Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 08:38, 12 lis 2024

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Z tą glidiczją Sunburst to niefortunny przypadek czy ona taka krucha? Jakiś czas temu wzbudziła mój zachwyt u Iwonki i mocno ją zaczęłam rozważać.

Nie wiem, czy Iwonka ma wersję szczepioną, czy też nie. Moja miała szczepienie na wysokości ok. 1,60 m. Zaczął wiać wyjątkowo silny, zachodni wiatr i złamało ją w miejscu szczepienia. Akacje raczej nie należą do drzew kruchych, a glediczja jest ich krewną.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Zana 11:05, 12 lis 2024

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Właśnie wróciłam z dwugodzinnej dłubaniny ogrodowej. Wreszcie świeciło słońce. Mimo ledwie dwóch stopni na plusie, pracowało się całkiem przyjemnie. Potrzebuję jeszcze 4 godzin, żeby zakończyć porządkowanie rabat. Zostaną tylko te nieszczęsne liście na froncie i na zapłociu.

Zazdroszczę pozytywnie Twój ogród elegancko przygotowany na nadejście zimy i wiosny Ja potrzebuję przynajmniej jednego dnia, żeby chociaż jako tako ogarnąć rabaty porządkowo. Powygrabiać dębowe liście, pościnać to i owo. Mężaty wygrabił trawnik i granice rabat (przy krawędziach zbiera się dużo liści). Głębiej nie wchodzi i może to lepiej bo w wyniku jego zamaszystego grabienia to by mi na rabatach goła ziemia została

Dziękuję za kolejne fotki strzępka, napatrzeć się nie mogę
Zana 11:05, 12 lis 2024

Juzia napisał(a)

Prawda?

Ja się zakochałam

Noo Ja jestem w strzępkach od lat zakochana
GingerO 14:02, 12 lis 2024

Dziewczyny, a co to są strzępki?
TAR 14:42, 12 lis 2024

Klony Strzepiastokore, czasem zwane cynamonowymi (Acer griseum)
TAR 14:44, 12 lis 2024

Zana napisał(a)

Noo Ja jestem w strzępkach od lat zakochana
no ja tez, mam 3 szt. jeden malutki kupiony w ubieglym sezonie a dwa zabrane z poprzedniego ogrodu.
GingerO 21:24, 12 lis 2024

TAR napisał(a)
Klony Strzepiastokore, czasem zwane cynamonowymi (Acer griseum)

Aaa
Dobre
Magara 22:37, 12 lis 2024

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Jesienna glina jest mało przyjazna grzebaniu w niej w głębszych warstwach. Mocno się klei i sadzenie cebul nie dostarcza spodziewanej radości. Do wiosennych akcentów wystarczy to, co już rośnie od lat.

Faktycznie, rację masz w 100 procentach odnośnie sadzenia w glinie
Ja muszę się ze swojej srokowatości na cebulki wyleczyć, nie wiem jak
W tym sezonie znów za dużo mnie skusiło, później mnie właśnie sadzenie w glinie zmęczyło, resztkę sadziłam w bardziej przyjaznych miejscach, ale nie mam pewności, czy nie poprzednio sadzonym cebulom na głowy nie weszłam
Muszę nad sobą popracować
Gosialuk 08:41, 13 lis 2024

Daga Już miałam napisać, że się z sadzenia cebul wyleczyłam, ale przypomniało mi się 30 cebulek żonkili posadzone we wrześniu. Jednak ograniczyłam trochę moje chciejstwa.
Gruszka_na_w... 20:51, 13 lis 2024

Magara napisał(a)

Faktycznie, rację masz w 100 procentach odnośnie sadzenia w glinie
Ja muszę się ze swojej srokowatości na cebulki wyleczyć, nie wiem jak
W tym sezonie znów za dużo mnie skusiło, później mnie właśnie sadzenie w glinie zmęczyło, resztkę sadziłam w bardziej przyjaznych miejscach, ale nie mam pewności, czy nie poprzednio sadzonym cebulom na głowy nie weszłam
Muszę nad sobą popracować

Omijaj stoiska z cebulkami. Kiedy wchodzę do marketu, to patrzę w druga stronę i wspominam swoją fascynację czosnkami główkowatymi. To bardzo ogranicza moje zapędy zakupowe.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies