Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 10:10, 09 mar 2023

Judith napisał(a)
Dziewczyny, do czyszczenia psich łap polecam starą szczotkę do butów ( a może do czegoś innego ona była? - sama nie wiem). Taka, w której włosie ma długość ok 1 cm. Tą szczotką wyczesuję błotko z łap, a potem łapy przecieram ręcznikiem specjalnie do łap przeznaczonym .

Szczotka jest na stanie, ale...żeby móc jej użyć pies powinien stać spokojnie, bez podkulonego ogona i wyrazu przerażenia w oku.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
olciamanolcia 10:11, 09 mar 2023

Haniu czy już można sypać kupokulki?
U mnie już piwonie widać …. spod kory wyłażą…
Judith 10:18, 09 mar 2023

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Szczotka jest na stanie, ale...żeby móc jej użyć pies powinien stać spokojnie, bez podkulonego ogona i wyrazu przerażenia w oku.

Haniu, rozumiem sytuację twojego futrzastego domownika. Straszny bidulek z niego...
A pomysł był dla innych psich opiekunek .
olciamanolcia 10:33, 09 mar 2023

Dla mojego Królewicza to musiałaby być szczota ryżowa Jak go przywiozłam to łapki miał nieskazitelnie czyste a teraz - wstyd pokazać Ale za to szczęśliwy , że biega po ….rabatach. Boje się o tulipany- w ubiegłym sezonie nornice w tym Kodi
mrokasia 10:38, 09 mar 2023

Mój Leoś im bardziej brudny tym szczęśliwszy... . Na szczęście i on i Luna bez problemu grzecznie dają sobie ręcznikiem wytrzeć wszystko. Po kolei podają łapy i nadstawiają pyszczydła. Jak zacznę od Luny to Leoś siedzi i cały czas podaje mi łapkę . Natomiast prania wodnego w łazience nie znoszą więc ta opcja wchodzi tylko w śmierdzących sytuacjach .
Gruszka_na_w... 10:51, 09 mar 2023

olciamanolcia napisał(a)
Haniu czy już można sypać kupokulki?
U mnie już piwonie widać …. spod kory wyłażą…

Na tych rabatach, które sprzątnęłam w wersji ostatecznej, to sypnęłam kupokulki pod hortensje i róże okrywowe. W prognozach są już spore plusowe temperatury.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 10:53, 09 mar 2023

Judith napisał(a)

Haniu, rozumiem sytuację twojego futrzastego domownika. Straszny bidulek z niego...
A pomysł był dla innych psich opiekunek .

Wiem, wiem. mam nadzieję, że i mój kiedyś podejmie to wyzwanie, aby zmierzyć się ze szczotką. Cieszyłam się jak głupia, kiedy po dwóch latach położył się na grzbiecie i nastawił brzuszek do pieszczot.
Gruszka_na_w... 10:55, 09 mar 2023

olciamanolcia napisał(a)
Dla mojego Królewicza to musiałaby być szczota ryżowa Jak go przywiozłam to łapki miał nieskazitelnie czyste a teraz - wstyd pokazać Ale za to szczęśliwy , że biega po ….rabatach. Boje się o tulipany- w ubiegłym sezonie nornice w tym Kodi

Miłość wiele wybacza. Zwłaszcza ta do psa. Z pokochaniem nornic jest zdecydowanie trudniej.
Gruszka_na_w... 10:57, 09 mar 2023

mrokasia napisał(a)
Mój Leoś im bardziej brudny tym szczęśliwszy... . Na szczęście i on i Luna bez problemu grzecznie dają sobie ręcznikiem wytrzeć wszystko. Po kolei podają łapy i nadstawiają pyszczydła. Jak zacznę od Luny to Leoś siedzi i cały czas podaje mi łapkę . Natomiast prania wodnego w łazience nie znoszą więc ta opcja wchodzi tylko w śmierdzących sytuacjach .

One są u Ciebie od szczeniaczka. Jesteś w stanie przewidzieć jak zareagują. Mój, póki co, w śmierdzące tarapaty nie wpadł.
antracyt 11:16, 09 mar 2023

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Kiedy go braliśmy, to przy jego charakterystyce schroniskowej była informacja, że "ma własne zdanie". Szanuję to i pozwalam mu na jego własną ocenę sytuacji; jest bezpiecznie, czy też nie. Tak było z czyszczeniem uszu, strzyżeniem, kąpielą czy wycieraniem po spacerze.

Bardzo podoba mi się to podejście. Jesteś idealną osobą do opieki nad psimi bidulami.