Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

darkowa 21:58, 09 mar 2023

Kordina ...ha ha ha

ale przyznajcie , że bez tych szelmostw nie da

żyć
Basieksp 22:05, 09 mar 2023

Aga dobre z tym bagażnikiem
Agatorek 23:34, 09 mar 2023

MartaCho 07:39, 10 mar 2023

Aga, test świetny!

Tak, potwierdzam! Duśka jest moim pierwszym psem, ale miłość jest bezgraniczna!
eda 11:31, 10 mar 2023

Kocham zwierzaczki u mnie co rano krzątanie się żółwie - Muminek i Muminka ,
agama - Muszu (córci ) i teraz w większości robale brr
wcześniej była iguana - Gucia
(synuś zostawił-musiał ) to było łatwiej bo roślinki i
kot -Pusio i suczka Fifi świat bez nich to czarny świat
miłego czekania na wiosnę buziaczki
antracyt 12:34, 10 mar 2023

Judith napisał(a)

To ostatnie to oczywista oczywistość .

Oj tak
Gruszka_na_w... 20:07, 10 mar 2023

eda napisał(a)
Kocham zwierzaczki u mnie co rano krzątanie się żółwie - Muminek i Muminka ,
agama - Muszu (córci ) i teraz w większości robale brr
wcześniej była iguana - Gucia
(synuś zostawił-musiał ) to było łatwiej bo roślinki i
kot -Pusio i suczka Fifi świat bez nich to czarny świat
miłego czekania na wiosnę buziaczki

Sporo masz tego zwierzyńca do ogarnięcia.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 20:17, 10 mar 2023

Dzisiejszy dzień był cudowny. Prawdziwie wiosenny. Aż boję się o tym pisać, bo podczytuję, że w innych regionach Polski zima wciąż pokazuje swoje pazury.

U mnie było aż 15 stopni, słoneczko często wychodziło zza chmur, nie wiało. Do wczesnego popołudnia zajmowało mnie ogarnianie pozaogrodowych spraw, ale później nic mnie nie było w stanie zatrzymać w czterech ścianach.
Zrobiłam oprysk miedzianem na drzewkach i krzewach w sadzie. Wykopałam ostatnie przewidziane do eksmisji trawy. Uporządkowałam rabatę z lawendą i przy tarasie.

Słońce i wysoka temperatura wreszcie pozwoliły rozwinąć się kwiatom.
Ranniki jak żółte kurczaczki.

Przebiśniegi; uwielbiam na nich te zielone plamki w kształcie serduszka.

Dostałam dwa lata temu siewkę ciemnego ciemiernika. W tym sezonie ładnie przytył.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 20:22, 10 mar 2023

Krokusy tak pięknie się otworzyły, że po raz pierwszy w tym sezonie mogły w nich pobuszować pszczoły. Mała rzecz, a cieszy.

Gruszka_na_w... 20:44, 10 mar 2023

U Iwonki/Inki toczyłyśmy dyskusje o przebiśniegach Woronowa. To odmiana o szerokich liściach. mam je od ośmiu lat i jeszcze nigdy nie doczekałam się ich kwitnienia. Znalazłam informację, że nie przepadają one za zbyt żyzną glebą. Przeniosłam te swoje na uboższe stanowiska (o ile u mnie takowe w ogóle występują). Jedną z kępek wsadziłam pod wiąza. Nie widać jej, ale tam jest.

W ogrodzie warzywnym pracować się jeszcze nie da. Chwilowo szyku zadaje tam czosnek wsadzony jesienią. Ładnie przezimował i tyje.

Jeśli aura w kolejnych dniach będzie równie sprzyjająca, to w planach mam porządki w centrum ogrodu. Tu mam najwięcej bylin. Rabatami wzdłuż ogrodzenia zajmę się później. Czekam na większe obeschnięcie ziemi, żeby wykonać wałowanie trawiastych powierzchni. Po zimowym naprzemiennym rozmarzaniu i zamarzaniu z lekka się powybrzuszał. Po zwałowaniu kosiarce łatwiej będzie kosić.

Zerkałam na prognozy pogody w nadchodzącym tygodniu. Od poniedziałku temperatura ma utrzymywać się powyzej 10 stopni. Będzie można zrobić oprysk preparatem parafinowym na szkodniki ssące (mszyce, tarczniki, osutki, ochojniki). Planuję też zrobić azaliom i rodkom oprysk wg receptury Bogdzi (odmierzyć w szklance po 2 cm florovit, żelazo i pinvit wlać do 10 l wody).
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies