Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 22:02, 25 maj 2025

mrokasia napisał(a)
Mnie plecy bolą od cięcia świeczek kosodrzewinom. Jeszcze mi dwie zostały na frontowej.
Część cisów już pocięłam. Mają się dobrze .
Bardzo soczyście u Ciebie.

Lata temu rosło u mnie sporo kosodrzewin. Wyłamywałam im połówki "świeczek" ręcznie. Ze dwa dni mi na to schodziło. A potem kosodrzewiny zaczęły bardzo chorować, usychały i została mi jedynie Winter gold. Niska jest, więc skracam jej młode pędy w pozycji klęczącej.

Pierwsze cięcie zimozieloności robiłam w marcu. Teraz będzie drugie. A potem żywopłot bukowo- grabowy.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
tulucy 22:57, 25 maj 2025

Haniu, serdeczności ślę i dobre myśli.

Ogród piękny. Jak zawsze
Monia81 07:50, 26 maj 2025

Cudne widoczki ogrodowe tulam mocno.
Roocika 08:29, 26 maj 2025

Haniu, masz co omiatać, pięknie jest. Ten bodziszek Plenum ma ciekawe kwiatki.
Joku 12:18, 26 maj 2025

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Drobne niebieskie kwiatki to szałwia czy kocimiętka czy coś jeszcze innego? Piękne zestawienie.
Polon 13:12, 26 maj 2025

Piękny, kwitnący ogród, bardzo podobają mi się kwiaty wmieszane w zieleń, jakoś bardziej naturalne wydają mi się takie kompozycje.
Moje irysy już przekwitły, jakoś bardzo szybko im poszło.

W sprawach pozaogrodowych widać mądrość życiową, sił życzę, żeby przetrwać ten dołek.
Gruszka_na_w... 21:14, 26 maj 2025

tulucy napisał(a)
Haniu, serdeczności ślę i dobre myśli.

Ogród piękny. Jak zawsze

Lucy, jak się cieszę, że zajrzałaś. Fajnie, że założyłaś nowy wątek i opisujesz początki powstawania nowego ogrodu. Trzymam kciuki za szybką przeprowadzkę, bo obecność na miejscu znacznie ułatwia i przyspiesza wszelkie ogrodowe działania. Buziaki!
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 21:18, 26 maj 2025

Joku napisał(a)

Drobne niebieskie kwiatki to szałwia czy kocimiętka czy coś jeszcze innego? Piękne zestawienie.

Jolu, to kocimiętka Kit Cat. Kupiłam sadzonki ze trzy sezony temu, kiedy modernizowałam niektóre rabaty. Początkowo była niewidoczna, ale w tym sezonie kępki zrobiły się nad wyraz dorodne i dają już ładne plamy koloru. Lubię w niej to, że nie ma żadnych tendencji do pokładania. Na brzegi rabat idealna.
Gruszka_na_w... 21:21, 26 maj 2025

Monia81 napisał(a)
Cudne widoczki ogrodowe tulam mocno.

Dzięki Monia za odwiedziny i dobre słowo.
Gruszka_na_w... 21:29, 26 maj 2025

Roocika napisał(a)
Haniu, masz co omiatać, pięknie jest. Ten bodziszek Plenum ma ciekawe kwiatki.

Często mi się zdarza, że zapominam o roślinach (bylinach), które nabyłam jakiś czas temu. O ile drzewa i krzewy w moim ogrodzie rosną dosyć szybko, to z bylinami nie zawsze tak jest; zwłaszcza z tymi, które preferują raczej lżejszą glebę. Na początku szału nie wzbudzają, a ja je jakoś omijam wzrokiem. A potem następuje cud i widok dorodnej rośliny wzbudza moje zaskoczenie. Kwiaty tego bodziszka mają jakby podwójne płatki. Sama roślina nie wykazuje tendencji do bałaganiarstwa jak to jest w przypadku Rozanne. Ciekawa jestem jak długo będzie kwitł.
Po ogrodzie przyjemnie się spaceruje, bo do doznań wzrokowych i słuchowych (ptaki) doszły również węchowe.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies