Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Makao 16:13, 14 lis 2024

No właśnie. Rabaty trawiaste długo są puste. Masz rację Haniu.
Tulipany już mi się przejadły i szukam innych roślin zdobiących od wczesnej wiosny np. ciemierniki. Dlatego też przeniosłem się na żonkile bo ich liście wyglądają jak trawy i długo zdobią. W tym roku dokupiłam rośliny wczesnych na hostowisko bo tam długo pustki i cień więc żaden tulipan tam nie urośnie. Żonkile mi rosną w półcieniu ale też wolą słońce.
Orliki są cudne ale mi zanikły.
Dobrze że te trzcinniki tak wcześnie ruszają i są ładniejsze na początku niż jak kwitną
Magara 22:10, 14 lis 2024

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Omijaj stoiska z cebulkami. Kiedy wchodzę do marketu, to patrzę w druga stronę i wspominam swoją fascynację czosnkami główkowatymi. To bardzo ogranicza moje zapędy zakupowe.

Haniu, stoiska omijam, o tyle o ile Spożywcze zakupy robię raz w tygodniu, więc co najwyżej wpadnie mi zawsze jakaś mała paczuszka, ot tak, dla poprawy humoru.
Każdej wiosny robię przegląd cebulowych i notatki co gdzie dosadzić. Zamawiam jesienią. No i problemem stają się zakupy na allegro - chytrość przeze mnie przemawia i chęć zaoszczędzenia na przesyłce więc "muszę" dobić do smarta - problem to wielki nie jest bo i pokus masa A później znowu mi się coś urodzi z tęsknoty za wiosna, i problem się powtarza
W tym roku chyba przeszłam samą siebie, po przy liczbie 500 przestałam liczyć ile mam cebul do wsadzenia. Okazało się, że te wszystkie zakitrane po kątach paczuszki się niepokalanie namnożyły Nie mam ogrodu od wczoraj, mam już cebulowych sporo (fakt - narcyzy znikają ), nie potrafię wytłumaczyć co mnie opętało Mało roślin w tym roku kupowałam, być może obfitość skarbonki pt. "nasadzenia" mnie przerosła

No i gdybym miała taki ogród jak Twój, to może też by mnie nie świerzbiło żeby ulepszać to co dobre i piękne i cieszące oko
Gruszka_na_w... 13:56, 16 lis 2024

Makao napisał(a)
No właśnie. Rabaty trawiaste długo są puste. Masz rację Haniu.
Tulipany już mi się przejadły i szukam innych roślin zdobiących od wczesnej wiosny np. ciemierniki. Dlatego też przeniosłem się na żonkile bo ich liście wyglądają jak trawy i długo zdobią. W tym roku dokupiłam rośliny wczesnych na hostowisko bo tam długo pustki i cień więc żaden tulipan tam nie urośnie. Żonkile mi rosną w półcieniu ale też wolą słońce.
Orliki są cudne ale mi zanikły.
Dobrze że te trzcinniki tak wcześnie ruszają i są ładniejsze na początku niż jak kwitną

Ciemierniki już ruszyły.

Posadziłam, zamiast cebulowych, brunnery. Rok temu pozwoliłam im się wysiać i mam sporo nowych sadzonek. Posadzę je w miejsca, gdzie jest więcej cienia. Kwitną w kwietniu, a potem długo zdobią piękne liście. Mniej z nimi zachodu niż z cebulowymi. Orliki też mi się wysiewają. Mają korzeń palowy, więc siewki trzeba bardzo szybko przenosić w nowe miejsce.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 14:10, 16 lis 2024

Magara napisał(a)

Każdej wiosny robię przegląd cebulowych i notatki co gdzie dosadzić. Zamawiam jesienią. No i problemem stają się zakupy na allegro - chytrość przeze mnie przemawia i chęć zaoszczędzenia na przesyłce więc "muszę" dobić do smarta - problem to wielki nie jest bo i pokus masa A później znowu mi się coś urodzi z tęsknoty za wiosna, i problem się powtarza
W tym roku chyba przeszłam samą siebie, po przy liczbie 500 przestałam liczyć ile mam cebul do wsadzenia. Okazało się, że te wszystkie zakitrane po kątach paczuszki się niepokalanie namnożyły Nie mam ogrodu od wczoraj, mam już cebulowych sporo (fakt - narcyzy znikają ), nie potrafię wytłumaczyć co mnie opętało Mało roślin w tym roku kupowałam, być może obfitość skarbonki pt. "nasadzenia" mnie przerosła

No i gdybym miała taki ogród jak Twój, to może też by mnie nie świerzbiło żeby ulepszać to co dobre i piękne i cieszące oko

Jak to dobrze, że nie mam żadnych zapędów do robienia notatek. Pod koniec sezonu marzę tylko, aby go zamknąć. Staram się mocno ograniczyć wszelakie zapędy konsumpcyjne i na strony sprzedażowe zaglądam tylko, kiedy coś się zepsuje. Cebulki, póki co, objawiają się wiosną, więc przymusów zakupowych nie ma.

Ulepszyć można każdy ogród, tylko trzeba mieć do tego siły, środki, chęci i czas. W nadmiarze mam tylko to ostatnie.
Dzisiaj zakończyłam akcję jesiennego porządkowania rabat. Odłogiem zostawiłam tylko zakątek brzozowy na wypadek, gdyby tam zimowały jeże. Ależ jestem szczęśliwa. Nowy sezon rozpocznę pod koniec grudnia od bielenia drzewek owocowych.

Pięknie zrudziały turzyce Montana. Staram się je wciskać w nowe miejsca, ale po podziale bardzo długo się zbierają. Prawie dwa sezony.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 14:20, 16 lis 2024

Mimo wichur graby wciąż w liściach, wiąz JH zieloniutki. Ambrowiec ołysiał i kwitnie lawenda.

Z bylin zostawiłam tylko perovskie, rozchodniki i gaury.

Gruszka_na_w... 14:24, 16 lis 2024

Stellata w zimowym ubranku.

I jak tu nie lubić tawuł japońskich?

Gruszka_na_w... 14:29, 16 lis 2024

Dobrego weekendu życzę.

Judith 16:27, 16 lis 2024

I znów widać różnicę między regionami .
Piękne liście wciąż u Ciebie, a u mnie ostatnie pojedyncze liście na drzewach. Nawet na dębach, co jest ewenementem, bo zawsze do grudnia były na drzewach .
Wciąż masz piękną i kolorową jesień
mrokasia 16:35, 16 lis 2024

Melduję, że wyszłam dziś do ogrodu i wycięłam część bylin . Rdesty, ostrogowce, zawilce, krwiściągi i irysy syberyjskie. Jutro mam nadzieję na powtórkę . Wiosną będzie mniej do sprzątania.
Pięknie u Ciebie, kolorowo i całkiem jeszcze soczyście.
Gruszka_na_w... 16:51, 16 lis 2024

mrokasia napisał(a)
Melduję, że wyszłam dziś do ogrodu i wycięłam część bylin . Rdesty, ostrogowce, zawilce, krwiściągi i irysy syberyjskie. Jutro mam nadzieję na powtórkę . Wiosną będzie mniej do sprzątania.
Pięknie u Ciebie, kolorowo i całkiem jeszcze soczyście.

Byłam, widziałam wycinki. Solidnie popracowałaś. Mniej grzyba będzie na rabatach.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies