Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

tulucy 18:31, 06 kwi 2022

Haniu, to nie ma zmiłuj, Twoja runianka wypasiona na gnojówce i nawozach
Martka 19:47, 06 kwi 2022

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Robienie kiełbas jest trochę pracochłonne, ale sporo pracy ułatwiają nowoczesne urządzenia. Dla mnie odkryciem była elektryczna maszynka do mięsa z sitkami o różnej średnicy i szarpakiem. Wędzenie mięs, w porównaniu z robieniem kiełbas, idzie migusiem. Wstępna obróbka to około godziny, a po tygodniu 4 godzinny nadzór nad temperatura w wędzarni. Ustawiam ją sobie w pobliżu okna kuchennego, tak że nie muszę czuwać na dworze. Potem jeszcze godzinne gotowanie lub pieczenie i gotowe.
Moim guru kulinarnym i ogrodniczym był Tato. Stracił w wieku 10 lat rodziców w Powstaniu Warszawskim i potem samodzielnie zdobywał różne umiejętności. Kolekcjonował książki i czasopisma ogrodniczo-kulinarne. Pamiętał jak uczył mojego 8-letniego syna przyrządzania golonki duszonej w piwie. A ja starałam się prowadzić kuchnię dietetyczną.

Haniu, trudne sytuacje egzystencjalne bardzo mobilizują. Golonka w piwie dietetyczna może nie jest, ale taki przepis od Dziadka zapewnia bezcenne wspomnienia zupa pomidorowa mojej Babci nie miała sobie równych, innych wersji nie chciałam jeść. Niestety, kulinarne zainteresowania obudziły się we mnie dość późno, wielu tajników już nie zdążyłam poznać.

Igliwie, kwaśny torf i kupa to nie takie pierwsze lepsze podłoże To mnie zaintrygowały te runiankowe wymagania
Gruszka_na_w... 20:20, 06 kwi 2022

Martka napisał(a)

Igliwie, kwaśny torf i kupa to nie takie pierwsze lepsze podłoże To mnie zaintrygowały te runiankowe wymagania

Takie dobra były tylko w obrębie bryły korzeniowej rodków. Resztę ziemi na tej podniesionej rabacie uzupełniałam humusem ściągniętym podczas korytowania podjazdu. Runiankę wsadzałam w zwykłej glinie.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 20:23, 06 kwi 2022

tulucy napisał(a)
Haniu, to nie ma zmiłuj, Twoja runianka wypasiona na gnojówce i nawozach

Dobrociami zlewam okolice głównych pędów rodków. Tam jest spadek. Być może ta runianka rosnąca najniżej coś z tego dostaje, ale równie dobrze rozrasta się ta wsadzona na samej górze spadku i po bokach.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 20:25, 06 kwi 2022

Judith napisał(a)

A taka niby ekspansywna...

No jest ekspansywna. Włazi mi na ganek i opaskę wokół domu.
Juzia 21:28, 06 kwi 2022

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Stosujesz go w formie ogrodniczego preparatu Emulpar, czy używasz spożywczego ?
Wygląda na to, że ten ogrodniczy ma podobne działanie do oprysku parafinowego.

Odpisałam u siebie, ale i odpiszę tu
Ogrodniczy. Działanie podobne, tylko dłużej można stosować. TZn w wyższych temperaturach też.
Helen 05:21, 07 kwi 2022

Haniu, przepraszam za prywatę, ale tutaj zawsze się dużo dzieje i stąd moje pytanie u Ciebie.
Czy ktoś ma dłuższe niż rok doświadczenie w podlewaniu ogródka wodą, która w domu jest zmiękczana np. takimi tabletkami solnymi?
Gruszka_na_w... 11:16, 07 kwi 2022

Helen napisał(a)
Haniu, przepraszam za prywatę, ale tutaj zawsze się dużo dzieje i stąd moje pytanie u Ciebie.
Czy ktoś ma dłuższe niż rok doświadczenie w podlewaniu ogródka wodą, która w domu jest zmiękczana np. takimi tabletkami solnymi?

Osobistego doświadczenia nie mam, ale może ktoś się odezwie.
Dla roślin najkorzystniejsza jest deszczówka lub woda ze studni. Stosowanie do podlewania wody wodociągowej w obecnej sytuacji klimatycznej, to trochę jak piłowanie gałęzi, na której się siedzi.
Helen 21:08, 07 kwi 2022

Domownicy nie chcą zmiękczacza, bo im taka woda nie smakuje, więc temat upadł.
Dziękuję.
Napia 21:35, 07 kwi 2022

Ufff... nadrobiłam
Śliwy szkoda, ale czytam, że jest już nowa, posadzona tuż obok. To dobrze. Zaciekawiła mnie zawartość worka, w którym się zaplątały korzenie śliwy.
I na koniec dodam, że moja runianka tak nie wygląda, nic a nic. Myślałam, że taka jej natura, ale u Ciebie widzę runinkowy busz a siebie nędzne kikutki