Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

AnnaCh 18:30, 06 sty 2016

Ale to zdjęcie zaśnieżonej jarzębiny cudne
ryska 21:18, 06 sty 2016

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Rysko, nogi się ugięły pode mną i ręce opadły
Stanowczo protestuję przeciwko takiej ocenie tych moich pstryczków. Zaraz wytłumaczę dlaczego.
Mój pierwszy aparat to Smiena- taka idiotkamera z ikonkami na obiektywie w postaci chmurek, słoneczka, krajobrazu i pojedynczego ludka. Robiło się zdjęcia wkładając do środka celuloidowy tzw. film (świetłoczuły oczywiście). W normalnych warunkach ten film powinien być w szczelnej kasecie, ale w tamtych czasach niewiele było rzeczy normalnych i najczęściej można było nabyć tylko taki bez owej kasety. Żeby nie prześwietlić filmu, trzeba było włazić do szafy, pod kołdrę, czy co tam było pod ręką i załadowywało się aparat. Takież same czynności trzeba było wykonać, chcąc wyjąć film do wywołania. Najmniejsza pomyłka groziła utratą wszystkich zdjęć. Z owiniętą czarnym papierem rolką biegło się do fotografa, który wywoływał film i robił odbitki na papierze. To już była wyższa szkoła jazdy i nigdy nie osiągnęłam tego etapu/ Moim marzeniem był wtedy aparat produkcji wschodnioniemieckiej Praktica.
W czasach wczesnego kapitalizmu , kiedy to pojawiły się w Polsce dobre filmy, nawet udało sie ową Smieną udokumentować rozwój moich pacholąt. Potem nastała era telefonów z funkcją robienia zdjęć, Kodak zaprzestał produkcji, pacholęta podrosły i jakoś nie miałam potrzeby robienia zdjęć, Aż do czasu budowy. Pierwszy raz w życiu zaczęłam robić zdjęcia telefonem. Po wejściu na forum Ogrodowiska zachwyciłam się pokazywanymi tutaj zdjęciami (zbliżenia, detal itp). Oznajmiłam w domu, że ja też chciałabym robić zdjęcia ptakom jak Bogdzia. Na to EMek stwierdził, że w szufladzie leży coś , co ma funkcję stopklatki, makra, zoomów, czy jak to się zwie, zaczęłam trenować robienie zdjęć podczas świąt Czuję się przy Was jak pierwszoklasista, umieszczam się we właściwym szeregu
Ależ się rozpisałam...

Czyli szybko się uczysz, tym bardziej gratuluję
Dziękuję za Twoje wspomnienia są dla mnie i mojej Córci bardzo interesujące.
Jako ciekawostkę powiem Ci, że zamiast sukienki na studniówkę, którą ma za kilkanaście dni kupiła sobie instaxa a kieckę pożyczyła Mówi, że marzenia się spełniają. Twoje zdjęcia retro oglądała z otwartą gębą...
Gruszka_na_w... 21:54, 06 sty 2016

ryska napisał(a)

Czyli szybko się uczysz, tym bardziej gratuluję
Dziękuję za Twoje wspomnienia są dla mnie i mojej Córci bardzo interesujące.
Jako ciekawostkę powiem Ci, że zamiast sukienki na studniówkę, którą ma za kilkanaście dni kupiła sobie instaxa a kieckę pożyczyła Mówi, że marzenia się spełniają. Twoje zdjęcia retro oglądała z otwartą gębą...

Aż musiałam sprawdzić, co to jest ów instax Dawnymi czasy nazywało się to Polaroid, dostępny był tylko dla nielicznych.
A wybór córki popieram, kiecka to tylko kiecka
A tak nawiasem pisząc- nie podejrzewałam, że posiadasz na stanie tak dorosłe pacholę- sama wyglądasz na ledwie dwudziestoparolatkę
Udanej studniówki córce życzę!
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 21:55, 06 sty 2016

AnnaCh napisał(a)
Ale to zdjęcie zaśnieżonej jarzębiny cudne

Aniu, to ognik - pierwszy raz mi zaowocował. Trzy lata na to czekałam.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
AnnaCh 22:16, 06 sty 2016

Aniu, to ognik - pierwszy raz mi zaowocował. Trzy lata na to czekałam.
No i wychodzi na każdym kroku jakim laikiem ogrodowym jestem Śliczny jest
ryska 22:46, 06 sty 2016

Aż musiałam sprawdzić, co to jest ów instax Dawnymi czasy nazywało się to Polaroid, dostępny był tylko dla nielicznych.
A wybór córki popieram, kiecka to tylko kiecka
A tak nawiasem pisząc- nie podejrzewałam, że posiadasz na stanie tak dorosłe pacholę- sama wyglądasz na ledwie dwudziestoparolatkę
Udanej studniówki córce życzę!

Dziękuję, przekażę.
Selfi mi się udało, bo ogólnie jest gorzej
Bogdzia 17:31, 07 sty 2016

Też robiłam zdjecia na światłoczułych filmach i na dodatek sama je wywoływałam i przenosiłam na papier, bardzo romantyczne dzis sie to wydaje.A filmy kręcone 16mm kamerą jaki to był postęp???Tamte zdjecia trzeba było dokładniej przemyślec bo na filmie mało się ich mieściło ale są bardziej trwałe bo zostały na papierze , dzisiaj mozna pstrykac do woli i niestety jest sie skazanym na łaskawośc komputera, w razie jego zepsucia jednak odzyskiwanie zdjec jest dosc drogie. Można wprawdzie robic je również na papierze ale jakos sporadycznie tylko tak je robimy. Cieszę sie bardzo ze robisz to o czym marzyłas czyli zdjęcia ptaszkom, trzymaj tak dalej.
Gabriela 19:04, 07 sty 2016

Filmy miały 36 albo 24 klatki i taką ilością zdjęć człowiek dysponował, więc zdjęcia kadrowało się starannie, nie to co teraz.
Mój tata też sam wywoływał zdjęcia, bardzo lubię je oglądać.
agata19762 19:18, 07 sty 2016

przyszłam się przywitać Haniu
bardzo mi się podoba Twój dom ...styl w jakim piszesz ten wątek ...
i ogród oczywiście
zapomniałam o tarasie w stylu angielskiej werandy CUDOWNY !!!

będę zaglądać
Dominika11 19:25, 07 sty 2016

Piękna zima