Tak, miałam na myśli te stare fotografie i ogólnie posiadanie ciemni i robienie takich zdjęć z "klimatem". Zazdroszczę takich wspomnień, ja mój pierwszy aparat kupiłam w 2009
Wracając do Twoich autorskich, to też są dobre i w moim stylu, bo zwracasz uwagę na detal, światło i wartość artystyczną.
Rysko, nogi się ugięły pode mną i ręce opadły
Stanowczo protestuję przeciwko takiej ocenie tych moich pstryczków. Zaraz wytłumaczę dlaczego.
Mój pierwszy aparat to Smiena- taka idiotkamera z ikonkami na obiektywie w postaci chmurek, słoneczka, krajobrazu i pojedynczego ludka. Robiło się zdjęcia wkładając do środka celuloidowy tzw. film (świetłoczuły oczywiście). W normalnych warunkach ten film powinien być w szczelnej kasecie, ale w tamtych czasach niewiele było rzeczy normalnych i najczęściej można było nabyć tylko taki bez owej kasety. Żeby nie prześwietlić filmu, trzeba było włazić do szafy, pod kołdrę, czy co tam było pod ręką i załadowywało się aparat. Takież same czynności trzeba było wykonać, chcąc wyjąć film do wywołania. Najmniejsza pomyłka groziła utratą wszystkich zdjęć. Z owiniętą czarnym papierem rolką biegło się do fotografa, który wywoływał film i robił odbitki na papierze. To już była wyższa szkoła jazdy i nigdy nie osiągnęłam tego etapu/ Moim marzeniem był wtedy aparat produkcji wschodnioniemieckiej Praktica.
W czasach wczesnego kapitalizmu , kiedy to pojawiły się w Polsce dobre filmy, nawet udało sie ową Smieną udokumentować rozwój moich pacholąt. Potem nastała era telefonów z funkcją robienia zdjęć, Kodak zaprzestał produkcji, pacholęta podrosły i jakoś nie miałam potrzeby robienia zdjęć, Aż do czasu budowy. Pierwszy raz w życiu zaczęłam robić zdjęcia telefonem. Po wejściu na forum Ogrodowiska zachwyciłam się pokazywanymi tutaj zdjęciami (zbliżenia, detal itp). Oznajmiłam w domu, że ja też chciałabym robić zdjęcia ptakom jak Bogdzia. Na to EMek stwierdził, że w szufladzie leży coś , co ma funkcję stopklatki, makra, zoomów, czy jak to się zwie, zaczęłam trenować robienie zdjęć podczas świąt Czuję się przy Was jak pierwszoklasista, umieszczam się we właściwym szeregu
Ależ się rozpisałam...
Co Was tak na ta ciemnie wzielo? Mnie zawsze kciuki bolaly od trzymania szczypiec po pieciu godzinach przy czerwonej zarowce, a co sie nawachlowalam i nawdychalam chemii No, ale tez mam sentyment do tych w sumie nie tak dawnych jeszcze czasow. Wtedy to sie mialo pole do eksperymentow. Tylko troche drogo wychodzilo, jak sie za duzo papieru albo wywolywacza zmarnowalo