Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

AgataP 09:32, 07 paź 2016

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Agatko, z moich obserwacji wynika, że ona nie ma żadnych wymagań poza odrobiną wody w okresach suszy. Pod brzozami wyschła. Na innych rabatach radzi sobie dobrze.

Zoja, astrom dobrze robi uszczykiwanie. Swoich nie uszczykuję, potrzebne mi są takie wysokie akcenty.
Po deszczach akcenty mi się trochę pochyliły.

Gruszeczko pięknie dziękuję, zimą będę tworzyć plan nasadzeń.
Poza tym ja też podziwiam ogrody minimalistyczne, nowoczesne i oszczędne w treści, ale wiem że to nie moja bajka. Ja kocham swoją bylinówkę właśnie za tą zmienność w czasie i za naturalność, za lecące liście, pochylone kwiaty po deszczu, za zapachy, kolory... nie umiałabym z tego zrezygnować..
Gruszka_na_w... 17:42, 07 paź 2016

Agata, i niech tak zostanie. Ogród i dom powinny stanowić jednorodność stylistyczną. Wtedy wszystko pasuje.
Dzisiaj za oknami powitał mnie mglisty poranek.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 17:49, 07 paź 2016

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
AgataP 17:52, 07 paź 2016

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

wyglądają jakby były aksamitne, pluszowe, milutkie, mięciutkie...
chce się je dotknąć Ja bym musiała przestawić ławkę by na nie patrzeć jak kwitną Kocham rozplenice
Gruszka_na_w... 17:58, 07 paź 2016

Gruszka_na_w... 18:03, 07 paź 2016

AgataP napisał(a)

wyglądają jakby były aksamitne, pluszowe, milutkie, mięciutkie...
chce się je dotknąć Ja bym musiała przestawić ławkę by na nie patrzeć jak kwitną Kocham rozplenice

Przed ławką też rosną rozplenice. Dużo ich u mnie

lojalna_ 18:50, 07 paź 2016

Ile Twoje Marcinki maja lat? To juz spore pannice ))

Na ławeczce posiedziała swietnie to wyglada ))))

U mnie tez sporo rozplenic )))
Gruszka_na_w... 19:05, 07 paź 2016

Jolu, te jasne najwyższe w kolorze jasno liliowym sadziłam w 2013, w 2014 zakupiłam w markecie sadzonki ciemnofioletowych i białych (prawdopodobnie nowobelgijskie) miały z 15 cm wysokości, a wysyłkowo te niskie niebieskie krzaczaste . W zeszłym roku dostałam jesienią sadzonki tych malinowych. Kupowałam po jednej sadzonce. Dobrze się dzielą, bo puszczają rozłogi.
lojalna_ 19:20, 07 paź 2016

Ja dostałam od Edytki takie intensywnie niebieski podobne do Teoich ale przestały kwitnąć jak tylko wsadziłam je do ziemi.

Ty masz jeszcze kosmosy? U mnie dzis był przymrozek i ścięło mi zawilce
Gruszka_na_w... 19:30, 07 paź 2016

Kosmosy rano jeszcze były, ale mocno przerzedzone- pod koniec sierpnia 3/4 wyrwałam, bo się rozpanoszyły nadmiernie i zdominowały rabaty.
Szronu nie było u nas, na szczęście.
Astry mogą zareagować brakiem kwitnienia na przesadzenie, czasem nawet usychają im łodygi, ale wiosną odbiją od kłącza.
Jestem już na 578 stronie u Ciebie. Właśnie oglądam pięknie kwitnące wiśnie, czosnki i tulipany. Magia ogrodu!
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies