Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 15:26, 10 sty 2020

galgAsia napisał(a)
Taaa, wrodzone lenistwo No niech Ci będzie

Szłam takim tokiem myślenia, aby zrobić i się nie narobić (potem).
Odrobiłam tę ciężką orkę z myślą o przyszłych gratyfikacjach. Już sobie nie dokładam do pieca.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
sylwia_slomc... 16:15, 10 sty 2020

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Na ramieniu zegara wytłoczone są godziny. Przy ustawieniu na osi północ- południe trzeba skoordynować godzinę z normalnym zegarem. Cień ma padać w odpowiednie miejsce. Dobrze myślisz Monia- humanistyczne wykształcenie nie wyklucza posługiwania się logiką.

Weź pod uwagę przesunięcie biegunów,bo północ już nie jest centralnie na północy. Myśmy myśleli, że kompas się zepsuł, a potem okazało się, że każdy tak pokazuje
Gruszka_na_w... 17:50, 10 sty 2020

Sylwia, do poprawnego odczytu czasu mam inne możliwości.
Nie traktuję tego zegara aż tak serio, żeby przygnębiały mnie jego odchylenia od czasu rzeczywistego.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
greg66 20:51, 10 sty 2020

Haniu a ile lat ma ten Twój klon ussyryjski. I jak szybko on rośnie, w szkółce piszą że sprzedają 80cm sadzonki.
I on rośnie bardziej kolumnowo, przycinasz go? formujesz?
Gruszka_na_w... 21:02, 10 sty 2020

greg66 napisał(a)
Haniu a ile lat ma ten Twój klon ussyryjski. I jak szybko on rośnie, w szkółce piszą że sprzedają 80cm sadzonki.
I on rośnie bardziej kolumnowo, przycinasz go? formujesz?

5 lat tremu wsadzałam kilkudziecięciocentymetrowy badylek. W tej chwili ma ok. 3 metrów. On ma naturalnie lekki, nieregularny pokrój. Nie tnę go, bo nie ma potrzeby kaleczyć drzewa.

Brzozowadzie... 11:28, 13 sty 2020

Witaj Haniu po weekendzie To jak, wysiewamy już pomidorki?? Wchodzę, myślę, zaraz przeczytam, że już czas siewu, a tu cisza Bo wiesz, Jesteś moim Przewodnikiem - idę za Tobą krok w krok, tylko dają sobie luzu ze dwa tygodnie A czasem, muszę się przyznać, pomijam jakieś czynności. Z wrodzonego lenistwa, oczywiście Buźka!
mira 11:49, 13 sty 2020

Sialas kiedyś cebulę?
Tamaryszek 12:10, 13 sty 2020

Witaj Haniu, wszystkiego dobrego z Nowym rokiem!
Fajna ta nowa ozdoba, choćby dlatego, że składa się z kilku części i można ją wykorzystywać w różny sposób. Podziwiałam Twój klon ussuryjski, coś mi się wydaje, że pojawi się i w moim ogrodzie. Mocne, jesienne akcenty są piękne, ale dla mnie równie ładne są słomkowo-bure, jak napisałąłaś, obrazy ogrodu.
Gruszka_na_w... 17:51, 13 sty 2020

Brzozowadziewczyna napisał(a)
Witaj Haniu po weekendzie To jak, wysiewamy już pomidorki?? Wchodzę, myślę, zaraz przeczytam, że już czas siewu, a tu cisza Bo wiesz, Jesteś moim Przewodnikiem - idę za Tobą krok w krok, tylko dają sobie luzu ze dwa tygodnie A czasem, muszę się przyznać, pomijam jakieś czynności. Z wrodzonego lenistwa, oczywiście Buźka!

Gdybyś zamierzała wysiewać paprykę, to można by ruszać pod koniec stycznia.

Pomidory dopiero pod koniec lutego/ do połowy marca.
Chętnie podziałałabym w ogrodzie, ale obowiązki zawodowe nie pozwalają cieszyć się wolnym czasem.
Chyba trzeba ciut wcześniej niż zwykle przeprowadzić korekcyjne ciecia "płaczących " drzewek. Muszę się poprzyglądać brzozom i klonom.

Tak sobie czytam, że inni wciąż działają, a ja od listopada leżę odłogiem.
Gruszka_na_w... 17:57, 13 sty 2020

mira napisał(a)
Sialas kiedyś cebulę?

Nie, bo nie mam takiej potrzeby. Cebula z wysiewu ma dosyć długi okres wegetacji. Doświadczeni działkowcy wspominali mi, że najlepiej ją wysiewać jesienią. Prościej i efektywniej pozyskać ją z dymki. 100% skuteczność w zbiorach.
Miałam dobre zbiory i wciąż używam jeszcze w kuchni swojej.

Z wysiewów mam szczypiorek 7-letni. Ten, co tak uroczo kwitnie. Bardzo szybko jest zdatny po zimie do konsumpcji. On się ładnie zagęszcza i ostatecznie można wyrywać go z korzonkiem. Będzie bardziej "cebulkowy".

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies