Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 21:56, 31 maj 2021

tulucy napisał(a)
A ta współczesna muzyka, w której brak dykcji, apetyt na końcówki... Pamiętam, kiedyś jechałam samochodem, grało radio, leciała piosenka... Ja przez 3/4 jej trwania zastanawiałam się, w jakim to języku... A to było po naszemu, niejaka Kaja Paschalska... Młode pokolenie "artystów".

Wojciech Mann ostatnio mówiło tym, że te współczesne polskie głosy wszystkie są na jedno kopyto. Nie sposób rozpoznać po głosie, kto śpiewa.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gosiek33 05:51, 01 cze 2021

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

co to za siwa, trójkątna rzeźba z trzmieliny?

Czytając Twoje wpisy o tegorocznych warzywach zaczyna mi się raźniej robić. Nie koniecznie to moja wina, że taka bryndza w warzywach w gruncie

Na zdjęciu to nie przetacznik christa tylko jakiś przetacznikowiec, może syberyjski

April 19:43, 01 cze 2021

Haniu, piękny ten twój ogród, z przyjemnością się spaceruje.
Zachwycają mnie orliki, geum i amsonia. Geum u mnie nie rozrasta się i nie kwitnie, nie wiem dlaczego. Ale skoro lubi twoją glinę to pewnie mój piasek im szkodzi. Bardzo fajna jest amsonia. Ale też się zastanawiam czy skoro u ciebie jest piękna, to czy piasek jej podpasuje? Wieczne rozterki ogrodnika.
A derenie białe, mam akurat Ivory Halo, super wyglądają podsadzone brunnerą. Zupełnie przypadkiem zrobiłam taką kompozycję i bardzo ją lubię.
No i jeszcze nie sposób wspomnieć o irysach syberyjskich. Podziwiam je i też próbuję odgapić
Gruszka_na_w... 20:42, 01 cze 2021

Gosiek33 napisał(a)

co to za siwa, trójkątna rzeźba z trzmieliny?

Czytając Twoje wpisy o tegorocznych warzywach zaczyna mi się raźniej robić. Nie koniecznie to moja wina, że taka bryndza w warzywach w gruncie

Na zdjęciu to nie przetacznik christa tylko jakiś przetacznikowiec, może syberyjski

Christa też tam jest , a na zdjęcie załapał się zapewne przetacznikowiec Red Arrow.

Na froncie zachciało mi się niewielkiego żywopłotku. W różnych zakamarkach ogrodu znalazłam trzmielinę Galiety. Sadzonki różniły się wielkością, stąd ten dziwny kształt. W czerwcu będzie u fryzjera.

Ten sezon, przynajmniej u mnie, jest wybitnie "niewarzywnikowy".
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 21:01, 01 cze 2021

April napisał(a)
Haniu, piękny ten twój ogród, z przyjemnością się spaceruje.
Zachwycają mnie orliki, geum i amsonia. Geum u mnie nie rozrasta się i nie kwitnie, nie wiem dlaczego. Ale skoro lubi twoją glinę to pewnie mój piasek im szkodzi. Bardzo fajna jest amsonia. Ale też się zastanawiam czy skoro u ciebie jest piękna, to czy piasek jej podpasuje? Wieczne rozterki ogrodnika.
A derenie białe, mam akurat Ivory Halo, super wyglądają podsadzone brunnerą. Zupełnie przypadkiem zrobiłam taką kompozycję i bardzo ją lubię.
No i jeszcze nie sposób wspomnieć o irysach syberyjskich. Podziwiam je i też próbuję odgapić

Dziwne z tymi kuklikami.
Kiedy mieszkałam w bloku, mieliśmy wspólne rabatki z różnościami. Sąsiadka przywiozła z ogrodniczych targów kuklika. Wsadziła go w mieszankę pobudowlanego ugoru. Był tam żwir, ziemia wyrzucana z domowych doniczek, glina. Kwitł. Przyrastał subtelnie. Wzięłam kilka szczepek, kiedy zakładałam obecny ogród. Kuklik służył do zadarniania pustych miejsc pomiędzy mikroskopijnymi drzewami i krzewami. Podczas pielenia głębi rabat zdarza mi się jeszcze spotkać pozostałości. Rosną w głębokim cieniu, po drodze były susze, a one dają radę i kwitną. Wychodziłoby, że pasuje im ciężka, zbita ziemia, raczej nie próchnica.
Amsonia powinna u Ciebie rosnąć. Swoją posadziłam na podwyższonej rabacie w mocno rozluźnionej glinie. Tomek ma ogród w górach, pod Strzelińcem. Warunki raczej trudne.
A irys to świetna zapchajdziura.
Monia81 21:28, 01 cze 2021

Kukliki te Twoje jak zawsze zachwycają amsonia ciekawa roślinka, jakoś na nią jeszcze w ogrodniczych nie trafiłam, a szkoda... Haniu piękne widoczki
W tym roku warzywka mają ciężko chociaż pietruszka zeszła bardzo ładnie z nią co roku miałam problem, chyba jej służy ta pogoda, bo pomidory i ogórki to mają pod górkę... pozdrawiam
Gruszka_na_w... 21:52, 05 cze 2021

Monia81 napisał(a)
Kukliki te Twoje jak zawsze zachwycają amsonia ciekawa roślinka, jakoś na nią jeszcze w ogrodniczych nie trafiłam, a szkoda... Haniu piękne widoczki
W tym roku warzywka mają ciężko chociaż pietruszka zeszła bardzo ładnie z nią co roku miałam problem, chyba jej służy ta pogoda, bo pomidory i ogórki to mają pod górkę... pozdrawiam

Pomidorom zrobiłam oprysk z mleka. Niektóre zaczęły kwitnąć. Te ostatnie ciepłe dni dobroczynnie wpłynęły na ciepłolubne warzywa. Tylko dynie i cukinie maja problem z wykiełkowaniem.

Kukliki kwitną w tym sezonie rekordowo długo. A amsonię gorąco polecam. Wprowadza do ogrodu kolor w okresie przejściowym.

Gruszka_na_w... 22:09, 05 cze 2021

Większość długiego weekendu spędziłam z Natalką. Pojeździłyśmy po szkółkach w poszukiwaniu roślin na obsadzenie rabat frontowych. Zrobiłam też trochę wykopków roślinnych u siebie. Część roślin jest już posadzona.
W swoim ogrodzie udało mi się trochę pokancikować i popielić, ale prace utrudniała przesuszona już gliniasta gleba.
Zaczynają kwitnienie rośliny późnej wiosny i wczesnego lata. Sporo koloru dają kwitnąca kalina Rozeum, lilaki węgierskie, krzewuszki. Zakwitła kalina Compaktum.

długa prosta - nieformowany żywopłot

i widok z drugiej strony; w szerszych fragmentach przód tej rabaty obsadzony jest bylinami i trawami

Gruszka_na_w... 22:14, 05 cze 2021

kalina Compactum

Czosnki pasują do wszystkiego.

Irysy syberyjskie też.

A śniedki są idealne do zapychania pustych miejsc.

Gosiek33 06:45, 06 cze 2021

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Nie pamiętam takiego ujęcia. Uzyskałaś znakomitą perspektywę... i te ołówki na końcu

Mam mieszane odczucia do śniedków. To taka bałaganiarska roślina. Teraz pięknie kwitną... jak słońce świeci. Powiedz, że tniesz im te macki liściowe. U mnie wyglądają jak zdechła ośmiornica wystawiająca ze środka śliczne kwiatuszki