Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 18:02, 08 maj 2017

Figielko, tych kolczastych barierek trochę się boję. Nie chciałabym uśmiercić żadnego ptaszka.

Gosiek, pomysł z płytką mi pasuje. Da się ją chyba wkomponować ją w sposób nienachalny.

Łucjo, na różach już mszyc nie ma. Na kalinie Roseum powtórzyłam oprysk, bo miała zmasowany atak mszyc.Pod zwiniętymi listkami trudno je było utrafić za pierwszym razem.

Renatko, zimą dobrze się prezentują grupy dereni. Polubiłam też kuliste żywotniki i choinę Jeddeloch. Rosną szybciej od bukszpanów i cisów, i co dla mnie istotne mają cenę akceptowalną dla mojej kieszeni.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Figielka 18:09, 08 maj 2017

Te kolce nie raniły ptaszków.One miały tępe końce, długość jakieś 10 cm.One wystawały tak ,ze ptaki nie mogły usiąć, w żadnym wypadku nie robiły im krzywdy.
Gruszka_na_w... 18:11, 08 maj 2017

Nadchodzi czas kalin.
Hordowina i angielska

Czysty gatunek koralowej i japońska Watanabe

Po kilku latach dorobiłam się w ogrodzie cienistych zakamarków. Bardzo dziwne doświadczenie. Może wreszcie zacznie rosnąć rodgresja kasztanowcolistna. Pod krzewami znajduję pozostałości bylin na słoneczne rabaty.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 18:14, 08 maj 2017

Figielka napisał(a)
Te kolce nie raniły ptaszków.One miały tępe końce, długość jakieś 10 cm.One wystawały tak ,ze ptaki nie mogły usiąć, w żadnym wypadku nie robiły im krzywdy.

Miałam nadzieję, że tę rolę spełnią gałązki róży. Ale muszę jeszcze poczekać. Zajrzę do marketów budowlanych i zobaczę , czy mają te antyptasie blokady.
Gruszka_na_w... 18:26, 08 maj 2017

Lubię o tej porze roku liście irysów syberyjskich. Wnoszą sporo zwiewnej zieleni i są świetną imitacją traw. Po kwitnieniu ścinam im łodyżki, a liście są zielone aż do późnej jesieni.Podobna rolę spełniają liliowce.

Czy ktoś mógłby potwierdzić, że na zdjęciu jest trzcinnik Overdam? Rośnie najszybciej.

Kwitnienie rozpoczął zawciąg nadmorski. Zielone poduchy świetnie się sprawdzają przy brzegu rabat. Szybko się rozrasta. Jabłonka Ola towarzyszy mi podczas każdego posiłku. Rośnie w pobliżu okna. Ma dużo kwiatów w tym roku.

Modernizowany jesienią i wczesną wiosną kawałek rabaty brzozowej. Dosadzałam tam rośliny sucholubne, a przy samym brzegu bukszpany.

Kawa 12:22, 09 maj 2017

śliczna soczysta zieleń twoja wielkość irysów -hm,mmm u mnie po 2 listki dopiero mają

zawciąg i jabłonka urokliwe
Makusia 12:28, 09 maj 2017

Śliczna ta brzozowa, a ten totalny brak chwastów przy braku kory i innych ściółek mnie onieśmiela wręcz...
elf 12:32, 09 maj 2017

śliczny ten twój ogródek - mnóstwo pracy włożyłaś i ten porządek na grządkach ... u mnie cały czas tak mokro że nie da się motyki wbić
Pszczelarnia 12:37, 09 maj 2017

Masz może zdjęcie Oli w pąku? Samego pąka i oddzielnie liścia?
Pszczelarnia 12:37, 09 maj 2017

Overdam. Avalanche ma pasek owrotnie do Overdam.