Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 21:43, 11 mar 2023

Tess napisał(a)
O, czyli jak rozumiem, można teraz?
Na suche rosliny?

Oglądałam jakiś filmik z angielskich ogrodów. Używano tam obsypywania popiołem jako profilaktyki p/owadom ssącym. Posypywano nim bukszpany i cisy. Podejrzewam, że pomysł użycia popiołu jest w zasadzie tożsamy z używaniem do tego mączki bazaltowej. Obie substancje to drobny proszek. Ma zatykać szkodniki. Póki co bukszpany mam zdrowe. Nie dam sobie ręki uciąć, na ile to zasługa ich wrodzonej zdrowotności i warunków w jakich rosną, a ile w tym skuteczności tej posypki.
Jeśli już sypać, to na suche. Na mokrym ten popiół może się za bardzo zbrylić, jeśli nam się sypnie więcej. Nie podejrzewam, że chciałoby Ci się robić posypkę przez sitko.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
GingerO 22:18, 11 mar 2023

Haniu, mam pytanie... Czy po spryskaniu drzew owocowych miedzianem powinno się zrobić drugi oprysk tym preparatem? Jeśli tak to po jakim czasie?
Gruszka_na_w... 22:50, 11 mar 2023

GingerO napisał(a)
Haniu, mam pytanie... Czy po spryskaniu drzew owocowych miedzianem powinno się zrobić drugi oprysk tym preparatem? Jeśli tak to po jakim czasie?

Miedzianem pryskam tylko raz. W sezonie przyglądam się gruszom. One są bardzo podatne na rdzę (grzyb, którego żywicielem jest jałowiec sabiński). W momencie inwazji stosuję 1,5% oprysk mocznikiem. Dobrze jest ten oprysk powtórzyć trzykrotnie.

W sadach przemysłowych stosuje się ok. 30 oprysków w sezonie. W amatorskiej uprawie byłoby to bez sensu. Godze się z tym, że na niektórych jabłkach są plamki, a owoce nie są takie idealne jak ze sklepu. Mają za to bardziej intensywny smak.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Makao 08:35, 12 mar 2023

My pryskamy miedzianem 2 razy. Pierwszy strzał będzie lada dzień a drugi jak zaczynają pąki liści pękać. Podobno jeszcze powinno się pryskać jak drzewka owocowe kwitną.
U nas orzech włoski ma albo anaroktozę albo bakteryjną plamistość i drzewa pestkowe mają brunatną zgniliznę. Podejrzewałam to u wiśni ale śliwka przestała całkiem owocować i rok temu nam w ogrodniczym pani uświadomiła że ona też jest na to chora i musimy koniecznie zacząć pryskać miedzianem. Nie było więc wyjścia i teraz będziemy to robić już co roku.
GingerO 09:02, 12 mar 2023

Dziękuję za odpowiedzi. Chciałabym nie pryskać, jednak mamy na działce kilkanaście drzew owocowych, zaniedbanych, trzeba coś z nimi robić by je uratować, albo trzeba będzie je wyciąć. Mieszkamy od 2 lat, kupiliśmy działkę już z tymi drzewami. Mamy jedną grusze, która nie owocuje i ma rdzę gruszy na bank. Mam plan by nawieźć je dobrociami bo one są zaniedbane, jednak na tym etapie bez oprysków się nie da.
Kordina 09:27, 12 mar 2023

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Miedzianem pryskam tylko raz(...)
W sadach przemysłowych stosuje się ok. 30 oprysków w sezonie. W amatorskiej uprawie byłoby to bez sensu(...)

Aaa, no to teraz rozumiem, dlaczego w N. jak pisała Anda zakazano oprysków z miedzianu, 30x to szaleństwo. Wszystko musi być z umiarem.
Jak z papryczką chili, po kilkunastu czy kilkudziesięciu można zejść, a jedna przyprawowa jak najbardziej
Mary 11:05, 12 mar 2023

Oglądałam jakiś filmik z angielskich ogrodów. Używano tam obsypywania popiołem jako profilaktyki p/owadom ssącym. Posypywano nim bukszpany i cisy. Podejrzewam, że pomysł użycia popiołu jest w zasadzie tożsamy z używaniem do tego mączki bazaltowej. Obie substancje to drobny proszek. Ma zatykać szkodniki. Póki co bukszpany mam zdrowe. Nie dam sobie ręki uciąć, na ile to zasługa ich wrodzonej zdrowotności i warunków w jakich rosną, a ile w tym skuteczności tej posypki.
Jeśli już sypać, to na suche. Na mokrym ten popiół może się za bardzo zbrylić, jeśli nam się sypnie więcej. Nie podejrzewam, że chciałoby Ci się robić posypkę przez sitko.

Przeciwko którym szkodnikom cisów używano popiołu w tym filmiku? Chodziło o miseczniki?
Iwona100 11:24, 12 mar 2023

Nie używam mączki bazaltowej. W zasadzie stosuje się ją na glebach ubogich, piaszczystych. Pomaga zatrzymywać wilgoć w glebie i ma w składzie mikroelementy. Jeśli przygotowujesz rabaty pod nowe nasadzenia, to mączka będzie dobrym dodatkiem.

Przy glebach gliniastych mączka bazaltowa może nieco rozluźnić glebę, ale ...w sprzedaży jest najczęściej w wersji pylistej. Drobinki skały bazaltowej są zbyt małe. Trzeba by szukać grubszej frakcji.

Dziękuję za odpowiedź.
Ja mam ziemię przepuszczalną ,na której kiedyś było pole uprawne.

Jakie Ty nawożenie stosujesz dla swoich roślin i czy nawozisz co roku?
Gruszka_na_w... 13:38, 12 mar 2023

GingerO napisał(a)
Dziękuję za odpowiedzi. Chciałabym nie pryskać, jednak mamy na działce kilkanaście drzew owocowych, zaniedbanych, trzeba coś z nimi robić by je uratować, albo trzeba będzie je wyciąć. Mieszkamy od 2 lat, kupiliśmy działkę już z tymi drzewami. Mamy jedną grusze, która nie owocuje i ma rdzę gruszy na bank. Mam plan by nawieźć je dobrociami bo one są zaniedbane, jednak na tym etapie bez oprysków się nie da.

Przy starszych, zaniedbanych drzewach najistotniejsze jest cięcie odmładzające, zabezpieczenie ran po cięciu Funabenem, nawiezienie. Poświęciłabym się i przez jeden rok robiłabym cotygodniowe opryski propionianem wapnia i roztworem tymolowym. Jesienią, kiedy na drzewkach będzie ok. połowy liści, solidny oprysk 5% mocznikiem.
Na ROD-owskiej działce miałam stare drzewka owocowe po poprzednich właścicielach. Cięcie odmładzające miało cudowny wpływ na kondycję i owocowanie drzew.
Gruszka_na_w... 13:40, 12 mar 2023

Mary napisał(a)

Przeciwko którym szkodnikom cisów używano popiołu w tym filmiku? Chodziło o miseczniki?

Z misecznikami do czynienia nie miałam, ale one chyba należą do tych ssących szkodników, więc chyba o nie chodziło.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies