Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Filomena 22:03, 09 maj 2017

Wpadłam z rewizytą
Bardzo ciekawie opowiadasz o początkach swojego ogrodu, Haniu. Mało kto o nim myśli na etapie budowy. Jest piękny: taki świeży, kolorowy, bezpretensjonalny. Ślicznie położony warzywnik, blisko domu - tego u mnie brakuje no ale nie da się mieć wszystkiego prawda?
Gruszka_na_w... 22:29, 09 maj 2017

Filomeno, najtrudniej mieć drzewa. Dlatego tak bardzo ekscytuje mnie każde 10 cm przyrostu. Warzywnik w pobliżu domu najlepiej się sprawdza podczas bezsennych nocy. Korzystając ze światła rzucanego przez okna można zbierać warzywa przydatne do obiadu.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gosiek33 07:21, 10 maj 2017

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Chwasty są, głównie mniszki i osty. Wyciągam je tym rozwidlonym szpikulcem, którego Ci polecałam w zeszłym roku. Czasem sypię korę, w tym roku nawet dość sporo poszło na nowe rabaty, ale to bardziej w celu rozluźnienia gleby niż przeciw chwastom. Jakoś mi wygodniej pielić na rabatach bez kory. Mulczuję skoszoną trawą. Ziemia robi się taka fajna.

Dąbrówka zaakceptowała okolice brzozowej. Będę jej tam upychać więcej.Testuję, co tam przeżyje bez nawadniania. Pewnie kleszczom się uda.

U mnie dąbrówka rośnie razem z tojeścią rozesłaną o obie zachowują się jak chwasty rosną wszędzie i na każdym stanowisku
Gosiek33 07:23, 10 maj 2017

Mam kosiarkę z pojemnikiem. Kiedy się napełni, rozkładam skoszoną trawę na rabatach kilkucentymetrową warstwą. Zapobiega to przesychaniu gleby podczas upałów, wyrastaniu chwastów, ściąga to dżdżownice, które nawożą i spulchniają glebę. U mnie po tym zabiegu bardzo poprawił się stan gleby.
Wykorzystuję to też w warzywniku (pomidory, ogórki) i pod truskawkami.

I u mnie po takim traktowaniu skoszonej trawy po roku nawet mniszki wyrastające z takiej poduchy dają się wyciągać ręką
Pszczelarnia 10:26, 10 maj 2017

Warzywnik widzę po raz pierwszy? Też zwróciłam uwagę na jego miejsce - fajnie i użytecznie.

Będziesz w Wojsławicach?

Miło się czyta o tych jabłonkach. Moja jedna NN to chyba Ola. Pokażę jej portret.
Gruszka_na_w... 18:45, 10 maj 2017

Gosiek, tojeść rozesłaną też wcisnęłam pod brzózkami.
Doświadczenie z wyciąganiem chwastów spod zeschłej trawy mamy podobne.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 18:53, 10 maj 2017

Ewo, warzywnik już chyba widziałaś. Kiedy rozpoczęłam w nim wiosenne prace u Ciebie jeszcze leżał śnieg. Myślami byłaś przy biegach narciarskich, a ogrodowe prace były poza zasięgiem myśli.
W Wojsławicach będę. Chyba mam najbliżej. Gdybym się uparła, to nawet na piechotę mogłabym dotrzeć. Co prawda, nie przepadam za zmasowanymi wyprawami, ale okazja do poznania moich ulubionych ogrodniczek może się już nie powtórzyć. Trzeba skorzystać.
Olę chętnie obejrzę. Te rajskie jabłonki są tak piękne, że dziw, iż nie zyskały dotąd należnej im rangi.
Kasya 18:56, 10 maj 2017

I warzywnik. Widać deskę do wyznaczania linii równoległych wysiewów.

nie pozwolilas chwastom rosnac i sie sluchaja
podziwiam porzadek w warzywniku
AnnaCh 22:46, 10 maj 2017

Haniu, mam prośbę, mogłabyś zobaczyć u mnie i zidentyfikować dwie roślinki?
Gruszka_na_w... 22:58, 10 maj 2017

Aniu byłam. Rozpoznałam jedną, co najłatwiej było ją rozpoznać.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies