Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 14:28, 25 kwi 2022

antracyt napisał(a)

Ale mi się tu podoba
Moje truskawki cały czas czekają na ściółkę. Zeszłoroczna, ze ściętej lawendy, tym razem się nie sprawdziła, nie będę już jej stosować. Muszę poszukać czegoś innego.

A nie masz miskantów? One znakomicie się sprawdzają jako rozluźniacz gleby i ściółka. Polecam.
Bardzo lubię ten mój warzywnik. To takie spełnienie marzeń o połączeniu przyjemnego z pożytecznym.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 14:44, 25 kwi 2022

W sobotę dostałam od sąsiada 4 dość spore cisowe kule. Wcześniej rosły u niego w tarasowych donicach bez odpływu. W torfie. Oczywiście zaczęły marnieć. Skorzystać z porad leczniczych sąsiad nie chciał, bo on z tych, że ma być wizualnie "na bogato". Wzięłam je do siebie. Otrzepałam korzenie z torfu, lekko je podcięłam, górę cisów mocno przycięłam. Zmniejszyłam tym sposobem korzonkom o połowę powierzchnię do wykarmienia. Wsadziłam do ziemi z dobrociami i podlałam startową magiczną siłą. Może uda się je uratować.

Ten ma zastąpić dwa pierisy, które uschły.

Wciąż nie mam sposobu na estetyczny wygląd moich bergenii. Liście za nic nie chcę im rosnąć w pionie. W dodatku wygląd owych liści pozostawia wiele wątpliwości natury estetycznej. O tej porze roku bardzo sobie natomiast cenię trzcinniki Overdam.

Po kwitnieniu koniecznie musze rozrzedzić szafirki. Wtykałam je kiedyś, gdzie popadnie.

Trzmielina Emerald Gold ładnie się zieleni o tej porze roku.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
antracyt 14:45, 25 kwi 2022

Haniu, u mnie już nie ma co rozluźniać Na nowej części przewaga piachu, a stara już ma fajną strukturę ziemi, teraz tylko dodaję kompostu i obornika w odpowiednim czasie. Myślałam o miskantach jako ściółce, ale nie wyobrażam sobie ich cięcia, rozdrabniarki nie posiadam.
Gruszka_na_w... 14:55, 25 kwi 2022

Myślałam, że epimedia nie przeżyły zimy. zasugerowałam się tym, że w miejscu ich posadzenia dosyć długo nie było żadnych listków. Pierwsze optymistyczne wieść, że mogą żyć, napłynęły z ogrodu Antracytowej Zuzanny

Wreszcie i u mnie się obudziły. Miejsce ich sadzenia oznaczyłam patyczkiem hortensji.

W ubiegłym sezonie do ogrodu zawitały tez odmianowe kukliki. Dzieliłam je po zakupie na mniejsze kępki. Dobrze przezimowały i ładnie przyrosły.

Kilka lat temu mojej ogrodowej miodunce groziło wymarcie. Znalazłam jakieś jej resztki i wsadziłam w bardziej przyjazne miejsce. Odrodziła się z niebytu.

Sadzone rok temu w kilku miejscach nowe odmiany wyższych szałwii udało mi się odnaleźć w dwóch miejscach. Wciąż poszukuję jeszcze czterech.

Gruszka_na_w... 14:56, 25 kwi 2022

antracyt napisał(a)
Haniu, u mnie już nie ma co rozluźniać Na nowej części przewaga piachu, a stara już ma fajną strukturę ziemi, teraz tylko dodaję kompostu i obornika w odpowiednim czasie. Myślałam o miskantach jako ściółce, ale nie wyobrażam sobie ich cięcia, rozdrabniarki nie posiadam.

Swoje cięłam sekatorem na drobne kawałki. Rozdrabniarka niestety nie szatkuje miskantów.
antracyt 15:00, 25 kwi 2022

Po ostatnim goleniu lawendy jakoś nie mogę przychylnie na sekator spojrzeć, ale może za kilka dni temat przemyślę
Martka 15:55, 25 kwi 2022

Haniu, warzywne wschody bardzo cieszą, Twój warzywnik jest estetyczny i praktyczny zarazem, pięknie otoczony.
Bardzo ładnie ze strony sąsiada, że leniwy i że pozbywa się zabiedzonych egzemplarzy z pewnością kule szybko nabiorą zieleni i zachwycą.
Jak wysoki rośnie Twój Overdam? Mój ma mniej białe brzegi, raczej limonkowe, czy on tak ma w młodości?
Gruszka_na_w... 16:44, 25 kwi 2022

Martka napisał(a)

Jak wysoki rośnie Twój Overdam? Mój ma mniej białe brzegi, raczej limonkowe, czy on tak ma w młodości?

Overdam późnym latem wygląda tak (szczyt jego możliwości, bo rośnie po zachodniej stronie budynku i dodatkowo jest cieniowany przez jabłonkę)

Wychodzi na to, że ma z kłosami mniej więcej wysokość hortensji. W słońcu może być wyższy.

Gosiek33 17:04, 25 kwi 2022

Bergeniom wycinam większość liści wiosną, zostawiam tylko te całkiem nieuszkodzone. U mnie przyspiesza to kwitnienie

Szalona ta trzmielina - compactum?
Kokesz 18:26, 25 kwi 2022

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Swoje cięłam sekatorem na drobne kawałki. Rozdrabniarka niestety nie szatkuje miskantów.

Ja cięłam nożycami do żywopłotu.
Zastanawiałam się też nad gilotyna do papieru. Niektórzy ciachają siekierką.
Zuza, ty lubisz starocie
Poszukaj na Olx zabytkowej gilotyny do cięcia słomy. Powinna Ci się spodobać

Trawą możesz wyściółkować truskawki.