Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 17:18, 07 maj 2017

Nie wiem, co będzie z kwitnieniem róż w tym sezonie.
Edenka odbija z najniżej położonych oczek.Po raz pierwszy mocno ucierpiały The Fairy i górne pędy pnących..

W bardzo dobrej kondycji są rododendrony.

Kwitną berberysy

Dobrze rokują tawułki Arendsa

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 17:24, 07 maj 2017

Iza, miło się czyta takie opinie.

Aniu, próbowałam, ale zlewa się z rosnącym za nią dereniem jadalnym i żywopłotem liściastym. Zaczekam na kwitnienie, wtedy będzie bardziej świecić.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Anda 17:26, 07 maj 2017

Raczej nie musisz sie bac, ze roze nie zakwitna Beda moze troche mniejsze, ale zakwitna.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Gruszka_na_w... 17:42, 07 maj 2017

Ewo, dziękuję za pocieszenie.
Teraz uświadomiłam sobie, jaki to strach mieć ogród, w którym bazuje się tylko na jednym typie roślin. Jak trafi się kiepski rok, to nie ma na czym oka zawiesić.
Jak to napisała Makusia, dywersyfikacja nasadzeń jest wskazana.

Różanka kiepsko wygląda, bo i róże i lawendy zmizerniały. Przywrotnik za to jest w świetnej kondycji.
Makusia 21:52, 07 maj 2017

Ja w sprawie ptaków i potrzeb fizjologicznych (tychże) .
U mnie umiłowały sobie balkon- nawet nie wiem, gdzie siadają (bo zakładam, że się zmówiły i, ze w locie akurat nad moim balkonem tego nie robią), bo nie mam daszku nad balkonem...więc nie wiem jak pomóc, cho moja eS z gołębiami siadającymi na parapetach walczyła w ten sposób, że kładła jakieś szeleszczące materiały (woreczki foliowe i folię aluminiową).Skutek był różny, głównie niezadowalający, więc kupiła jakiegoś "orła", który uruchamia nieludzki (ptasio podobny) skowyt, jak wychwyci ruch...gołębi może i nie ma, ale obawiam się w odległości 1 km od jej posesji strefa martwa, dla żyjących
Gruszka_na_w... 22:10, 07 maj 2017

Makusiu, buahahahaha! Oczyma wyobraźni zobaczyłam te folie aluminiowe i woreczki. a uszami ten skowyt uchwyciłam...
Ja te budki lęgowe im i karmniczki, a teraz folią je?
Niemożliwe.
sąsiad postawił nad belkami okołotarasowymi sztuczną wronę/ kruka,ale ptaki się oswoiły z nim bardzo i nie napiszę, co mu robią na głowę. Czekam aż róże pnące się rozrosną, a są tam te z największych.
Chociaż w sumie to dziwne. Mam 3 pergole, tylko pod jedną jest ławeczka. I one akurat tam...
Mają coś naprzeciw mym planom spoczynku tam?
tulucy 23:08, 07 maj 2017

Może trzeba przestawić ławeczkę pod inną pergolę? U mnie też najgorzej pod łukiem, tam gdzie miałam sobie fotel ustawić...

Cola słodka, a do słodkiego lecą biedronki, one żrą mszyce... Nawet kiedyś czytałam, żeby mszyce popsikać wodą z cukrem, żeby zwabiać biedrony...
Figielka 23:15, 07 maj 2017

Widziałam w miastach na parapetach zewnętrznych na gołębie ,nazwę to straszak.Była to metalowa (może aluminiowa )listwa.Z listwy wystawały pręty-kolce bardzo gęsto, co 0,5 cm. Gołębie po prostu nie mogły na tym siadać.
Gosiek33 08:41, 08 maj 2017

Na sosnach siadają mi najróżniejsze ptaki i potem ozdabiają roślinki pod sobą, teraz głównie rh, pocieszam się, że to nawóz

U mnie sprawdzają się niezawodnie płytki CD - najlepsza na sznurku by się wiła, kołysała i przerażała, trochę badziewna ozdoba ale odkąd wisi na balkonie żadne skrzydlate stworzenie nie siada - to już 3 rok
07_Rene 11:40, 08 maj 2017

Dziękuję za "przepis" na stworzenie uniwersalnych rabat. Ja mam ciągotki do sadzenia drzew i krzewów, a zimą pustka. Niby ogrodowania uczę się już kilka lat, niby coś wiem, a ciągle zbaczam z właściwego kursu