Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Judith 17:02, 29 maj 2025

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

To nie kwestia umiejętności, ale ograniczeń wynikających z zasobności gleby. U mnie w zasadzie wszystko co posadzę rośnie bez jakiś większych starań z mojej strony. Nie muszę zaprawiać dołów ani pilnować podlewania. W zasadzie wszystko rośnie jak na drożdżach. U Ciebie jest inaczej. U mnie nie ma wysokich drzew w centrum ogrodu. Sam charakter rabat jest taki, że cokolwiek tam wsadzałam to pasowało do reszty. Wyszedł taki z lekka kontrolowany chaos. U Ciebie nasadzenia są bardziej uporządkowane. Jest inaczej, ale równie pięknie. Nie narzekaj, bo grzeszysz.

Kwestia zasobności ziemi i umiejętności jak najbardziej .
Faktem jest, ze u mnie to zawsze wybór jedynie wśród roślin, które dadzą radę na kiepskiej ziemi i w suszy. Do tego jeszcze w cieniu . Możliwości ograniczone .
W żadnym razie nie narzekam - lubię mój ogród i podoba mi się . Przyjęłam do wiadomości ograniczenia. Trudno jednak nie wzdychać do pełnych koloru i kwiecia rabat jak Twoje .
Wiolka5_7 17:26, 29 maj 2025

U mnie epimedia kiepsko rosną pod krzewami. Glina nie jest chyba ich ulubioną glebą.
W suchym cieniu najlepiej sobie radzą funkie, brunnery, bergenie sercolistne, miodunka i fiołki. Gdyby w pierwszym/ drugim roku od czasu do czasu podlewać, to poradzi sobie runianka. Jej zaletą jest to, że jest zimozielona.

To dobrze wiedzieć ,bo tam też mam glinę

To brunery na pewno posadzę runiankę kiedyś miałam i rosła spoko do czasu ,bo jakoś grzyb ją załatwił.

Dzięki za info!
Alija 18:59, 29 maj 2025

Haniu, warzywnik wzorcowy, podziwiam. Rabaty ozdobne przepiękne, rośliny bujne, zdrowe, na moich piaskach nigdy się takich nie doczekam. Z drugiej jednak strony praca na lekkich glebach znacznie lżejsza.
GingerO 21:30, 29 maj 2025

Lubię tu zaglądać. Nawet jak się nie odzywam, to jestem.
Makao 21:31, 29 maj 2025

Irysy najlepiej dzielić w lipcu/sierpniu. Ścina się im liście na wysokości 20-30 cm od ziemi. Podważa lekko bryłę korzeniową i odcina ostrym nożem bulwę z korzonkami. A potem wsadza się w miejsce docelowe. Bujnie zakwitają w 3-4 roku od posadzenia.

A potem kwitnienie jest gorsze??? I trzeba dzielić wtedy?
Gruszka_na_w... 22:04, 29 maj 2025

Makao napisał(a)

A potem kwitnienie jest gorsze??? I trzeba dzielić wtedy?

Nie tyle gorsze, co kępa się mocno rozłazi, liście nieco tracą pion, a środek robi się pusty. Bulwy korzeniowe nieco się wysuszają. Większości bylin dobrze robi dzielenie co kilka lat. Odzyskują siły witalne.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 22:07, 29 maj 2025

Alija napisał(a)
Haniu, warzywnik wzorcowy, podziwiam. Rabaty ozdobne przepiękne, rośliny bujne, zdrowe, na moich piaskach nigdy się takich nie doczekam. Z drugiej jednak strony praca na lekkich glebach znacznie lżejsza.

Ciężka praca z gliną była tylko na początku. Teraz na rabatach ozdobnych rzadko coś dłubię w ziemi. W warzywniku jest lżej, bo tam każdego roku przekopuję jesienią glebę z materią organiczną i dodaję kompost. Chwasty wyciąga się bez problemu. Ale to wciąż glina...
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 22:08, 29 maj 2025

GingerO napisał(a)
Lubię tu zaglądać. Nawet jak się nie odzywam, to jestem.

Wyczuwam Twoją duchową obecność i wsparcie.
Gruszka_na_w... 22:10, 29 maj 2025

Judith napisał(a)

Przyjęłam do wiadomości ograniczenia. Trudno jednak nie wzdychać do pełnych koloru i kwiecia rabat jak Twoje .

Przyjęcie do świadomości ograniczeń bywa czasem bolesne. Wiem coś o tym. Już nie zliczę, ile razy zdarza mi się wzdychać z tego powodu.
mrokasia 22:52, 29 maj 2025

U mnie w zasadzie wszystko co posadzę rośnie bez jakiś większych starań z mojej strony. Nie muszę zaprawiać dołów ani pilnować podlewania. W zasadzie wszystko rośnie jak na drożdżach.

Boszszszsz, marzenie!!!