Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

Pokaż wątki Pokaż posty

To tu- to tam- łopatkę mam !

olciamanolcia 12:50, 11 sie 2024

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

O Pani tu jest ślicznie-czy te filoteowe wiechcie to perowska?? Cudowne
Gruszka_na_w... 12:54, 11 sie 2024

UrsaMaior napisał(a)

Oj tam, oj tam, pokazuj! Takie fotki są cenne, widać potem zmiany, ewolucję miejsca.

Od piątku jestem półżywa. Nie wiem gdzie i od kogo załapałam covid. Pierwszy raz w życiu. Gorączki nie mam, ale niemoc tak. Może uda mi się doczłapać na koniec ogrodu.

Pod dereniem powsadzałam hosty, brunnery i przywrotniki ostroklapkowe z własnego podziału. Bardzo dużo gołej ziemi mi się tam zrobiło po karczowaniu. Trzeba jeszcze popracować nad uformowaniem rosnącego obok derenia jadalnego. Powinno być dobrze. Chwilowo jest tam widok podobny do szczęki pozbawionej jedynki.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 12:57, 11 sie 2024

olciamanolcia napisał(a)

O Pani tu jest ślicznie-czy te filoteowe wiechcie to perowska?? Cudowne

Fioletowe to werbena, a niebieskie zwykła perovskia. Werbena jest z samosiewu, a perovskia w potykanych wiosną do ziemi patyczków po cięciu.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
olciamanolcia 13:05, 11 sie 2024

Fioletowe to werbena, a niebieskie zwykła perovskia. Werbena jest z samosiewu, a perovskia w potykanych wiosną do ziemi patyczków po cięciu.

No werbenę znam o tę perowska mi chodziło . Ładniutka
UrsaMaior 14:33, 11 sie 2024

Od piątku jestem półżywa. Nie wiem gdzie i od kogo załapałam covid. Pierwszy raz w życiu. Gorączki nie mam, ale niemoc tak. Może uda mi się doczłapać na koniec ogrodu.
Chwilowo jest tam widok podobny do szczęki pozbawionej jedynki.

Aj, niedobrze, to leż i kuruj się!

Dereń szybko utyje, będzie pięknie!
Judith 15:50, 11 sie 2024

Nie lekceważ i idź do lekarza. Ja też nie miałam gorączki, jedynie objawy przeziębieniowe i właśnie słabość okrutna.
Mimo to lekarz, prócz typowych leków na przeziębienie, zalecił inhalacje.
Dużo przypadków teraz jest, mogłaś złapać wszędzie.
Gruszka_na_w... 20:03, 11 sie 2024

Judith napisał(a)
Nie lekceważ i idź do lekarza. Ja też nie miałam gorączki, jedynie objawy przeziębieniowe i właśnie słabość okrutna.
Mimo to lekarz, prócz typowych leków na przeziębienie, zalecił inhalacje.
Dużo przypadków teraz jest, mogłaś złapać wszędzie.

Byłam tylko w sklepie wielkopowierzchniowym w powszedni dzień. Lekarza zaliczyłam dzisiaj rano. Sprawnie u nas działa przyszpitalna pomoc weekendowa. Tylko test musiałam sobie sfinansować sama. Lekceważyć tego dziada się nie da. Człek czuje się jak walnięty worem, więc trudno podskakiwać i udawać świetną formę.
Gruszka_na_w... 20:04, 11 sie 2024

UrsaMaior napisał(a)

Dereń szybko utyje, będzie pięknie!

Na to liczę. Dołożę starań, aby tak było.
Monia81 20:17, 11 sie 2024

Byłam tylko w sklepie wielkopowierzchniowym w powszedni dzień. Lekarza zaliczyłam dzisiaj rano. Sprawnie u nas działa przyszpitalna pomoc weekendowa. Tylko test musiałam sobie sfinansować sama. Lekceważyć tego dziada się nie da. Człek czuje się jak walnięty worem, więc trudno podskakiwać i udawać świetną formę.

Cholerstwo okropne, mnie taka bezsilność ogarnęła, że półtora tygodnia wstać z łóżka nie mogłam a później z rozkręceniem się też czasu wymagało.
Leż, wypoczywaj i wracaj do zdrowia.

Gosialuk 21:01, 11 sie 2024

Haniu nadrobiłam zaległości w oglądaniu. Perowskie pięknie ci rosną. Ja mam jedną sztukę, która rośnie jak należy, a sadzonki z patyczków wsadzone tu i tam padły. I nie wiem jaka może być tego przyczyna. Może jednak jeszcze zbyt gliniasta ta moja glina dla tej rośliny. Szkoda, bo pięknie wygląda jak jest jej więcej.
Współczuję choróbska, nawet nie wiedziałam, że teraz znowu jest więcej przypadków zachorowań. Życzę szybkiego powrotu do zdrowia.
Żałuję, że Danusia sama przestała zaglądać na Ogrodowisko. Zdjęcia z Nowej Anglii mogę pooglądać tylko jak ktoś wstawi relację z odwiedzin w ogrodu w Przypkach. Zresztą właścicielki wielu fajnych ogrodów już tu nie zaglądają, a szkoda. Ciekawi mnie jak te ogrody wyglądają po latach, jak się zmieniają, co wymagało przemodelowania. Z drugiej strony rozumiem, że popularny wątek, to dużo wpisów, dużo odpowiedzi i wizyt w innych wątkach, co zajmuje sporo czasu.
Bardzo ciekawa jestem co tam u Mgduski słychać.