Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 19:02, 20 sie 2017

Rysko, to prawda. Mary Rose to bezproblemowa, pięknie pachnąca róża.

Dobrze też u mnie rośnie błękitna rapsodia i Rose de resht.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 19:07, 20 sie 2017

Udało się złapać trochę promyków słońca.

przedpłocie

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
mira 20:54, 20 sie 2017

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Ehhh...Muszę się zdecydować, czy przy tarasie chcę mieć trawy, czy róże.

Są miejsca w ogrodzie, które się udały. Nie wymagają żadnej korekty, nie są też pracochłonne. Takie są wszystkie rabaty na froncie z garażową i przedpłociem. Ze studziennej muszę wysadzić część irysów syberyjskich.

Drobnych korekt wymaga półksiężyc z różanką. Przywrotniki nie sprawdziły się jako osłona nóżek róż pnących. Lawenda po ścięciu jest za niska. Trzeba pomyśleć.
Nie wiem, co z rondem. Nie do końca mi się podoba. Wprowadzenie tam naparstnic spowodowało pewien bałagan.

Haniu czytałam dziś Twój wątek i aż zdumiewa mnie jak rozsądnie i mądrze zaplanowałaś swój ogród żeby w tak krótkim czasie mieć tak wspaniały efekt.
Dbasz o swój styl i Ty bylinowa nie będziesz jesli naparstnice , przywrotnik a tak z ciekawości co z z tym przywrotnikiem?

Czytałam też o słoiczkach - ale nie zrozumiałam kiedy je w piekarniku prażysz

jakie cukinie miałaś zielone czy żółte? mi zielone nie urosły

u mnie lało do wieczora ale ogród wypił wszystko i woda nie stoi o dziwo

pozdrawiam

a! chyba mnie natknęłaś może ja wsadzę do moich róż trawę przy tarasie
Gruszka_na_w... 14:40, 21 sie 2017

mira napisał(a)

Dbasz o swój styl i Ty bylinowa nie będziesz jesli naparstnice , przywrotnik a tak z ciekawości co z z tym przywrotnikiem?

Czytałam też o słoiczkach - ale nie zrozumiałam kiedy je w piekarniku prażysz

jakie cukinie miałaś zielone czy żółte? mi zielone nie urosły

a! chyba mnie natknęłaś może ja wsadzę do moich róż trawę przy tarasie

Mira, bylinowa rzeczywiście nie będę. Już chyba mi się nie chce, co 3 lata wykopywać, dzielić i nasadzać. W tym roku odkryłam rozkosz cieszenia się ogrodem przy minimalnym wysiłku. Byliny będą na obrzeżach jako akcenty, ale główny trzon ogrodu to jednak będą niewielkie drzewka, krzewy i trawy.
Przywrotnik mam ten najzwyklejszy. U mnie bardzo się rozrastał, pokładał się na inne rośliny i je zagłuszał. Naparstnice mocno zdominowały rondo. To silne byliny. Są już siewki, ale w przyszłym sezonie będę je chyba ścinała zaraz po kwitnieniu.
Patrzę tak sobie na te rabaty robione najpóźniej, w okresie, kiedy liznęłam już trochę ogrodniczej wiedzy. Są uporządkowane, bardziej jednolite nasadzeniowo, nie wymagają nieustannej ingerencji. Kusi mnie, żeby podążać w tę stronę.

Mój jarmuż tak teraz wyglada

A trawy przy tarasie to był jeden z lepszych pomysłów.

Gruszka_na_w... 14:51, 21 sie 2017

Podokienna z rodkami

Półksiężycowa- w jej środkowej części kuszą mnie zmiany. Może róże zastąpić trawami, jeżówkami, astrami i rozchodnikami? Wykorzystać cieniutkie słupki cisów?

Rozchodniki- niepozorne, a pełne uroku.

Pszczelarnia 15:28, 21 sie 2017

Dziś leżę u Ciebie na hamaczku! I rozmyślam na temat uspokojenia i jednorodności. Jesienny wiatr przywiewa zadumę.

Z powyższych rozmyślań wyłączam 3 rabaty bylinowe. Reszta na tak.

I dlatego zaprotestowałam jak mój eM. chciał swoją żółtą magnolię (upragnioną) mi na końcu sadu posadzić. Właśnie w imię tej jednorodności powiedziałam, że może gdzie indziej będzie jej znacznie lepiej i lepiej się zaprezentuje.

Gruszka_na_w... 16:04, 21 sie 2017

Pszczółko, Twoje 3 rabaty bylinowe pewnie są wielkości całego mojego ogrodu. Lubię czytać Twoje przemyślenia ogrodowe. Często zapala mi się wtedy taka lampka z podświetlonym napisem "Eureka". Coś, co intuicyjnie wyczuwałam, zostaje zwerbalizowane. Ogród ma 5 lat. Sądzę, że to właściwa pora na określenie jego charakteru. Nie za szybko. Ale też nie za późno.
Sad (proza) i magnolia (poezja)- nic dziwnego, że wybór zrobił się dramatyczny. Choć przyznam się, że u mnie jadalne wiśnie wplecione są w rabaty ozdobne. Borówki i jagody kamczackie też.
Pszczelarnia 17:16, 21 sie 2017

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Pszczółko, Twoje 3 rabaty bylinowe pewnie są wielkości całego mojego ogrodu. Lubię czytać Twoje przemyślenia ogrodowe. Często zapala mi się wtedy taka lampka z podświetlonym napisem "Eureka". Coś, co intuicyjnie wyczuwałam, zostaje zwerbalizowane. Ogród ma 5 lat. Sądzę, że to właściwa pora na określenie jego charakteru. Nie za szybko. Ale też nie za późno.
Sad (proza) i magnolia (poezja)- nic dziwnego, że wybór zrobił się dramatyczny. Choć przyznam się, że u mnie jadalne wiśnie wplecione są w rabaty ozdobne. Borówki i jagody kamczackie też.

Tak, tak można. Ja też mam po poprzedniku taką wiśnię (dożywa swoich dni, żal wyciąć, bardzo mi żal). Niestety piwonie pod nią lekko stratowane są jak wkraczam z drabiną, teraz rzadziej wkraczam, bo staruszka mało daje owocu. Jak w okolicy 3 lata temu padły drzewa wiśniowe na chorobę grzybową, ona przetrwała. Rośnie wprawdzie nowa ale jeszcze jest i bierze, nie daje). Ale jednak ta specyfika miejsca wszystko dyktuje. Wyobrażasz sobie (u mnie z pozycji hamaczka) kwitnący owocowo sad w maju i kwitnącą żółtą magnolię ze swoim wąskim krzaczastym pokrojem (Yellow Lantern) w jego widocznym kącie? Dla mnie zgrzyt przestrzenny.

Magnolia zajmie miejsce koło klona bordowego, siedliskowo i wizualnie będzie im dobrze. Ale żeby tak się stało modrzew uschnięty musi się usunąć.

Dramatyczne roszady.

Gruszka_na_w... 21:13, 21 sie 2017

Młode magnolie trudno wkomponować w ogród. Piękne są w okresie kwitnienia, a potem takie trochę nie wiadomo co. Z sadem rzeczywiście trudno je połączyć. Z klonem będzie jej do twarzy.

U siebie szukam nowego miejsca dla kaliny Mariesii. Posadziłam ją na rondzie, ale do końca nie czuję jej powiązania z resztą nasadzeń (klon pensylwański, miskanty, rozplenice).
tulucy 21:47, 21 sie 2017

u mnie po pierwszym sezonie porzeczek w rabacie okazało się, że będzie to również sezon ostatni. pójdą do jagodnika jednak. a chciałam zrobić z nich takie niższe plecy dla bylin...