Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

antracyt 10:08, 21 kwi 2022

Martka napisał(a)
Moje górskie i rowerowe spodnie, koszulki i podkoszulki zdecydowanie zmieniły w ostatnim czasie zastosowanie. Z wiadomych powodów Wełniane skarpety też myślę, że sprawdzają się najlepiej. Ciepłe i odprowadzają wilgoć. Nawet buty górskie do kopania są idealne, mam takie na twarde podejścia, w tych kopię darń. Błotsko im nie straszne, ziemia do środka nie wpada, jeszcze czasem zakładam stuptuty

Moje buty górskie mają takie samo zastosowanie. Stuptuty - to też dobra myśl
Gruszka_na_w... 10:08, 21 kwi 2022

April napisał(a)
A ja w ogrodzie uwielbiam nosić mężowskie koszule, które wypadły z obiegu. Długie, luźne, przewiewne, chronią przed komarami. Muszę sobie tylko mankiety obcinać bo za długie
Też najczęściej przypominam stracha na wróble lub lumpa. W najlepszym razie strój z okresu "dzieci kwiatów"
A na nogach koniecznie buty typu emu. Lekkie, wygodne jak kapcie. Tolerancyjne przy sporej rozpiętości temperaturowej.

Buty typu emu na mojej glinie za szybko by przemokły. Już nie piszę o tym, że trudno byłoby w nich łazić po wciągającej glinie.
Trzymajmy się określenia, że odzież mamy w stylu "dzieci- kwiatów". Brzmi bardzo romantycznie.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
mrokasia 10:17, 21 kwi 2022

Haniu, na jakim etapie jest Twoja amsonia???
tulucy 10:27, 21 kwi 2022

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Zdarza mi się czasem w przerwie prac ogrodowych wyskoczyć na spacer z psem. Wszystko przebiega normalnie do czasu spotkania innego spacerowicza. Moja przekrzywiona na bakier czapka, spodnie usmolone na kolanach i kurtka z powiewającymi nitkami ściągaczy budzi czasem dziwne spojrzenia.
Podłączam się co prawda z reguły jest już wtedy szarawo, ale latarnie uliczne działają. A spotykam niestety sporo ludzi wracających z pracy czy zakupów.
tulucy 10:29, 21 kwi 2022

Haniu, ja picie zabieram ze sobą ewentualnie żądam dostarczenia...
Martka 10:35, 21 kwi 2022

Dziewczyny, dziś kabaretowe klimaty u Hani, uśmiałam się. Muszę jednak przyznać, że czasem lubię do tych przaśnych ubrań założyć jakąś apaszkę lub szaliczek, wtedy już elegancja-Francja i sąsiedzi gubią się w ocenie sytuacji roboczej

antracyt 10:43, 21 kwi 2022

Kokesz 11:02, 21 kwi 2022

mrokasia napisał(a)

Tak, sportowe koszulki, takie do biegania, chodzenia po górach, na narty czy rower. Do ogrodu ważne by były raczej obcisłe. Wersje grubsze z długim rękawem na zimniejsze dni i cieńsze z krótkim na cieplejsze. Koszulka bawełniana jak się spocisz wchłania pot i potem masz przy ciele zimny, wilgotny materiał. W tych sportowych nie ma tego efektu, jesteś spocona ale koszulka jest ciepła i sucha . Polecam. Ja swoje kupowałam w Decath...e.

Też takich używam, są rewelacyjne
I jeszcze udało mi się kiedyś kupić za grosze w lumpie nowy komplet, kurtka i spodnie, nieprzemakalne. Byly po 10zł więc wzięłam dwa. Są rewelacyjne, można chodzić po deszczu i nic nie przemaka. To mój ogrodowy zestaw. W domu okazało się że to odzież na żagle jakiejś norweskiej czy szwedzkiej firmy gdzie cena na ich stronie była 800zł. Cieszyłam się z takiego łupu jak goopia

Basieksp 11:23, 21 kwi 2022

No ładnie wyglądasz, fajna ta kurtka a wystrojone ogrodowo to pewnie jesteśmy wszystkie podobnie ja mam problem z czapką, taka zwykła zawsze mi spada, albo na jakiejś gałęzi ją zgubię, wtedy zakładam taka sportową, śmiesznie w niej wyglądam ale trzyma się na głowie
Kokesz 11:46, 21 kwi 2022

Hehehe, pamiętam, że podlewałam wtedy w deszczu cały ogród gnojówką z pokrzyw
A dlatego w deszczu, bo ludzie mieli pozamykane okna balkonowe i nikt mi głowy nie urwał za ten cuuudny zapach