Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

tulucy 13:47, 27 maj 2021

Wyjątkowo zimny maj
Roocika 13:55, 27 maj 2021

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Aktualny stan amsonii.

Haniu, możesz coś więcej napisać o amsonii. Na jakim stanowisku u Ciebie rośnie, jak długo kwitnie, miałaś z nią jakieś problemy, jaka wysoka u Ciebie rośnie ?
Gosiek33 15:55, 27 maj 2021

galgAsia napisał(a)
Moje Panie, ja też staję do konkurencji "najbardziej mokry i zimny zakątek kraju - raju" U mnie codziennie pada, temperatury rano notorycznie poniżej +10C, wiatr łeb urywa, a słońce, jak wylezie, to od razu pali na popiół... Trudny sezon, jak nic... Wczorajsza pełnia ukryła się oczywiście pod chmurami.
Zaraz koniec maja, a ja go nawet nie zauważyłam. Może czerwiec będzie jakiś lepszy...

Mokre buziaki zostawiam

Ja tak w przelocie - w ubiegłym roku zwyciężyłaś w konkurencji najsuchszy zakątek
TAR 15:57, 27 maj 2021

Gosiek33 napisał(a)

Ja tak w przelocie - w ubiegłym roku zwyciężyłaś w konkurencji najsuchszy zakątek
i najcieplejszy
Gruszka_na_w... 17:10, 27 maj 2021

Roocika napisał(a)

Haniu, możesz coś więcej napisać o amsonii. Na jakim stanowisku u Ciebie rośnie, jak długo kwitnie, miałaś z nią jakieś problemy, jaka wysoka u Ciebie rośnie ?

tutaj wklejam zdjęcia i pisałam o niej.
Rośnie w pobliżu wiśni z kuklikami. Raczej słońce, rabata nieco podniesiona, gleba gliniasta. na nic nie choruje, ale kępa nie przyrasta w oszałamiającym tempie. Stabilna jest.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 17:17, 27 maj 2021

Tarcia, dzięki za info o epimediach. Przyda się z pewnością.

Kasiu, ogród nie jest wypoziomowany. Te przegródki maskują różnice.

Aga], trawnika już nie mogę podkradać. Zaburzyłyby się proporcje, a rabaty wyspowe przestałyby być wyspowe. Busz ma te zaletę, że chwastów nie widać i można pielić bez napięcia czasowego.

Galgasiu, odbuziakowuję! Opisałaś dokładnie to, co widzę od kilku tygodni.
Nie mam nawet ochoty na kawę na tarasie.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 17:18, 27 maj 2021

tulucy napisał(a)
Wyjątkowo zimny maj

Maanam uwielbiam. Krakowski spleen to mój najbardziej ulubiony kawałek.
Gruszka_na_w... 17:21, 27 maj 2021

Dzisiaj pracowałam na wysokościach. Przeżyłam. Wszystkie igiełkowate kształty odzyskały swoje smukłe sylwetki, a ja rąk nie czuję. Jutro mam w planach pielenie. Może uda się pracować na zewnątrz.
Roocika 19:03, 27 maj 2021

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

tutaj wklejam zdjęcia i pisałam o niej.
Rośnie w pobliżu wiśni z kuklikami. Raczej słońce, rabata nieco podniesiona, gleba gliniasta. na nic nie choruje, ale kępa nie przyrasta w oszałamiającym tempie. Stabilna jest.

Dziękuję Haniu
Margerytka40 20:44, 27 maj 2021

Dzięki Tobie jestem posiadaczką 10 szt amsonii. U mnie jeszcze nie jest tak zaawansowana ale już się przyzwyczaiłam, że u Ciebie inny klimat