Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Kokesz 13:02, 22 kwi 2022

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Napia, pozostaję w nadziei, że Renia nie będzie nam skąpiła widoków siebie w ogrodniczej odsłonie.

Chętnie popatrzę teraz na Was dziewczynki
tulucy 13:33, 22 kwi 2022

Ja zaglądam też w przerwie, co prawda jeszcze przed obiadem, ale najpierw muszę przywieźć dziecię ze szkoły. Młoda sobie zażyczyła.

Też działałam od rana.
Kokesz 14:17, 22 kwi 2022

Przenosisz zimowe pory w inne miejsce? Ale tam będą dalej rosły?
Czy chodzi tylko o przechowanie?
Pytam bo mam kilka porów od zeszłego roku z lata ale są jeszcze chudziutkie. Nowe pikutki na razie na paletce, będę dopiero wsadzać do ziemi.
Gruszka_na_w... 20:16, 22 kwi 2022

Kokesz napisał(a)
Przenosisz zimowe pory w inne miejsce? Ale tam będą dalej rosły?
Czy chodzi tylko o przechowanie?
Pytam bo mam kilka porów od zeszłego roku z lata ale są jeszcze chudziutkie. Nowe pikutki na razie na paletce, będę dopiero wsadzać do ziemi.

Zadołowałam po kilka sztuk do dołka. Będę wyciągać w miarę potrzeb. Wyrosły solidne. Mają powyżej 5 cm średnicy. Na zagonku, gdzie rosły, potrzebowałam miejsca na nowe wysiewy.
Nowe sadzonki kupię na lokalnym ryneczku.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 20:27, 22 kwi 2022

tulucy napisał(a)
Ja zaglądam też w przerwie, co prawda jeszcze przed obiadem, ale najpierw muszę przywieźć dziecię ze szkoły. Młoda sobie zażyczyła.

Też działałam od rana.

Od kiedy przestałam pełnić rolę taksówkarza pacholąt, moje życie zyskało nowy wymiar.
Przywoziłam, odwoziłam, dowoziłam i często nachodziły mnie wątpliwości, czy czasem pacholęta nie nadużywają mojej uczynności. Czułam dyskomfort i skończyło się tym, że swoje usługi świadczyłam tylko wtedy, kiedy wyczerpane zostały wszystkie inne możliwości przemieszczenia.
Wspominałam wtedy czasy, kiedy sama, w nastoletnim wieku, nie miałam śmiałości prosić swojego tatę, żeby organizował mi podwózki z i na dworzec (wakacyjne wojaże). Nie miałam sumienia zrywać go w środku nocy i korzystałam z nocnej komunikacji miejskiej lub samodzielnie opłaconych taksówek.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 20:32, 22 kwi 2022

Kokesz napisał(a)

Chętnie popatrzę teraz na Was dziewczynki

Wklejałam kiedyś swoje robocze zdjęcie podpisane "Ogrodnik ładuje swoje akumulatory".

Zakładałam ogród w trakcie budowy domu. Stąd to tło.
LIDKA 21:27, 22 kwi 2022

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Wklejałam kiedyś swoje robocze zdjęcie podpisane "Ogrodnik ładuje swoje akumulatory".

Zakładałam ogród w trakcie budowy domu. Stąd to tło.

Haniu jak sadziłam moje pierwsze drzewka to tez jeszcze była budowa. Kaloszy nie mialam i zniszczylam skórzane botki.
Ubralam je bo myslalam że są do kostki, wygodne, potem umyje i bedzie ok. A one sie rozkleiły od tej mokrej i lepistej gliny.
Gruszka_na_w... 21:43, 22 kwi 2022

LIDKA napisał(a)

Haniu jak sadziłam moje pierwsze drzewka to tez jeszcze była budowa. Kaloszy nie mialam i zniszczylam skórzane botki.
Ubralam je bo myslalam że są do kostki, wygodne, potem umyje i bedzie ok. A one sie rozkleiły od tej mokrej i lepistej gliny.

To właśnie z powodu tej gliny wszystkie prace wycinkowe na rabatach zaczynam wtedy, kiedy grunt jest jeszcze z lekka podmarznięty.
Anda 22:40, 22 kwi 2022

Uff, nadrobiłam opowieści ciuchowe. Uśmiałam sie, bo u mnie jest tak samo. Ciuchy ogrodowe mam w podobnym stylu do Waszych
Wróciłam do siebie i muszę napisać, że w PL w porównaniu z tutaj jest okropnie zimno. Nie mogłam dziś oczu oderwać od mojego zielonego ogrodu i cieszyłam się ciepełkiem. Niestety, susza dokucza, ale glina w sumie jeszcze dobrze trzyma wilgoć.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Kokesz 22:45, 22 kwi 2022

Ewa, czy w tym roku jest szansa, że nas odwiedzisz?