Wojciech Mann ostatnio mówiło tym, że te współczesne polskie głosy wszystkie są na jedno kopyto. Nie sposób rozpoznać po głosie, kto śpiewa.
Haniu, piękny ten twój ogród, z przyjemnością się spaceruje.
Zachwycają mnie orliki, geum i amsonia. Geum u mnie nie rozrasta się i nie kwitnie, nie wiem dlaczego. Ale skoro lubi twoją glinę to pewnie mój piasek im szkodzi. Bardzo fajna jest amsonia. Ale też się zastanawiam czy skoro u ciebie jest piękna, to czy piasek jej podpasuje? Wieczne rozterki ogrodnika.
A derenie białe, mam akurat Ivory Halo, super wyglądają podsadzone brunnerą. Zupełnie przypadkiem zrobiłam taką kompozycję i bardzo ją lubię.
No i jeszcze nie sposób wspomnieć o irysach syberyjskich. Podziwiam je i też próbuję odgapić
Christa też tam jest , a na zdjęcie załapał się zapewne przetacznikowiec Red Arrow.
Na froncie zachciało mi się niewielkiego żywopłotku. W różnych zakamarkach ogrodu znalazłam trzmielinę Galiety. Sadzonki różniły się wielkością, stąd ten dziwny kształt. W czerwcu będzie u fryzjera.
Ten sezon, przynajmniej u mnie, jest wybitnie "niewarzywnikowy".
Dziwne z tymi kuklikami.
Kiedy mieszkałam w bloku, mieliśmy wspólne rabatki z różnościami. Sąsiadka przywiozła z ogrodniczych targów kuklika. Wsadziła go w mieszankę pobudowlanego ugoru. Był tam żwir, ziemia wyrzucana z domowych doniczek, glina. Kwitł. Przyrastał subtelnie. Wzięłam kilka szczepek, kiedy zakładałam obecny ogród. Kuklik służył do zadarniania pustych miejsc pomiędzy mikroskopijnymi drzewami i krzewami. Podczas pielenia głębi rabat zdarza mi się jeszcze spotkać pozostałości. Rosną w głębokim cieniu, po drodze były susze, a one dają radę i kwitną. Wychodziłoby, że pasuje im ciężka, zbita ziemia, raczej nie próchnica.
Amsonia powinna u Ciebie rosnąć. Swoją posadziłam na podwyższonej rabacie w mocno rozluźnionej glinie. Tomek ma ogród w górach, pod Strzelińcem. Warunki raczej trudne.
A irys to świetna zapchajdziura.
Kukliki te Twoje jak zawsze zachwycają amsonia ciekawa roślinka, jakoś na nią jeszcze w ogrodniczych nie trafiłam, a szkoda... Haniu piękne widoczki
W tym roku warzywka mają ciężko chociaż pietruszka zeszła bardzo ładnie z nią co roku miałam problem, chyba jej służy ta pogoda, bo pomidory i ogórki to mają pod górkę... pozdrawiam
Pomidorom zrobiłam oprysk z mleka. Niektóre zaczęły kwitnąć. Te ostatnie ciepłe dni dobroczynnie wpłynęły na ciepłolubne warzywa. Tylko dynie i cukinie maja problem z wykiełkowaniem.
Kukliki kwitną w tym sezonie rekordowo długo. A amsonię gorąco polecam. Wprowadza do ogrodu kolor w okresie przejściowym.
Większość długiego weekendu spędziłam z Natalką. Pojeździłyśmy po szkółkach w poszukiwaniu roślin na obsadzenie rabat frontowych. Zrobiłam też trochę wykopków roślinnych u siebie. Część roślin jest już posadzona.
W swoim ogrodzie udało mi się trochę pokancikować i popielić, ale prace utrudniała przesuszona już gliniasta gleba.
Zaczynają kwitnienie rośliny późnej wiosny i wczesnego lata. Sporo koloru dają kwitnąca kalina Rozeum, lilaki węgierskie, krzewuszki. Zakwitła kalina Compaktum.
długa prosta - nieformowany żywopłot
i widok z drugiej strony; w szerszych fragmentach przód tej rabaty obsadzony jest bylinami i trawami
A śniedki są idealne do zapychania pustych miejsc.
Nie pamiętam takiego ujęcia. Uzyskałaś znakomitą perspektywę... i te ołówki na końcu
Mam mieszane odczucia do śniedków. To taka bałaganiarska roślina. Teraz pięknie kwitną... jak słońce świeci. Powiedz, że tniesz im te macki liściowe. U mnie wyglądają jak zdechła ośmiornica wystawiająca ze środka śliczne kwiatuszki