Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gosiek33 13:51, 30 wrz 2019

Odpozdrawiam Cię, galgAsia przekaała Twje pozdrowienia

Podpowiedz moje guru warzywniakowe co stało się z glebą w moich skrzyniach? Mam wielkie pleśniowe naloty na ziemi
Jak to odkazić?
Gruszka_na_w... 19:17, 30 wrz 2019

Gosiek33 napisał(a)

Podpowiedz moje guru warzywniakowe co stało się z glebą w moich skrzyniach? Mam wielkie pleśniowe naloty na ziemi
Jak to odkazić?

Pleśniowe naloty mogą się pojawiać jesienią z powodu nadmiernej wilgoci. Pewnie brakuje tam przewiewu. Zwykle na grzyby stosuje się środki na bazie wapna. Możesz spryskać glebę propionianem wapnia jeśli masz albo posyp dolomitem.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gosiek33 19:24, 30 wrz 2019

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Pleśniowe naloty mogą się pojawiać jesienią z powodu nadmiernej wilgoci. Pewnie brakuje tam przewiewu. Zwykle na grzyby stosuje się środki na bazie wapna. Możesz spryskać glebę propionianem wapnia jeśli masz albo posyp dolomitem.

Dobra diagnoza, właśnie niedawno po deszczach się pojawiło. Czyli wapnowanie powinno wystarczyć?
Gruszka_na_w... 19:25, 30 wrz 2019

Brzozowadziewczyna napisał(a)
Haniu, witam po weekendzie
Myślę, że z bezobsługowością twojego ogrodu jest po prostu tak, że Ty kochasz to co robisz i większości prac nie traktujesz jak pracę. Ot co
Muszę któregoś roku zmienić zwyczaje i zajrzeć do twojego ogrodu jesienią. koniecznie
Nie wiem Haniu, czy zdajesz sobie sprawę, że lansujesz roślinową modę? W zeszłym roku gwiazdą był Twój kuklik, w tym biała gaura, choć ja nabyłam różową i też jeszcze kwitnie. Białej nie było Bardzo ciekawa jestem, jaką roślinę przyniesie przyszły rok.
Uściski. Nie cytuję, bo oczopląsu dostałam

Uśmiałam się z tego lansowania.
Prace ogrodowe to te, po których jestem złychana. We wrześniu było to karczowanie dwóch krzaczorów. Ścinania paru kęp jeżówek nie trzeba nawet planować, bo zajmuje to kilka minut. Cięcie traw, przycinanie krzewów, pielenie, kopanie w warzywniku i jego czyszczenie, to już większy gabaryt.To są rzeczywiście pracochłonne działania ogrodowe. I one są tylko na początku i na końcu sezonu.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 19:26, 30 wrz 2019

Gosiek33 napisał(a)

Dobra diagnoza, właśnie niedawno po deszczach się pojawiło. Czyli wapnowanie powinno wystarczyć?

Poobserwuj. Możesz też widłami napowietrzyć glebę.
galgAsia 19:29, 30 wrz 2019

Ale ja już jakiś czas temu pisałam, żeś trendsetterka . A myślisz, że przez kogo nabyłam drogą kupna 2 gaury? a przegorzan? a tojad? a kichawiec? że już o drzewach wszelakich nie wspomnę? to wszystko nazywa się nic?
mrokasia 19:44, 30 wrz 2019

galgAsia napisał(a)
Ale ja już jakiś czas temu pisałam, żeś trendsetterka . A myślisz, że przez kogo nabyłam drogą kupna 2 gaury? a przegorzan? a tojad? a kichawiec? że już o drzewach wszelakich nie wspomnę? to wszystko nazywa się nic?

Ja z tego zestawu nabyłam tylko białą gaurę ale za to dołożyłam klon ginnala .
KasiaLangier 19:44, 30 wrz 2019

Dla mnie to nawet nie kwestia lansowania, tylko ogrodniczej rzetelności i tego, ze po prostu podoba mi się Twoje podejście do ogrodu. Często go odwiedzam..
Gruszka_na_w... 20:59, 30 wrz 2019

galgAsia napisał(a)

A ja wciąż mam stracha, że za tego kichawca i przegorzany to mnie przeklniesz. O tojadzie to już nawet nie piszę.

Zbieram na mszę w intencji przezimowania gaury. Bo jak ją zmrozi, to mnie zlinczują zbiorowo.
Gruszka_na_w... 21:00, 30 wrz 2019

KasiaLangier napisał(a)
Dla mnie to nawet nie kwestia lansowania, tylko ogrodniczej rzetelności i tego, ze po prostu podoba mi się Twoje podejście do ogrodu. Często go odwiedzam..

Kasiu, cmok wielki
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies