Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Jana 22:37, 21 sie 2017

Haniu ja lubię te Twoje rozmyślania i Twój sposób na ogród, by cieszył a nie zmęczył myślę o wprowadzeniu traw, o to za odmiany na ostatnich fotkach, podobają mi się
Maly_Bialy_D... 22:42, 21 sie 2017

Haniu ochów mi brak, jak klimatyczny już jest Twój ogród, ja z moim boiskiem do piłki i brakiem finansów będę czekać latami na jakikolwiek efekt Czytam Cię pomału od samego początku, (parę stron forum, parę stron książki z biblioteki w wolnej chwili, nie wiem co pierwsze)mam nadzieję, że coś odgapię
mrokasia 22:47, 21 sie 2017

Haniu, tak sobie chodzę i podziwiam i mam pytanie - co to za ażurowe hortki przy ławeczce? Tardiva???
I jeszcze chciałam powiedzieć, że przedpłocie mnie zachwyca. To połączenie hortensjii, rozplenicy i zielonej żurawki baaaardzo mi się podoba .
Radziu2013 22:54, 21 sie 2017

Haniu jestem i jak zawsze podziwiam twoje piękne rabatki

Pozdrawiam
Gruszka_na_w... 23:42, 21 sie 2017

Jana napisał(a)
Haniu ja lubię te Twoje rozmyślania i Twój sposób na ogród, by cieszył a nie zmęczył myślę o wprowadzeniu traw, o to za odmiany na ostatnich fotkach, podobają mi się

Jana, bez traw już sobie nie potrafię wyobrazić ogrodu. Teraz to one będą nadawały ton.
Co do nazwy, to spróbuj skopiować zdjęcie, bo nie wiem, o które konkretnie Ci chodzi.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 23:53, 21 sie 2017

Maly_Bialy_Domek napisał(a)
Haniu ochów mi brak, jak klimatyczny już jest Twój ogród, ja z moim boiskiem do piłki i brakiem finansów będę czekać latami na jakikolwiek efekt Czytam Cię pomału od samego początku, (parę stron forum, parę stron książki z biblioteki w wolnej chwili, nie wiem co pierwsze)mam nadzieję, że coś odgapię

Basiu, moja wiedza ogrodnicza też nie spadła na mnie podczas snu. Świetnie, że masz ochotę się rozwijać ogrodniczo. To bardzo ciekawa pasja.
Basiu, na początku swojego wątku pisałam, że jednym z najważniejszych kryteriów wyboru roślin do mojego ogrodu była ich cena. Kupowałam niewielkie (więc tanie)sadzonki, często z gołym korzeniem. Po 5 latach cieszą już oko. Niewiele u mnie odmianowych rarytasów.
Ta metoda się u mnie sprawdziła.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 23:58, 21 sie 2017

Kasiu/Mrokasiu, to przedpłocie tak żałośnie wyglądało rok temu, że teraz sama nie mogę uwierzyć, że się tam wszystko tak rozrosło.
2016

Przy ławeczce najprawdopodobniej jest hortensja bukietowa 'Unique'.
Gruszka_na_w... 00:02, 22 sie 2017

Radziu2013 napisał(a)
Haniu jestem i jak zawsze podziwiam twoje piękne rabatki

Pozdrawiam

Miło jest mieć tak sympatycznego gościa w ogrodzie.

Malinki dla Ciebie.

Gruszka_na_w... 00:20, 22 sie 2017

Lucy, porzeczkę też mam na rabacie, ale jeszcze nie zasłużyła na eksmisję.
Jana 07:12, 22 sie 2017

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Mira, bylinowa rzeczywiście nie będę. Już chyba mi się nie chce, co 3 lata wykopywać, dzielić i nasadzać. W tym roku odkryłam rozkosz cieszenia się ogrodem przy minimalnym wysiłku. Byliny będą na obrzeżach jako akcenty, ale główny trzon ogrodu to jednak będą niewielkie drzewka, krzewy i trawy.
Przywrotnik mam ten najzwyklejszy. U mnie bardzo się rozrastał, pokładał się na inne rośliny i je zagłuszał. Naparstnice mocno zdominowały rondo. To silne byliny. Są już siewki, ale w przyszłym sezonie będę je chyba ścinała zaraz po kwitnieniu.
Patrzę tak sobie na te rabaty robione najpóźniej, w okresie, kiedy liznęłam już trochę ogrodniczej wiedzy. Są uporządkowane, bardziej jednolite nasadzeniowo, nie wymagają nieustannej ingerencji. Kusi mnie, żeby podążać w tę stronę.

Mój jarmuż tak teraz wyglada

A trawy przy tarasie to był jeden z lepszych pomysłów.

te wysokie przy hortkach na 1i 4 zdjęciu