Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

tulucy 14:55, 29 maj 2025

Haniu, Twoj warzywnik powala

Mój dopiero w planie na przyszły rok.

Irysy syberyjskie Twoim wzorem wpychałam i nadal wpycham wszędzie.

Kupiłam też kilka sadzonek jagody kamczackiej, zastąpię nią borowkę (nadal ją mam, ale już nie mam na nią takiego zacięcia).
Makao 15:09, 29 maj 2025

Maj Gat jakie dorodne groszki.
A Twoje kępy irysów mega. Moje to maleństwa przy Twoich ale kiedyś też takie będą. Zastanawiałam się kiedy je dzielić ale chyba jeszcze mam na to czas
Wiolka5_7 15:54, 29 maj 2025

Haniu piękne wszystkie widoczki i te z warzywnika i ogrodu ozdobnego

Haniu pytanko... Jakie byliny polecasz do suchego cienia?
Bo zrobił mi się taki pod grabami,a kiedyś była patelnia
Mus wprowadzić tam zmiany...
Polecono mi epimedium Rubrum - no śliczne jest
Brunery chyba też posadzę, bo mi ładnie rosną i je uwielbiam.
Kocimiętki muszę wysadzić ,bo się rozkładają na boki przez ten cień.
Gruszka_na_w... 16:23, 29 maj 2025

antracyt napisał(a)
Haniu, jak masz idealnie wypielony warzywnik - zazdroszczę
Kwiecia pełno, kukliki nadal w formie, jest co podziwiać.
Ty myślisz o Pszczółce jak patrzysz na rdest, a ja na maślane irysy

W warzywniku pieliłam dwa dni temu. Nowy rzut chwastów jeszcze się nie rzucił.
O Pszczółce zawsze warto myśleć. To wspaniały, mądry i hojny człowiek. Dzieli się nie tylko roślinami. Uwielbiam czytać jej wpisy na forum. Mam nadzieję, że uda jej się odtworzyć ogród.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 16:26, 29 maj 2025

Gosialuk napisał(a)
Haniu orliki wycinasz? A ja czekam aż zakwitną.
Irysy syberyjskie i kukliki, to na naszą glinę dobry wybór.
Ja też tak mam, że jak patrzę na roślinkę, to wspominam darczyńcę. Sporo takich już u mnie rośnie.
Szkoda, że Ewa się nie odzywa. Może jak uda jej się odbudować, to co straciła w powodzi, wróci do nas i napisze coś choć od czasu do czasu.

Większość ogrodu Ewy zabrała powódź. Odbudowa zajmie pewnie kilka lat. Teraz pewnie nie wie, w co ręce włożyć.
Mnie też zadziwiają te różnice w terminach wegetacji. Na pocieszenie mogę jedynie napisać, że pierwsze zwiastuny jesieni są u mnie w sierpniu.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 16:34, 29 maj 2025

Judith napisał(a)
Łobosz, jak pięknie kwieciście kolorowo! Coś pięknego! Ja zupełnie jestem pozbawiona umiejętności skomponowania takich zestawów .

To nie kwestia umiejętności, ale ograniczeń wynikających z zasobności gleby. U mnie w zasadzie wszystko co posadzę rośnie bez jakiś większych starań z mojej strony. Nie muszę zaprawiać dołów ani pilnować podlewania. W zasadzie wszystko rośnie jak na drożdżach. U Ciebie jest inaczej. U mnie nie ma wysokich drzew w centrum ogrodu. Sam charakter rabat jest taki, że cokolwiek tam wsadzałam to pasowało do reszty. Wyszedł taki z lekka kontrolowany chaos. U Ciebie nasadzenia są bardziej uporządkowane. Jest inaczej, ale równie pięknie. Nie narzekaj, bo grzeszysz.
Gruszka_na_w... 16:39, 29 maj 2025

TAR napisał(a)
U Ciebie warzywniak zawsze proma sort, dla mnie najlepszy na O. Bujnie wszystko rosnie, owocuje i ten porzadeczek. Jak u mojej mamy, ani chwascika nie uswiadczysz

Wysokie kukliki cudo, od razu wpadly w oko. Śniedki musze koniecznie gdzies kupic, bardzo je lubie a nie mam.

W poprzednim ogrodzie nie miałaś śniedków? To chyba właśnie Ty pomogłaś mi go zidentyfikować. Nie wiedziałam, co przytargałam z ROD-owskiej działki. Wsadził go tam poprzedni właściciel.

Wiosną warzywnik wydaje mi się za mały. Ale jesienią, kiedy robię w nim porządki, to już nie. Łatwo go w sezonie pielęgnować, bo na ogół nie wymaga podlewania, a odchwaszczanie całości wystarczy robić raz w miesiącu.
Gruszka_na_w... 16:45, 29 maj 2025

tulucy napisał(a)
Haniu, Twoj warzywnik powala

Mój dopiero w planie na przyszły rok.

Irysy syberyjskie Twoim wzorem wpychałam i nadal wpycham wszędzie.

Kupiłam też kilka sadzonek jagody kamczackiej, zastąpię nią borowkę (nadal ją mam, ale już nie mam na nią takiego zacięcia).

Z borówką poniosłam prawie całkowitą klęskę. W ciągu roku glina wchłonęła cały misternie przygotowany dołek z kwaśną ziemią. Ostały się jakieś 40 cm trzypędowe krzaczki, które rosną od 8 lat i raczej służą jako element przebarwiający się jesienią niż źródło owoców.
Jagody kamczackie owocują niezawodnie każdego roku. Zauważyłam, że podobnie jak porzeczki wymagają wycinania najstarszych gałęzi, bo najwięcej owoców jest na młodych przyrostach, a starsze gałęzie ogałacają się od dołu.

Obserwuję wszystkie Twoje działania w ogrodzie. Nie zawsze mam siły, żeby coś skrobnąć, ale mocno kibicuję. Warzywnik z pewnością będzie u Ciebie przepiękny.
Gruszka_na_w... 16:49, 29 maj 2025

Makao napisał(a)
Maj Gat jakie dorodne groszki.
A Twoje kępy irysów mega. Moje to maleństwa przy Twoich ale kiedyś też takie będą. Zastanawiałam się kiedy je dzielić ale chyba jeszcze mam na to czas

Irysy najlepiej dzielić w lipcu/sierpniu. Ścina się im liście na wysokości 20-30 cm od ziemi. Podważa lekko bryłę korzeniową i odcina ostrym nożem bulwę z korzonkami. A potem wsadza się w miejsce docelowe. Bujnie zakwitają w 3-4 roku od posadzenia.
Gruszka_na_w... 16:54, 29 maj 2025

Wiolka5_7 napisał(a)
Haniu piękne wszystkie widoczki i te z warzywnika i ogrodu ozdobnego

Haniu pytanko... Jakie byliny polecasz do suchego cienia?
Bo zrobił mi się taki pod grabami,a kiedyś była patelnia
Mus wprowadzić tam zmiany...
Polecono mi epimedium Rubrum - no śliczne jest
Brunery chyba też posadzę, bo mi ładnie rosną i je uwielbiam.
Kocimiętki muszę wysadzić ,bo się rozkładają na boki przez ten cień.

U mnie epimedia kiepsko rosną pod krzewami. Glina nie jest chyba ich ulubioną glebą.
W suchym cieniu najlepiej sobie radzą funkie, brunnery, bergenie sercolistne, miodunka i fiołki. Gdyby w pierwszym/ drugim roku od czasu do czasu podlewać, to poradzi sobie runianka. Jej zaletą jest to, że jest zimozielona.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies