Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 12:38, 24 lip 2016

Makusia napisał(a)
Bardzo podoba mi się Elegantissima, bo ma ciekawe liście.

To bardzo dobry wybór. U Gosiek jest niecięty egzemplarz. Pięknie rozjaśnia ogród. Derenie bardzo łatwo samodzielnie rozmnożyć. Wystarczy uciąć patyczek i uziemić albo przygiąć gałązkę do ziemi, lekko ją naciąć, przymocować szpilką i przysypać ziemią.
Dla Ciebie

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Makusia 12:48, 24 lip 2016

HAniu, siedzę na tarasie i patrzę na zdjęcia Twojego ogrodu- trochę to "oszukaństwo" ale i tak odpręża
A dla Ciebie- to

Gruszka_na_w... 14:18, 24 lip 2016

Makusia napisał(a)
HAniu, siedzę na tarasie i patrzę na zdjęcia Twojego ogrodu- trochę to "oszukaństwo" ale i tak odpręża
A dla Ciebie- to

Piękne zdjęcie. Przypomniało mi się zdanie, którego użyłam do opisu mego ogrodu sprzed dwóch lat- "Ogród swój widziałam ogromnym" Nasz znajomy zwykł mawiać: "Wszystko dobre, co karmi duszę". Każda roślina w ogrodzie karmi ją aż nadto. Miłego relaksu!

Już za rok Twoje hortensje i trawy dadzą popis na frontowej.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 15:11, 24 lip 2016

Zakwitła ketmia syryjska, czyli hibiskus. Mam dwa krzaczki posadzone naprzeciw tarasu. W nogach mają tawułki Arendsa.

Nadchodzi czas rozchodników olbrzymich, okazałych- nie wiem, czy to wszystko jedno. Mam ich kilka odmian.

Zbliża się koniec lipca. Liliowce powoli kończą swój tegoroczny spektakl.

Johanka77 22:53, 24 lip 2016

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Nadchodzi czas rozchodników olbrzymich, okazałych- nie wiem, czy to wszystko jedno. Mam ich kilka odmian.

Napatrzyłam się - przynajmniej będę miała kolorowe sny
Powiedz mi proszę, co to jest ta piękna zielona roślina?
mira 23:52, 24 lip 2016

Piekne ujęcia, slicznie masz, Twoje rozchodniki juz kwitną ? aż musze spojrzeć na moje ale chyba jeszcze nie

pozdrawiam
Gruszka_na_w... 10:26, 25 lip 2016

Johanka77 napisał(a)

Powiedz mi proszę, co to jest ta piękna zielona roślina?

Rozchodnik olbrzymi (okazały), początkowo kwitnie na biało, potem kwiaty mu lekko różowieją. Bardzo łatwo się mnoży, wystarczy odłamać kawałek gałązki i wsadzić do ziemi.

teraz

w sierpniu (2015)

pod koniec września (2015)

Wiosną ścinam mu łodygi, a on odrasta z karpy.

Gruszka_na_w... 10:33, 25 lip 2016

mira napisał(a)
Piekne ujęcia, slicznie masz, Twoje rozchodniki juz kwitną ? aż musze spojrzeć na moje ale chyba jeszcze nie

pozdrawiam

To raczej faza nabrzmiałego pąka Ale tuż, tuż

z rudbekią Goldstrum

z kosmosami

Gruszka_na_w... 10:53, 25 lip 2016

W nocy trochę popadało. Młode róże nieco przygięło ku ziemi, ale mam nadzieję, że się podniosą z upadku. Jesiennie się zaczyna robić. Kolory są już takie przygaszone. Tylko The Fairy wciąż kipi.

Wrzosowisko całkiem na serio zabiera się do kwitnienia. Lubię tę rabatę o tej porze roku. Dzięki sadzeniu wrzosów i wrzośców w grupach, utworzyły się ciekawe plamy. To niewielkie wrzosowisko, więc i plamki nie są zbyt rozległe. Jest tam 5 odmian wrzosów i 3 odmiany wrzośców. Z każdej odmiany sadziłam po 5 sztuk.

Rabata na cypelku straciła swój akcent w postaci kwiatów firletki chalcedońskiej. Modernizowałam te rabatę wiosną, bo w środku lata robiło się tam pustawo. Wewnątrz dosadziłam 5 hortensji ogrodowych, w tym roku jeszcze ich nie widać, ale za rok, kto wie Teraz czekam tam na kwitnienie średnich i wysokich astrów bylinowych.

Johanka77 10:59, 25 lip 2016

Dziękuję Ci za rozchodnika. Takie samorodki to dla mnie Poszukam!
Tymczasem miłego dnia.
Ja lecę szukać traw