Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Helen 22:17, 08 cze 2021

Podlałam wczoraj pomidory i paprykę miksturą z mleka i już dzisiaj miałam wrażenie, że rośliny lepiej wyglądają. Bardzo się cieszę i będę zaglądać z prośbami o podpowiedzi. Różne.
Gruszka_na_w... 22:22, 08 cze 2021

KasiaBawaria napisał(a)

Jak dlugo rosnie tam ta amsonia?Mam dwie rozne, swiezynki z tamtego roku i pewnie kilka lat minie zanim tak urosna?

Rośnie chyba o czterech sezonów, ale o ile pamiętam, to już w pierwszym roku po posadzeniu cieszyła oczy. Była wtedy trochę niższa. Po dwóch sezonach osiągnęła swój docelowy wzrost.Wzrostem dorównuje czosnkom.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 22:26, 08 cze 2021

Helen napisał(a)
Podlałam wczoraj pomidory i paprykę miksturą z mleka i już dzisiaj miałam wrażenie, że rośliny lepiej wyglądają. Bardzo się cieszę i będę zaglądać z prośbami o podpowiedzi. Różne.

Tę metodę rozpropagowała Monia. Sprawdziłam u siebie, że działa, więc przekazuję dalej. Ciesze się, że pomogło. Uprawa warzyw często wymaga stosowania takich dziwnych "mykanek".
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 22:31, 08 cze 2021

W ogrodzie niespiesznie kończy się czas orlików. Cieszą mnie coraz liczniejsze ich samosiewy.

Nadchodzi czas piwonii. Pierwsze są tzw, piwonie majowe. W tym roku wyjątkowo zakwitły w czerwcu. Żarówy!

Gruszka_na_w... 22:40, 08 cze 2021

Najbliższe dni należeć jednak będą do irysów syberyjskich. Co roku pisze, że dla mnie są idealną ogrodowa zapchajdziurą. Dobrze wypełniają wszelakie miejsca.Po kwitnieniu ścinam im kwiatostany, czasem redukuję ilość liści. Są zielone do późnej jesieni.
Pod brzozą.

Pod morwą białą.

Na cypelku.

Kiedy kępa łysieje w środku dzielę je i upycham u sąsiadów albo pod swoim płotem.
A potem przy okazji pielenia, odkrywam samoistne kompozycje roślinne.

Gruszka_na_w... 22:51, 08 cze 2021

Zakwitła rutewka orlikolistna. Mimo zostawiania kwiatostanów, nie zauważyłam, żeby się wysiewała. Szkoda.

Tego pilnuję, aby się wysiewał. To mój ulubieniec.

Do ogrodu zawitał nowy mieszkaniec. Od razu schudł, ale rozmnożył się na dwie części.

Odkryłam dzisiaj budyniowe irysy bródkowe. Po kwitnieniu rozmnożę je i posadzę w miejscu, gdzie lepiej je będzie widać. Pod białolistnym dereniem o to trudno.

Kwitną derenie ozdobne.

Klon pensylwański wyprodukował cudne nasienniki. Ciekawe, czy jak u ginnala będą dokonywały masowego samosiewu. Na przedpłociu miałam setki siewek.

Gruszka_na_w... 23:00, 08 cze 2021

Krzewuszka Variegata w tym sezonie pobiła wszelkie rekordy ukwiecenia. Wilgotna wiosna bardzo jej w tym pomogła.

Lada moment zakwitną na biało tawuły nippońskie.

Ciężką zimę przetrwała szałwia jadalna. Jej kwiaty są wielkim przysmakiem pszczół.

Wsadzałam może ze dwie cebulki.

Płatki rugosy i liście mięty zalane wodą i schłodzone to świetny napój na upalne dni.

Podkrzesałam magnolie.

wiklasia 23:40, 08 cze 2021

Haniu - encyklopedio chodząca - kłokoczka południowa - słyszałaś o czymś takim? da się toto jako wielopniowe prowadzić? Roślina warta zainteresowania czy jednak sobie darować? Warto wrzucić na front budynku, czy może jednak niezbyt elegancka?
I graby - kiedy można strzyc?
Bo, że ogród Twój zachwyca to już zbędę milczeniem. No bo ileż achów i ochów trzeba by z siebie znów wydobyć.
Gosiek33 05:25, 09 cze 2021

Te rozsiewające się czosnki, to jedno ze zdziwień ogrodowych

Krzewuszka faktycznie wygląda oszałamiająco

Muszę zastosować Twój sposób na irysy syberyjskie, wepchnęłam jedną kępę daleko w rabatę, w końcu zakwitnie, ale podzielenie jej na kilka i porozsadzanie w różnych miejscach bardzo mnie nęci
KasiaBawaria 08:17, 09 cze 2021

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Rośnie chyba o czterech sezonów, ale o ile pamiętam, to już w pierwszym roku po posadzeniu cieszyła oczy. Była wtedy trochę niższa. Po dwóch sezonach osiągnęła swój docelowy wzrost.Wzrostem dorównuje czosnkom.

Takie duze jak czosnki?Moje czosnki maja 130-140 cm.Chyba ze masz inne