Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 22:00, 06 cze 2021

Roocika napisał(a)

Haniu, zobaczymy czy coś wyjdzie z pomidorów, mam wielką nadzieję.
Gorzej, że mam kwieciaka malinowca w truskawkach i nie wiem co robić

Jeśli truskawki dopiero kwitną, to piszą, żeby zastosować oprysk mospilanem.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Johanka77 22:08, 06 cze 2021

Podobają mi się u Was te śniedki. Fajny taki drobny biały wypełniacz.
Gruszka_na_w... 22:45, 06 cze 2021

Johanka77 napisał(a)
Podobają mi się u Was te śniedki. Fajny taki drobny biały wypełniacz.

Sprawdziłyby się u Ciebie na brzozowej. Kwitłyby po tulipanach. One znoszą trudne warunki.Cień im niestraszny.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
tulucy 22:53, 06 cze 2021

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Sprawdziłyby się u Ciebie na brzozowej. Kwitłyby po tulipanach. One znoszą trudne warunki.Cień im niestraszny.

One znoszą każde warunki. Nawet zasypanie metrem ziemi. Przeżyły to cebulki. Po trzech latach, jak rozplantowaliśmy ziemię z góry pobudowlanej, to odżyły i pojawiły się wszędzie. Cebulki kiełkują i kwitną z głębokości nawet do 30 cm. Z takiej je wykopywałam, albo i głębiej, ale wtedy już z rety mi się urywały pędy i nie chciałam wpaść do Australii.
Helen 06:24, 07 cze 2021

Na konewkę wody ok. 10 l, wlewam pół litra mleka. Podlewam przez sitko po całości krzaczka. Papryki nie uprawiam. W gruncie jest dla niej za zimno, a foliaka nie mam. Spróbuj. Z pewnością nie zaszkodzisz.

Dziękuję, chętnie spróbuję.
Roocika 08:12, 07 cze 2021

Jeśli truskawki dopiero kwitną, to piszą, żeby zastosować oprysk mospilanem.

Hania, część truskawek już się zawiązała, teraz muszą dojrzeć. Może opryskami decisem, ma tylko 7 dni karencji. Większość pąków zebrałam więc już wiele nie zostało.
W przyszłym roku zadziałam wcześniej, bo teraz skąd mogłam wiedzieć. W dwa dni załatwione, a mam tylko jedną małą skrzynkę truskawek.
KasiaBawaria 16:42, 07 cze 2021

Gosiek33 napisał(a)

. U mnie wyglądają jak zdechła ośmiornica wystawiająca ze środka śliczne kwiatuszki

Usmialam sie z tego opisu
KasiaBawaria 16:44, 07 cze 2021

Pomidorom zrobiłam oprysk z mleka. Niektóre zaczęły kwitnąć. Te ostatnie ciepłe dni dobroczynnie wpłynęły na ciepłolubne warzywa. Tylko dynie i cukinie maja problem z wykiełkowaniem.

Kukliki kwitną w tym sezonie rekordowo długo. A amsonię gorąco polecam. Wprowadza do ogrodu kolor w okresie przejściowym.

Jak dlugo rosnie tam ta amsonia?Mam dwie rozne, swiezynki z tamtego roku i pewnie kilka lat minie zanim tak urosna?
Gruszka_na_w... 22:12, 08 cze 2021

tulucy napisał(a)

One znoszą każde warunki. Nawet zasypanie metrem ziemi. Przeżyły to cebulki. Po trzech latach, jak rozplantowaliśmy ziemię z góry pobudowlanej, to odżyły i pojawiły się wszędzie. Cebulki kiełkują i kwitną z głębokości nawet do 30 cm. Z takiej je wykopywałam, albo i głębiej, ale wtedy już z rety mi się urywały pędy i nie chciałam wpaść do Australii.

Ze swoimi nie miałam tak traumatycznych doświadczeń. Rosną bezproblemowo aż do ścięcia.

Gruszka_na_w... 22:15, 08 cze 2021

Roocika napisał(a)

Hania, część truskawek już się zawiązała, teraz muszą dojrzeć. Może opryskami decisem, ma tylko 7 dni karencji. Większość pąków zebrałam więc już wiele nie zostało.
W przyszłym roku zadziałam wcześniej, bo teraz skąd mogłam wiedzieć. W dwa dni załatwione, a mam tylko jedną małą skrzynkę truskawek.

Szkodników truskawek też nigdy nie miałam. Sporadycznie po długotrwałych opadach pojawiała się szara pleśń.
W tym roku bukszpany zaatakowała miodówka bukszpanowa. Musiałam robić oprysk z mospilanu.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies