Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 22:50, 08 maj 2016

Maj to piękny miesiąc, pod warunkiem, że nie pada i nie wieje. Taki właśnie był ten weekend. Każdego dnia w ogrodzie pojawia się coś nowego
np. miniaturowe irysy Pumilo i łany szydlastych floksów na rabacie frontowej.

Z otchłani wyłoniły się lilie, lada moment zakwitną orliki.

Zakwitły dąbrówki. Mam je w odmianie burgund i brązowolistnej. Pięknie kwitnie jabłonka rajska Ola. Nie mogę się doczekać momentu, kiedy rozwinie się tamaryszek.

Przygotowałam dwa wiadra, do jednego wrzuciłam pokrzywę, do drugiego mniszka. Zalałam wodą, przykryłam. Teraz trzeba pamiętać o codziennym mieszaniu. Przy sprzyjających warunkach (ciepło) za dwa tygodnie będę miała cudowną miksturę do podlewania roślin. W zeszłym roku używałam gnojówek z pokrzywy, a potem ze skrzypu. Rośliny w warzywniku i ogrodzie ładnie i zdrowo rosły. W sadzie rozłożyłam pod drzewkami kompost. W warzywniku spulchniłam ziemię. dzisiaj skonsumowałam po raz pierwszy w tym sezonie własną rzodkiewkę i sałatę. Pod koniec tygodnia kupię na ryneczku flance pomidorów. Zmieści mi się 5 koktailowych i 20 karłowych. Nie kupuję tych wysokich odmian z wielkimi owocami, bo przy niesprzyjającym lecie kiepsko owocują i szybko łapią zarazę ziemniaczaną.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 23:01, 08 maj 2016

I parę ujęć tzw. szerszych planów.
Te tulipany wydają się prawie czarne. Przydałoby się im towarzystwo białych.

Dużo różowego )

I ognisty pomarańcz kuklików

Zakwitły ostatnie tulipany. Są jakieś cieniowane.

Można sobie wyobrazić jak będzie to miejsce wyglądało z kwitnąca różą ))
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 23:14, 08 maj 2016

Na koniec rabata, która rzadko pokazuję. W tym miejscu rośliny tworzą tło. Ale w maju to miejsce jest wyjątkowo urokliwe.

Kalina angielska postanowiła posunąć się dalej- po kilkunastu dniach otworzyła pierwsze kwiatki ))

Gosiek33 09:24, 09 maj 2016

Piękna wiosna jest

Co robisz z mniszkiem? U mnie sterty w osobnym miejscu na kompoście czekają na rozłożenie się
Gruszka_na_w... 19:02, 09 maj 2016

Gosiek33 napisał(a)
Piękna wiosna jest

Co robisz z mniszkiem? U mnie sterty w osobnym miejscu na kompoście czekają na rozłożenie się

Ścięłam mniszki wraz z kwiatami (bez dmuchawców). Włożyłam do wiadra po tynku (największe), zalałam wodą i przykryłam. Będzie fermentować, pienić się. Trzeba codziennie mieszać. Potem po rozcieńczeniu wodą (1/2 l na 14 l konewkę) podlewam tym wymagające rośliny. Gnojówki mają bardzo dużo azotu, dodatkowo wzmacniają rośliny, a te nie chorują.
Gosiek33 20:55, 09 maj 2016

Dzięki za przepis, w takim razie może i ja nastawię
mira 22:51, 09 maj 2016

Moja kalina już przekwita więc popatrzę na Twoją.
Ta rabata co mało pokazujesz piękna taka cukierkowa kolorystyka super.

U mnie już mniszki mają dmuchawce - jak długo liście mają takie właściwości że warto robić gnojówkę - mogę za tydzień/

pozdrawiam

Gruszka_na_w... 23:31, 09 maj 2016

Gosiek, zdecyduj się, bo warto ))

Mira, miałaś rację. Ta angielska kalina obłędnie pachnie. Przyznam się, że do tej pory nosa w ogrodzie używałam głównie przy wąchaniu monardy-pysznogłowki, kocimiętki i ziół. Dzisiaj obwąchałam jabłonkę Olę. Też zachwyca wonią.
Mniszka jeszcze nie używałam do robienia gnojówek. Wydanie nasion bardzo osłabia roślinę. Może te z dmuchawcami tracą procentowa moc? Tak sobie myślę...
Cukierkową kolorystykę toleruję tylko wiosną. Po długiej zimie intensywne kolory budzą we mnie energię )
Mój ulubiony kolor to chabrowy. W celu dogodzenia swoim oczom specjalnie sprowadziłam do ogrodu polne chabry.
Róże pnące ruszyły z kopyta

Ładnie przyrastają parzydła. Mam je w dwóch odmianach.

MUZA 08:46, 10 maj 2016

Ach jak miło z samego rana pospacerować po Twoim pięknym ogrodzie uwielbiam maj to taki miesiąc w którym codziennie przybywa zieleni i kolorów a wszystko rośnie jak na drozdzach
Pszczelarnia 14:31, 10 maj 2016

Ta druga odmiana parzydła interesująca, jaka to odmiana?

A jaka jest różnica między koktajlowymi a karłowymi?

Piekne mocne rośliny.