Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Judith 21:02, 25 maj 2025

U mnie z Kaliną to samo . Przepiękne kwiaty, obfitość kwitnienia, a gałęzie wiszą do ziemi .
Gruszka_na_w... 21:08, 25 maj 2025

Magara napisał(a)
Haniu, bardzo się cieszę, że wróciłaś do ogrodu i do nas
Mam nadzieję, że to co Cię oderwało - ułożyło się pomyślnie
Ogród masz piękny - prawdziwą kolorową wiosnę, dokładnie tak jak w maju być powinno.

Wciąż pozostaję w stanie oderwania i pewnie taka sytuacja zostanie ze mną na dłużej. Ot, życiowa sinusoida. Raz na górce, raz w dołku. Oby nie trzeba było w nim za długo siedzieć.

Dzisiaj wreszcie było cieplutko. Przyjemnie się spacerowało po ogrodzie i omiatało rabaty.
Maślane irysy rok temu kwitły kiepsko, a w tym nad wyraz obficie. Dobrze się komponują z rdestem wężownikiem i czosnkami.

Mary rose pokazuje kolorek.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
LIDKA 21:13, 25 maj 2025

Moja sis ma sporo irysków. Dobrze jej rosną na piachu. Stopniwo je wprowadze i u siebie.

Haniu przepiękny teraz czas w ogrodzie. Jak życie na około ogrodu dokucza to sie cieszmy że ten ogród mamy i możemy choć na chwilkę wyjść i poomistać i pomyśleć że ten świat mimo wszystko piękny jest.
Haniu dobre myśli ślę.
Gruszka_na_w... 21:16, 25 maj 2025

Basieksp napisał(a)
Ale pięknie, bujnie i różnorodnie Masz dużo pięknych, ciekawych roślin Białe orliki śliczne Muszę sobie jakiś notatnik z roś linowymi chciejstwami założyć, bo coś mi się podoba, a potem o tym zapominam

U mnie już nie ma gdzie wcisnąć ogrodowych chciejstw. Musi coś wypaść, aby można było posadzić jakieś nowości. W wielu miejscach trudno wcisnąć stopę.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 21:30, 25 maj 2025

LIDKA napisał(a)
Moja sis ma sporo irysków. Dobrze jej rosną na piachu. Stopniwo je wprowadze i u siebie.

Haniu przepiękny teraz czas w ogrodzie. Jak życie na około ogrodu dokucza to sie cieszmy że ten ogród mamy i możemy choć na chwilkę wyjść i poomistać i pomyśleć że ten świat mimo wszystko piękny jest.
Haniu dobre myśli ślę.

Dziękuję za wsparcie. Doświadczenie podpowiada mi, że trudne chwile nie trwają wiecznie. Najtrudniejszy do opanowania jest zawsze pierwszy ich zwiastun. Potem jest już trochę łatwiej, bo organizm sam decyduje, co może go ukoić. Ogród pod ręką niewątpliwie koi.

Sporo irysów nasadziłam na tyłach rabaty z boku tarasu. Kiedy przekwitną, ścinam im liście o połowę.

Sporo mam też irysów syberyjskich.

Zakwitł bodziszek (chyba Plenum). Rok temu miał dwa kwiatki.

Gruszka_na_w... 21:40, 25 maj 2025

Judith napisał(a)
U mnie z Kaliną to samo . Przepiękne kwiaty, obfitość kwitnienia, a gałęzie wiszą do ziemi .

U mnie pierwszy raz tak się stało. Gałęzie zrobiły parasol nad hortensjami i brakuje tam nieco światła. Od tych obfitych opadów krzewy nad wyraz się rozbujały.

Gruszka_na_w... 21:50, 25 maj 2025

Lada moment zakwitną penstemony i piwonie.

Zakwitła bordowokwiatowa jarzmianka (zapomniałam jej zrobić zdjęcie). Niedługo trzeba będzie ciąć cisy i bukszpany. Już mnie plecy bolą.

Miłego tygodnia! Ma być wreszcie trochę cieplej, zwłaszcza nocą, co bardzo mnie cieszy.

ewsyg 21:55, 25 maj 2025

Haniu, piękne widoki i tyle roślin już u Ciebie kwitnie. Penstemony, to u mnie dopiero z ziemi wychodzą.
mrokasia 21:56, 25 maj 2025

Mnie plecy bolą od cięcia świeczek kosodrzewinom. Jeszcze mi dwie zostały na frontowej.
Część cisów już pocięłam. Mają się dobrze .
Bardzo soczyście u Ciebie.
Gruszka_na_w... 21:57, 25 maj 2025

ewsyg napisał(a)
Haniu, piękne widoki i tyle roślin już u Ciebie kwitnie. Penstemony, to u mnie dopiero z ziemi wychodzą.

Niemożliwe! One u mnie chyba nawet zimową porą mają trochę liści przy ziemi.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies