Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Makusia 22:10, 22 lip 2016

HAniu dziękuje. Nie mam dalszych pytań w tym temacie, bo odpwiedziałaś wyczerpująco
Gruszka_na_w... 21:16, 23 lip 2016

U Makusi toczy się dyskusja o dereniach. Mam ich u siebie sporo.
Dereń Sibirica- to jemu najpiękniej przebarwiają się zimą gałęzie

latem

i zimą

Pod brzózkami wsadziłam na początku około ok. 7-8 dereni. Teraz brzózki podrosły i te w środku dostawały od wiosny do jesieni zbyt mało światła. Kiepsko rosły. Wykopałam je, ostro przycięłam i wsadziłam w inne miejsca ogrodu.
Rośnie tam dereń biały Variegata, Aurea , Elegantissima oraz dereń rozłogowy Flaviramera o oliwkowozielonych gałązkach zimą.

przesadzony Elegantissima i Flaviramea w lipcu

Derenie pod brzózkami w styczniu

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 21:31, 23 lip 2016

Dzisiaj znowu był nieludzki skwar. Dobrze, że z każdej strony budynku można sobie zrobić miejsce wypoczynkowe w cieniu. Przemieszczałam się więc zgodnie z ruchem wskazówek zegara. Zaczynają dojrzewać ogórki. Pojedyncze sztuki, więc przy robieniu słoików jednorazowo wychodzi 1-2 sztuki.

Cały czas owoców dostarcza cukinia. Dynia zawiązała kilka owoców. Cieszę się bardzo, bo uwielbiam jesienną zupę krem z dyni.

Jabłek w tym roku będzie niewiele. Trzy jabłonki złapały mączniaka. Za to na gruszach jest sporo owoców.

Podlewam tylko rośliny w pojemnikach i hortensje. Zależy mi, żeby kwitły jak najdłużej.
rabata frontowa

drugi front i cypelek przy tarasie

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 21:56, 23 lip 2016

Zachwyciłam się krwawnikiem kichawcem. Mam go z własnego wysiewu do pojemników. Wsadziłam w puste miejsca na rabatkach, a on się odwdzięczył.

I takie tam

Wrzosowisko

Gruszka_na_w... 22:09, 23 lip 2016

Bardzo dobrze przyjęły się nowe drzewa

wiąz Wredei i morwa biała

róże

Mary szykuje się do drugiego kwitnienia, obok portlandzka comte de chambord

Obecny stan królowej fioletu wygląda tak

Gruszka_na_w... 22:18, 23 lip 2016

I takie tam, czyli liatra, kosmosy, rudbekie, przegorzany i trawy

Gruszka_na_w... 22:20, 23 lip 2016

anna_t napisał(a)

i ogród

Zakładanie ogrodu zawiera się w nadziei, że coś tego naszego dłubania będzie.
Makusia 23:25, 23 lip 2016

Dziękuję HAniu za zdjęcia dereni. Planuję je kupić pod koniec sierpnia-u nas są wowczas targi ogrodnicze. Bardzo podoba mi się Elegantissima, bo ma ciekawe liście.

Fotki jak zwyle cudne!
dominika_ 00:56, 24 lip 2016

Witaj, piękni Ci się wszystko rozrosło od mojej ostatniej wizyty u Ciebie Pospacerowałam długi czas, ale klona cynamonowego nie wypatrzyłam. Czy mogę prosić o jego zdjęcie?
Gruszka_na_w... 12:30, 24 lip 2016

dominika_ napisał(a)
Witaj, piękni Ci się wszystko rozrosło od mojej ostatniej wizyty u Ciebie Pospacerowałam długi czas, ale klona cynamonowego nie wypatrzyłam. Czy mogę prosić o jego zdjęcie?

Są dwa egzemplarze tego klonika. Na str. 94 jest fotka. One są jeszcze tych rozmiarów, że ciężko je uchwycić w dobrym ujęciu (zlewają się z tłem).
Na tym zdjęciu najwyraźniej widać patyk przy nim. Rośnie na prawo od hortensji.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies