Gruszka_na_w...
21:42, 26 maj 2025

Na początku bylin było niewiele. Dominowały głównie drzewa, krzewy i trawy. Z czasem pozbyłam się olbrzymich traw, tu i ówdzie wypadły drzewa, ja dojrzałam ogrodniczo i w puste miejsca podosadzałam byliny. To był dobry kierunek działań.
Bywały takie lata, że z powodu suszy i zbyt wysokich temperatur byliny kwitły bardzo krótko i zbyt skromnie. Każdy ogrodowy sezon to teraz niespodzianka. Zupełnie nie da się przewidzieć, kiedy coś zakwitnie i jak długo będzie miało kwiaty. Kiedyś tulipany kojarzyły mi się z majem. Teraz większość z nich kwitnie w kwietniu. Nawet te późne odmiany.
Siły z racji wieku już nieco nadwątlone. Z kłodami pod nogami zdecydowanie łatwiej walczyć w młodości. Usiłuję trzymać emocje na wodzy i jak najczęściej dopuszczać do głosu rozum. Trudne to, ale wyboru wielkiego nie mam.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz