Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gosiek33 07:08, 07 maj 2017

Jak zwykle jest czym oko nacieszyć

Za to ciągle cola nie dale mi spokoju, jak będzie słodko to czy mrówki się nie zwiedzą i nowej kolonii mszyc nie zaczną wypasać?
Czekam na Twoje obserwacje
Jana 14:19, 07 maj 2017

śliczne te tulipany :sposobu z colą nie znałam , zanotowałam i wypróbuję zgadzam się z Renatą, że pięknie komponujesz byliny z krzewami i iglakami
Zana 15:51, 07 maj 2017

Hania, powala mnie ilość kwitnącego wiosennego kwiecia u Ciebie. Kiedy ja dojdę do takich ilości?
Pierwsze słyszę o coli na mszyce, to bardzo ciekawe i chyba najprostsze możliwe rozwiązanie. Naprawdę jest skuteczne?
Gruszka_na_w... 16:02, 07 maj 2017

Radziu2013 napisał(a)

Ja nie jestem pewien czy na świnie to oprysk zadziała

Też nie wiem.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 16:11, 07 maj 2017

elka_ napisał(a)

Cudne! Znowu i ciebie wcześniej moje dopiero w pąkach

Elu, Dzięki forum mamy szansę podziwiać tulipany do czerwca.

U mnie też są jeszcze zapączkowane te sadzone na przedpłociu ubiegłej jesieni. Jako jedne z ostatnich zakwitają takie prążkowane.Poobrywałam dzisiaj te największe różowe i rabaty bardzo się uspokoiły kolorystycznie.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 16:14, 07 maj 2017

Gosiek33 napisał(a)

Za to ciągle cola nie dale mi spokoju, jak będzie słodko to czy mrówki się nie zwiedzą i nowej kolonii mszyc nie zaczną wypasać?
Czekam na Twoje obserwacje

Użyj tej najsłabiej słodzonej.
Basilikum 16:32, 07 maj 2017

u Ciebie zawsze ladne widoki
pieknie wszystko komponujesz
Gruszka_na_w... 16:37, 07 maj 2017

Zana napisał(a)
Hania, powala mnie ilość kwitnącego wiosennego kwiecia u Ciebie. Kiedy ja dojdę do takich ilości?
Pierwsze słyszę o coli na mszyce, to bardzo ciekawe i chyba najprostsze możliwe rozwiązanie. Naprawdę jest skuteczne?

Ona ma wiele zastosowań. W domu można nią przetykać rury, usuwać gumę do żucia, czyścić przypalone garnki i srebra rodowe, odrdzewiać powierzchnie. Jest skutecznym lekarstwem podczas dolegliwości jelitowych, usuwa plamy z krwi i nie tylko.Zalecają nawet dodawanie jej do prania jako środek aromatyzujący. Można odmrażać szyby w samochodzie. Aż szkoda ją pić! Zawiera sodę i kwas ortofosforowy i to właśnie one likwidują mszyce. To prawie perpetum mobile wśród cieczy. zawsze działa.

Kwiecia nie ma za wiele, ale z powodu jaskrawości rzuca się w oczy.

Ptaszki potraktowały pergolę jako miejsce spoczynku przy oddawaniu się potrzebom fizjologicznym. Szukam pomysłu jak je zniechęcić.

Szafirkowe nasadzenia na przedfrontowej, frontowej i okołostudziennej. Dobry zapchajdziura z niego.

anbu 16:41, 07 maj 2017

Oooo spora ta Watanabe
Dzięki Haniu Jak będziesz miała całokształt to krzycz proszę
Gruszka_na_w... 17:04, 07 maj 2017

Jana, zimozielone i krzewy tworzą fajny szkielet zmieniający się wraz z porami roku. Ta zmienność była dla mnie istotna. Byliny i trawy pojawiły się najpóźniej i pierwotnie służyły tylko zapychaniu dziur, żeby chwasty nie rosły. Pod krzewami nic już nie robię. Pozwalam rozłazić się tam dąbrówce, jasnocie, kosmatce, imperacie, rogownicy. W zbliżeniu to tak wygląda, a z oddali nie razi oka.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies