Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Monka 09:25, 05 lis 2016

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Zaraz zajrzę.
Najwięcej zimozielonych mam na tej rabacie

lipiec

sierpień

wrzesień

Bardzo dziękuję za odpowiedź i inspiracje
Gruszka_na_w... 15:44, 05 lis 2016

mira napisał(a)

Czytałam historię nasadzeń a na 2017 co jest w planie ?

pozdrawiam

A wyobraź sobie, że nic. Muszę się uzbroić w cierpliwość i odczekać aż podrosną drzewka. Zrobiłam jesienią korektę i wyrzuciłam krzewuszki. Teraz trzeba obserwować. Może potrzebne będą korekty, a może nie. Wciąż myślę intensywnie, czy coś wsadzać między brzozy, czy zostawić tam naturalną ściółkę. Podlewać tam nie zamierzam.
Ech, te brzózki jesienią tworzą niesamowity klimat, ale są bardzo trudnym partnerem.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 15:55, 05 lis 2016

Dokupiłam dzisiaj kilka paczek przecenionych cebulek szafirków. Posadziłam je na przedpłociu. Zakopczykowałam róże.

Takie tam jesienne klimaty.
Punkt widokowy

na

Dereń jadalny i tawuła japońska- tę drugą lubię za piękny kolor wiosną, delikatne kwiaty latem i piękne jesienne przebarwienie.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 16:01, 05 lis 2016

Z tarasu wciąż jeszcze można rzucić na coś okiem

Gruszka_na_w... 16:08, 05 lis 2016

Wiraż

wrzoścce i pieris

Gruszka_na_w... 16:15, 05 lis 2016

zoja napisał(a)
myślę Gruszko, że pozycja żaby nie tłumaczy tego piękna, które pokazujesz
może i rośliny "małe" ale zestawienia kuszą i inspirują rodzą pragnienie tego 'czegoś' - przynajmniej u mnie

Ogrodnicy mają cudowne pragnienia, nawet jeśli poprzedza je słowo "więcej". Czasem myślę, że gdyby ludzkość bardziej interesowała się ogrodami, to żyłoby się nam wszystkim bezpieczniej.

pestka56 19:07, 05 lis 2016

Ogrody jak muzyka łagodzą obyczaje Czyżby dlatego, że uczą dostrzegania ulotnego piękna, bo że uczą cierpliwości, to wszystkie wiemy aż za dobrze

Gruszeczko, te Twoje brzozy... co to za odmiana, jak duże wyrosną?
Mam takie zdjęcie w archiwum inspiracji, gdzie brzozy są podsadzone perovskimi i lawendą. I inne, gdzie w głębi bliżej brzóz rośnie muhlenbergia capilaris (różowa) a z przodu jakieś niskie paskowane trawki jak carex oshimensis.
Gruszka_na_w... 19:50, 05 lis 2016

Pestko, to najzwyklejsza brzoza brodawkowata. Rośnie wysoko. U mnie jest ich chyba 6 w narożniku. Początkowo miedzy nimi rosły derenie i iglaste, ale nie dały rady. Teraz derenie zostały tylko przed brzozami.
Carexy potrzebują wilgoci, a ta muhlenbergia w naszych warunkach nie zimuje.
Nie przeglądam printeresta , oglądam zdjęcia ogrodów, które mają konkretnych właścicieli. I dodatkowo Ci właściciele dzielą się doświadczeniem.
Elfir zawsze przypominała, że większość zdjęć robiona jest w szczytowym momencie uroku danej rabaty trwającym około 2-3 tygodni i trzeba zawsze sobie zadać pytanie, jak to mogło wyglądać wcześniej i jak będzie wyglądało później.

Dużo takich pytań sobie zadaję.
Gosiek33 20:07, 05 lis 2016

to tak mam z różami - zamiast widzieć urodę kwiatu ciągle gnębi mnie widok wypuszczanych batów, sypiących płatków i gołych pędów

Za to na pewnym skwerze gdzie posadzono chyba 3 tata temu alejkę trzcinników, naprzemiennie podsadzonych hortensjami bukietowymi i Bonicą chyba część jasna, część ciemna - w tym roku przy upałach i suszy tylko róże z trzcinnikami wyglądają znakomicie. Hortki jeszcze gdzieniegdzie widać, może po ostatnich opadach uratują się na przyszły sezon
BKosimkArt 20:11, 05 lis 2016

no u Ciebie to dopiero jesień!