Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 12:51, 20 sie 2023

Pszczelarnia napisał(a)
Dużo, wiele pięknych kadrów i kulis.

Dziękuję za odwiedziny. Gdyby nie ta konieczność osłonięcia, to pewnie ogród wyglądałby inaczej. Na początku mogłam jeszcze podziwiać widoki na góry i pagórki. Teraz perspektywa skróciła się do granic niewielkiego w sumie ogrodu.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 13:02, 20 sie 2023

Agatorek napisał(a)
Nadrobiłam zaległości zdjęciowe .
Nic nowego, nadal pięknie

Więcej napiszę jak mózg mi się przestanie gotować

Mój mózg też w stanie zbliżonym do zlasowania.
Wczesnym rankiem likwidowałam zagonek z ogórkami. Wyrzuciłam resztki pędów, przekopałam, przegrabiłam i wysiałam zielony nawóz. Po powrocie do domu wyglądałam jak po wyjściu z wody. Te upały są okropne, a jeszcze tydzień mają nam towarzyszyć.

Taras niby osłonięty roletami i roślinnością, ale duchota jest taka, że wysiedzieć się tam da dopiero pod wieczór.
Okołotarasowo.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 13:14, 20 sie 2023

Patrycja_KG_Lu napisał(a)

Mam u siebie „San Marzanno 2” i też słabo z dojrzewaniem. Słyszałam bardzo dużo pozytywnych opinii o pomidorze Cornabel F1 - że idealny na przetwory i dobry w smaku, bardzo, baaaaardzo plenny - testowałaś? Minusem jest to, że trzeba się zaopatrywać w nasiona, bo jest z F1. Z takich gruntowych/poza tunelem na przetwory warto podobno Limę posadzić, miałaś może kiedyś?

Pomidorów Cornabel nigdy nie wysiewałam.
W tym sezonie wegetacja wyjątkowo u mnie opóźniona o jakieś dwa tygodnie. San Marzano zwykle miał wysyp w okolicach połowy sierpnia. Pozostanę mu wierna, bo świetnie się sprawdzał w przerabianiu na wersję suszoną.
Lima to był pomidor niesłychanie popularny w latach 80 i 90 ubiegłego wieku. W zasadzie tylko on pojawiał się wczesną jesienią na lokalnych ryneczkach i sklepikach. Miał grubą skórkę, mało soku i sporo miąższu. Nadawał się do robienia przecierów. Wtedy głównie w takiej postaci przetwarzano pomidory. Jakoś mi nie wpadły w oko nasionka tej odmiany.
Mam niewielki zagonek (4x3 m) na sadzenie pomidorów w gruncie. Sadzę ok. 30-35 krzaczków. W tym sezonie powtarzałam ubiegłoroczne odmiany, bo się sprawdziły. Jest San Marzano, Tasty Wine, New Big Dwarf, Sugar Baby, Raf, Malinowy Ożarowski i karłowy Promyk. Tegoroczne zbiory, choć opóźnione, są zaskakująco dobre, jeśli się uwzględni chłodną i deszczową wiosnę i zimne letnie noce.
Gruszka_na_w... 13:22, 20 sie 2023

darkowa napisał(a)
A Hania nam chyba wybyła w szeroki świat

Szeroki świat musi jeszcze trochę poczekać. Choć z przyjemnością wyruszyłabym na północ już dzisiaj. Nie lubię letnich upałów. Mój organizm coraz gorzej sobie z nimi radzi.

Rośliny jakoś lepiej reagują na te upały.

Długo będę czekała na to, aby ten rdeścik utworzył jakąś sensowną plamę.

Klon pensylwański ma pięknie wybarwiona korę.

Gruszka_na_w... 13:27, 20 sie 2023

I zostały na koniec takie tamy.

Miłej niedzieli.
Gruszka_na_w... 14:15, 20 sie 2023

Patrycja_KG_Lu napisał(a)

Co to za drzewko?

Znana Ci świdośliwa kanadyjska.
Judith 14:42, 20 sie 2023

Przepiękne i przesoczyste widoki ogrodowe .
Widać, ze suszy u Ciebie nie było . Rozanne obficie kwitnie, u mnie w tym sezonie kiepskawo.
Anda 14:54, 20 sie 2023

Pięknie i bujnie Szkoda ze upały przeszkadzają w kontemplacji i zapominaniu o świecie przy czytaniu. U mnie tez upały się zrobiły i duchota okropna.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Makao 15:05, 20 sie 2023

Ślicznie.
Te schody coraz bujniej obrośnięte.
darkowa 18:47, 20 sie 2023

Haniu a podasz przepis na kiszoną cukinię?