Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 16:54, 16 lis 2024

Judith napisał(a)
I znów widać różnicę między regionami .
Piękne liście wciąż u Ciebie, a u mnie ostatnie pojedyncze liście na drzewach. Nawet na dębach, co jest ewenementem, bo zawsze do grudnia były na drzewach .
Wciąż masz piękną i kolorową jesień

Ostatnio wcale tak ciepło nie było. Wczoraj i dzisiaj było przyjemnie, a wcześniej prace wstrzymałam z powodu zimnicy. Dało się tylko zebrać liście kosiarką.
Najdłużej liście trzymają buki w żywopłocie. Zrzucają je dopiero w kwietniu. W grudniu łysieje wiąz JH. Tyle dobrego, że odpadają już dłubaniny przy gruncie i roznoszenie kompostu.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Rumianka 18:17, 16 lis 2024

Kolorki jesienne jeszcze zdobią Twój ogród...jest na czym oko zawiesić...tak czyściutko już posprzątane, az przyjemnie popatrzeć. Wszystko pięknie się rozrosło, a pamiętam, że jeszcze niedawno rozpoczynałaś urządzanie ogrodu...no i czytałam Twój DB..bardzo interesujący. Pozdrawiam
Gruszka_na_w... 20:37, 16 lis 2024

Rumianka napisał(a)
Kolorki jesienne jeszcze zdobią Twój ogród...jest na czym oko zawiesić...tak czyściutko już posprzątane, az przyjemnie popatrzeć. Wszystko pięknie się rozrosło, a pamiętam, że jeszcze niedawno rozpoczynałaś urządzanie ogrodu...no i czytałam Twój DB..bardzo interesujący. Pozdrawiam

Właśnie na dniach minie nam 10 rocznica zamieszkania w domku. Zleciało nie wiedzieć kiedy. dziennik budowy jest fajna pamiątką po tamtych, bogatych w wydarzenia, czasach.

W centrum ogrodu na drzewach już niewiele liści, ale wciąż są na krzewach.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Basieksp 21:59, 16 lis 2024

Cały czes piękna jesień jeszcze u Ciebie U nas już większość drzew bez liści. Ja swoim brunerom chyba za szybko kwiaty wycinam, bo siewek nie mam. Muszę je zostawić.
Magara 22:58, 16 lis 2024

Haniu, piękny masz początek ogrodowych wakacji z takimi widokami Wciąż zazdroszczę

Zana 08:36, 17 lis 2024

Donoszę, że mega mnie zmotywowałaś opisami Twoich jesiennych prac w ogrodzie. Straaasznie mi się wczoraj nie chciało jechać na działkę, ale gdzieś z tyłu mojej głowy wirowały myśli o Twoich porządkach. No i się wzięłam i pojechałam. Do Twojego wymuskania daleko, wiosną będzie sporo pracy, ale zawsze coś do przodu. Tak więc ten, no dzięki
Gruszka_na_w... 10:37, 17 lis 2024

Basieksp napisał(a)
Cały czes piękna jesień jeszcze u Ciebie U nas już większość drzew bez liści. Ja swoim brunerom chyba za szybko kwiaty wycinam, bo siewek nie mam. Muszę je zostawić.

Dzisiaj zdecydowanie chłodniej i bez słońca. Kiedyś ścinałam kwiatostany brunnery zaraz po kwitnieniu. Teraz przycinam je w połowie lipca. Widać udaje im się wysiać. Poeksperymentuj.
Gruszka_na_w... 10:41, 17 lis 2024

Magara napisał(a)
Haniu, piękny masz początek ogrodowych wakacji z takimi widokami Wciąż zazdroszczę

Do ogrodowych wakacji jeszcze trochę. Wciąż w gotowości jest kosiarka zapłociowa (stara) i odkurzacz. Dzisiaj umyłam, naoliwiłam i naostrzyłam wszystkie narzędzia ogrodowe i sekatory. Generalne mycie miała też nowa kosiarka. Wciąż coś, ale już widać koniec sezonu.
Gruszka_na_w... 10:42, 17 lis 2024

Zana napisał(a)
Donoszę, że mega mnie zmotywowałaś opisami Twoich jesiennych prac w ogrodzie. Straaasznie mi się wczoraj nie chciało jechać na działkę, ale gdzieś z tyłu mojej głowy wirowały myśli o Twoich porządkach. No i się wzięłam i pojechałam. Do Twojego wymuskania daleko, wiosną będzie sporo pracy, ale zawsze coś do przodu. Tak więc ten, no dzięki

Anulko, to forum słynie z wzajemnego motywowania się do wszelakich działań; nie tylko ogrodowych. Wylizanego ogrodu to ja nigdy nie będę miała z uwagi na jego specyficzny styl, ale w miarę ogarnięte jest.
Cieszę się, że miałaś udany dzień.
Juzia 11:38, 17 lis 2024

U Ciebie to nawet krzaki bez liści ładnie wyglądają
Dla mnie jesteś mistrzynią komponowania! Zawsze bogato w kolorach i fakturach. Nawet jesienią i zimą!!!