowałam tutaj
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 19:41, 24 wrz 2019

ryska napisał(a)
Wszystko mi się podoba, bardzo

Ach, jakże mi miło to czytać.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Monia81 20:10, 24 wrz 2019

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Kiedy projektowano Giszowiec i Nikiszowiec, to na rogach ulic zaplanowano budki z piecami chlebowymi. Miało to służyć nawiązywaniu więzi sąsiedzkich. Kobity miały okazje do pogaduch. Szkoda, że zrezygnowano z takich pomysłów.
W wersji ostatecznej będę robić za zbłąkanego wędrowca.

A widzisz o tym to ja też nie wiedziałam, dobrze wiedzieć, bo niestety do moich czasów gdy mieszkałam na Nikiszowcu niestety takie budki nie dotrwały, ale fajne to było rozwiązanie nie powiem
Cytować fotek nie będę, bo mnie te wszystkie Twoje widoczki ogrodowe urzekły, piękną jesień masz Haniu pozdrawiam
inka74 20:14, 24 wrz 2019

Coraz bardziej cieszę się z wyboru tego derenia Aurea. A jeszcze bardziej, że wsadziłam Erectę teraz na nową rabatę z Hamlen Gold i rozchodnikami. Twoja rabata pokazuje, że trawy, rozchodniki i berberysy to idealne połączenie. Jeszcze dziś właśnie oglądałam Orange Rocket - być może dodam na średnie piętro między róże.
Gruszka_na_w... 21:43, 24 wrz 2019

inka74 napisał(a)
Coraz bardziej cieszę się z wyboru tego derenia Aurea. A jeszcze bardziej, że wsadziłam Erectę teraz na nową rabatę z Hamlen Gold i rozchodnikami. Twoja rabata pokazuje, że trawy, rozchodniki i berberysy to idealne połączenie. Jeszcze dziś właśnie oglądałam Orange Rocket - być może dodam na średnie piętro między róże.

Iwonko, berberysy, podobnie jak tawuły japońskie, niosą na sobie piętno roślin "zieleni miejskiej". Obserwuję bacznie ten mój ogród. Szukam "złotego środka". Chciałabym, aby ogród nie wymagał czasochłonnych zabiegów (podlewanie), nie kreował zbędnych wydatków (rachunki za wodę), a jednocześnie wizualnie mi odpowiadał. Nie mam duszy konesera ogrodowego. Te prozaiczne rośliny świetnie zniosły długotrwałe susze, dobrze się komponują z równie niewymagającymi bylinami i trawami, dają barwne plamy w okresie, kiedy inne rośliny jeszcze śpią lub zakończyły wegetację.To mi pasuje.
Gruszka_na_w... 21:47, 24 wrz 2019

Monia81 napisał(a)

A widzisz o tym to ja też nie wiedziałam, dobrze wiedzieć, bo niestety do moich czasów gdy mieszkałam na Nikiszowcu niestety takie budki nie dotrwały, ale fajne to było rozwiązanie nie powiem
Cytować fotek nie będę, bo mnie te wszystkie Twoje widoczki ogrodowe urzekły, piękną jesień masz Haniu pozdrawiam

O Nikiszowcu i Giszowcu czytałam z takimi emocjami, że część z nich przeniosłam na syna. Podczas jednej z podróży nadłożył drogi, żeby je zobaczyć.
Ten "Czarny ogród" warto przeczytać.
Moja prywatna ogrodowa jesień dziękuje za ciepłe słowa.
Pszczelarnia 23:55, 24 wrz 2019

Haniu, nie kłują Cię te berberysy. Mam niewiele i niestety całam boleśnie podrapana.

Gosiek33 07:04, 25 wrz 2019

Zieleń miejska - to jak nieśmiertelne paprotki w gabinecie urzędnika - dużo zmieniło się od tego czasu w postrzeganiu roślin, i nawet goździk mi niestraszny