Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 20:59, 10 maj 2016

Pszczelarnia napisał(a)
Ta druga odmiana parzydła interesująca, jaka to odmiana?

A jaka jest różnica między koktajlowymi a karłowymi?

Piekne mocne rośliny.

To ażurowe parzydło kupowałam w szkółce u Finki. Wygląda mi, że może to być parzydło leśne Kneiffii.
Koktailowe pomidorki rosną fontannowo i mają mikroskopijne owoce )
Karłowe mają kształt normalnego krzewu tzn. są sztywnołodygowe, ale nie osiągają takiego wzrostu jak tradycyjne odmiany. U mnie miały do 60 cm wysokości. Wcześnie, bo już pod koniec czerwca, na początku lipca potrafią owocować. Owoce są o średnicy 5-7 cm. Kupowałam różne odmiany. Bardzo nam smakował maliniak karłowy. Nie miał wad tego dużego. Owoce dojrzewały równomiernie i nie miały niedojrzałych fragmentów.
Dziękuję w imieniu roślin za wyrazy uznania dla ich krzepy. ))
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 21:03, 10 maj 2016

MUZA napisał(a)
Ach jak miło z samego rana pospacerować po Twoim pięknym ogrodzie uwielbiam maj to taki miesiąc w którym codziennie przybywa zieleni i kolorów a wszystko rośnie jak na drozdzach

Miłego spaceru Muzo )) U Ciebie też orgia kolorów. Cieszmy oczy i róbmy zdjęcia, żeby potem koić oczy w chwilach jesienno-zimowej smuty.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 21:18, 10 maj 2016

Najpierw coś dla Miry. Kalina angielska uchyla coraz więcej swojego wdzięku.

Podczas przedwieczornego spaceru aż podskoczyłam z zaskoczenia. Lada moment zakwitnie mi odmianowa rosa rugosa. Nabyłam dwa egzemplarze w czerwcu rok temu w szkółce u Tomka Grochowskiego w Radkowie. Byłam tak podekscytowana wizytą w jego ogrodzie, że nie zapamiętałam nazw.

Czekam na pierwsze kwitnienie posadzonych na podokiennej rabacie rododendronów.

Gabriela 21:30, 10 maj 2016

Pięknie i zielono. Róża pomarszczona w pąkach - to zupełnie normalne o tej porze, ona zakwita najwcześniej.
Fajny ten suchy murek.
Gruszka_na_w... 21:36, 10 maj 2016

W warzywniku już coś rośnie )

Posadziłam na rabatach siewki werbeny, naparstnicy i krwawnika kichawca.

Czy to jest jarzmianka?

Gruszka_na_w... 21:46, 10 maj 2016

Gabriela napisał(a)
Pięknie i zielono. Róża pomarszczona w pąkach - to zupełnie normalne o tej porze, ona zakwita najwcześniej.
Fajny ten suchy murek.

Wróciłaś )) Ach, jakże się cieszę!
Jako zupełny ignorant różany, myślałam, że one razem z innymi, ruszą pod koniec czerwca.
Murek )) Mam piękne wspomnienia z nim związane. Wybierałam te łupki w 2011 roku z pobudowlanego gruzu zwożonego do utwardzenia drogi dojazdowej. Potem, wraz z postępem prac na działce, przenosiliśmy te łupki z miejsca na miejsce. Chyba się wreszcie ustatkowały ))
Mam nadzieję, że nie runą!
A dla Pani Prezesowej wiadomego Towarzystwa- już lada moment będzie

Gabriela 21:54, 10 maj 2016

Tak, to wygląda jak jarzmianka.
Lilaki. Zaraz się rozpachną. Dołączysz?
Gruszka_na_w... 22:06, 10 maj 2016

Dziękuję za zaproszenie. Może w przyszłym roku. Wciąż jeszcze liżę rany po przejściach (dochodzę do siebie- do lata mam nadzieję dojść )
Gruszka_na_w... 22:33, 11 maj 2016

Udało mi się osiągnąć stan ogrodowego błogostanu )) Stare chwasty wypielone, nowe jeszcze nie wyrosły. Upajam się więc majem. Nad głową mi świergoli, przed oczyma mieni, a w nosie kręci od zapachów. Trwaj chwilo!

kaliny:angielska i hordowina

AnnaCh 23:14, 11 maj 2016

Bosko po prostu
A zapachy aż u mnie czuć