Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 19:37, 29 wrz 2019

sarenka napisał(a)
Jestem na etapie drzew i rozchodnikow- one skradły moje serce te rozchodniki są piękne. Koniecznie muszę męża namówić zebysmy do szkółki podjechali bo chciałabym kupić w tym roku,żeby zdążyć jeszcze rozmnożyć je

W życiu czasem dochodzi do dziwnych przypadków.
Na ROD-owskiej działce miałam dwa rozchodniki kupione na ryneczku od jakiejś babci.
Kiedy likwidowałam tamten ogród i zakładałam ten, to je wykopałam i dzieliłam, dzieliłam i dzieliłam. Przestrzeni było sporo, a funduszy wcale.
Po kilku latach okazało się, że rozchodniki to ogrodowy "przebój".
Morał: niedostatki finansowe mają czasem nieoczekiwane pozytywne skutki.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
galgAsia 19:39, 29 wrz 2019

No okręgi wokół drzew cudne (nie mogę powiedzieć "kanciki", bo one nie są kanciaste przecież...).
Ja codziennie sprawdzam, czy pojawił się jakiś nowy listek albo kwiatek astra czy chryzantemy...
Zajrzyj do mnie w wolnej chwili, jest parę zdjęć
Helen 19:47, 29 wrz 2019

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Cieszę się, że stipa daje radę. Dobry z niej sąsiad.

Haniu, witam się u Ciebie
Nie wiedziałam, że jest tak intensywnie różowa gaura. Ja mam białą i bladoróżową. Ta jest to prostu śliczna
Gruszka_na_w... 19:48, 29 wrz 2019

Aura sprzyjała działaniom ogrodowym. Okancikowałam i poczyściłam rabaty na froncie. Zaczęłam jesienne cięcie róż. A warzywnik wciąż czeka na porządki.

Przy okazji prac porządkowych oddawałam się refleksjom podsumowującym ten sezon.
Rośliną roku 2019 została biała gaura. Kwitnie nieprzerwanie od początku lipca. Zniosła tropikalne upały bez podlewania. Przezimowała. Nie chorowała. Nie wymagała żadnych zabiegów pielęgnacyjnych.

Dwie sadzonki z doniczek P9.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 19:50, 29 wrz 2019

Helen napisał(a)

Haniu, witam się u Ciebie
Nie wiedziałam, że jest tak intensywnie różowa gaura. Ja mam białą i bladoróżową. Ta jest to prostu śliczna

Ona dopiero teraz zaczyna kwitnienie. Kupowana na lokalnym ryneczku bez nazwy. Fajnie wygląda nawet jak nie kwitnie.
Gruszka_na_w... 19:51, 29 wrz 2019

galgAsia napisał(a)
No okręgi wokół drzew cudne (nie mogę powiedzieć "kanciki", bo one nie są kanciaste przecież...).
Ja codziennie sprawdzam, czy pojawił się jakiś nowy listek albo kwiatek astra czy chryzantemy...
Zajrzyj do mnie w wolnej chwili, jest parę zdjęć

Od rana już podczytywałam incognito.
Helen 19:53, 29 wrz 2019

Ona dopiero teraz zaczyna kwitnienie. Kupowana na lokalnym ryneczku bez nazwy. Fajnie wygląda nawet jak nie kwitnie.

O, takie zakupy są najciekawsze, często gatunek nn
Zgadzam się, że gaura jest cudna, tylko u mnie nie urosła taka duża
sarenka 21:37, 29 wrz 2019

W życiu czasem dochodzi do dziwnych przypadków.
Na ROD-owskiej działce miałam dwa rozchodniki kupione na ryneczku od jakiejś babci.
Kiedy likwidowałam tamten ogród i zakładałam ten, to je wykopałam i dzieliłam, dzieliłam i dzieliłam. Przestrzeni było sporo, a funduszy wcale.
Po kilku latach okazało się, że rozchodniki to ogrodowy "przebój".
Morał: niedostatki finansowe mają czasem nieoczekiwane pozytywne skutki.

Dziękuję za te zdjęcia
Brzozowadzie... 11:27, 30 wrz 2019

Haniu, witam po weekendzie
Myślę, że z bezobsługowością twojego ogrodu jest po prostu tak, że Ty kochasz to co robisz i większości prac nie traktujesz jak pracę. Ot co
Muszę któregoś roku zmienić zwyczaje i zajrzeć do twojego ogrodu jesienią. koniecznie
Nie wiem Haniu, czy zdajesz sobie sprawę, że lansujesz roślinową modę? W zeszłym roku gwiazdą był Twój kuklik, w tym biała gaura, choć ja nabyłam różową i też jeszcze kwitnie. Białej nie było Bardzo ciekawa jestem, jaką roślinę przyniesie przyszły rok.
Uściski. Nie cytuję, bo oczopląsu dostałam
Brzozowadzie... 11:28, 30 wrz 2019

mrokasia napisał(a)

Może mi się spodobają . Brzozowa Agatka, która ma podobne do mnie upodobania kolorystyczne była nimi zachwycona więc jest szansa .
Bezproblemowość i bezobsługowość to wielkie atuty .

Kasiu, mam absolutną pewność, że będziesz zachwycona. Mnie na fotkach też nie urzekł, a w realu...cudo. Też sobie kupię na nową działeczkę